Gruzin zaludeo fudbalski svet – od Hviče do Kvaradone i "italijanski" posao Napolija

Autor: Ivan Cvetković
subota 01.04.2023.
09:30
Izvor: Sportske.net

Napoli igra istorijsku sezonu na krilima ubitačnog tandema Kvarachelija – Osimen. Ovo je priča o prvom.

EPA-EFE/SERENA CAMPANINI
EPA-EFE/SERENA CAMPANINI

Povezane vesti

Kvaradona, Če Kvara, Kvaravađo, gruzijski Mesi – sve je ove nadimke sa ponosom poneo nova zvezda svetskog fudbala Hviča Kvarachelija. Momak rođen u Tbilisiju pre samo 22 godine zaludeo je čitavu fudbalsku Evropu dolaskom u Napoli proteklog leta, kada je i postao nezamenjivi član kaznene ekspedicije Lućana Spaletija koja juriša ka trećem, istorijskom Skudetu.

Otkud Hviča Kvarachelija?

Otac Badri bio je reprezentativac Azerbejdžana i dobar prvoligaški napadač u Gruziji i Azerbejdžanu, majka Maka domaćica, a zajedno imaju trojicu sinova od kojih je jedan i Hviča. Ubrzo je postalo jasno da se radi o velikom talentu, pa je sjajni krilni napadač posle pet godina staža u omladinskoj školi Dinama iz Tbilisija ušao u prvo tim sa svega 16 godina. Stigao je da upiše pet nastupa i postigne jedan gol pre nego što se na ne baš prijateljski način rastao za matičnim klubom. Nije bio zadovoljan ponuđen uslovima, pa je 2018. godine kao slobodan igrač prešao u Rustavi, iako je zbog odličnih igara u mlađim reprezentativnim selekcijama već bio na radaru minhenskog Bajerna čiji je bio i gost na utakmici Lige šampiona protiv Sevilje.

Posle jedne sezone otišao je na pozajmicu u moskovsku Lokomotivu za koju je nastupao svega šest meseci, nakon čega se vratio u domovinu, Ubrzo je usledio transfer u Rubin iz Kazana koji ga je platio, sada mizernih, 600.000 evra Rustaviju. Bio je to, ispostaviće se, jedan od najboljih poteza u istoriji kluba, Kvarachelija je stekao potpunu fudbalsku afirmaciju i privukao ogromnu pažnju moćnih evropskih klubova. Juventus, Milan, Totenhem i Atletiko Madrid merkali su sjajnog driblera tokom tri godine provedene u Kazanu, a onda je usledio rat u Ukrajini koji je umnogome oborio cenu Gruzina.

Tada je u akciju krenuo Kristijan Zakardo, sada menadžer, a nekadašnji prvak sveta sa Italijom koji je pripremio sve za dolazak na Apenine. Prvo je Kvarachelija trebalo da pojača Juventus jer je bio velika želja direktora Fabija Paratićija, ali je njegovim odlaskom u Totenhem posao propao. Napoli je bio spreman da krene u akciju, u međuvremenu dogodio se jedan zanimljiv manevar Rubina koji je igrača pustio u Dinamo iz Batumija gde je Hviča odigrao polusezonu, da bi u julu prošle godine Napoli otkupio njegov ugovor za 11.500.000 evra. Pre toga, Gruzini su ga navodno platili 8.000.000 evra, ali postoje spekulacije o tome da iza čitavog dogovora stoje Rubin i Napoli kako bi ruski klub, u embargu zbog sankcija u tom trenutku, dobio novac. Razliku je, verovatno, uzeo klub iz Batumija.

A onda je počeo Kvaradonin ples koji je opio čitav Napulj koji je na to čekao punu 31 godinu otkako je San Paolo napustio Dijego Armando Maradona.

Statistika od 14 golova i 16 asistencija na 30 nastupa mali je pokazatelj i dokaz sjajnih partija koje Kvarchelija pruža u kontinuitetu, a ono što ga izdvaja od gomile igrača sa odličnim brojkama jeste i sama igra. Brz, elegantan i prefinjen dribler sa sjajnim osećajem za dodavanje i prostor uz odličnu završnicu – profil je igrača kakav se retko viđa u modernom fudbalu koji zahteva što manje dodira s loptom.

Interesantno, Kvarchelija je kao fudbalskog idola naveo legendu Reala Gutija čiji je stil igre umnogome podsećao na ovo što nam iz vikenda u vikend pokazuje Kvaradona, kako ga zovu Napolitanci.

Veliki derbi 28. kola Serije A na programu je u nedelju kada od 20.45 Milan gostuje vodećem Napoliju koji je favorit na svom stadionu Dijego Armando Maradona. Obezbeđena titula praktično je samo pitanje vremena, kvota od 1.78 na trijumf domaće ekipe deluje primamljivo, možda čak i uz tri ili više golova, AdmiralBet nudi odličnu kvotu 3.05.

U istom kolu očekuje nas, na primer, zanimljiv okršaj Intera i Fiorentine na Meaci, Juventus će dočekati Veronu, dok ćemo na Olimpiku videti okršaj starih prijatelja, Žozea Murinja i Dejana Stankovića u meču između Rome i Verone. Lacio ide u Moncu, Torino gostuje Sasuolu, Kremoneze će ugostiti Atalantu, Bolonja Udineze, Specija čeka Salernitanu, a Empoli Leće.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke