Gundoganova odluka - Da li je dobro izabrao?

Autor: Ivan Cvetković
utorak 27.06.2023.
22:00
Izvor: Sportske.net

Transfer iznenađenje ili ne?

Povezane vesti

Ilkaj Gundogan kaže da mu je jedna od najtežih stvari u životu bila da saopšti Pepu Gvardioli da je prelomio i odlučio da ode u Barselonu. Na kraju krajeva bio je prvo Pepovo pojačanje 2016. godine, posle sedam sezona odlazi kao apsolutni pobednik.

"Posle onoga protiv Vile, može šta hoće, on je u raju", komentarisao je Gvardiola zimus prve vesti da bi sjajni Nemac mogao da se preseli u njegovu rodnu Kataloniju.

Ovo je aluzija na čuvenu utaknicu sa Vilom kada je nekadašnji igrač Dortmunda postigao dva gola i asistirao u preokretu koji je doneo titulu Sitiju nakon iscrpljujuće trke sa Liverpulom. Te sezone je i postigao 11 golova u 12 mečeva tokom prazničnog ludila i u januaru, nakon čega je sa devetog mesta šampion skočio na prvo. Ove sezone osim golova u polufinalu kupa protiv Junajteda (prvi posle desetak sekundi), poneo je i pehar prvaka Evrope, kao kapiten.

Njemu je mesto na "Etihadu" uz bistu Kompanija, Jaju Turea, Aguera i Davida Silvu, on je promenio istoriju kluba kao pomenuti igrači.

Pa zbog čega je otišao?

Jednostavno, novac nije igrao ulogu, da jeste završio bi u Saudi Arabiji.

Prema pričama, dogovora oko dužine ugovora nije bilo, Siti nije želeo da odstupi od pravila da igračima koji su sa pogrešne strane tridesetih daje ugovor na godinu dana, sa opcijom produženja na još jednu sezonu.

Sa te strane Gundogan nije bio zadovoljan, osećao je nepoverenje. Sam menadžer je pritiskao svog prijatelja Ćikija Begristajna i izvršnog direktora Omara Beradu da pojačaju ponudu, svestan da će Nemac prelomiti u korist Barselone.

Naime, Pep se u aprilu na jednom ručku u japanskom restoranu u Mančesteru poverio prijateljima uz reči da je Gundogan tokom sezone najvažniji igrač tima, da Siti čak i previše zavisi od veziste. Ubeđivao je klub da proba poslednji put pred finale, odnosno u onom periodu posle eliminacije Reala i pre meča za titulu u Istanbulu, ali ni ti razgovori nisu doneli rezultat. Ponuda je bila jača, oko 12 miliona, ali i dalje na sezonu.

Zbog toga je fudbaler prelomio. Barsa nema toliko novca, grca, naime oni su na kraju od sedam stigli do devet miliona, ali na dve sezone, što je bio ključ, plus opcija na treću. Ona je lako dostižna, automatski će se ugovor produžiti na sezonu 2025-26, ako fudbaler odigrao 60% utakmica.

Sve to ubedilo je Gundogana, najveći problem bio je registracija. On 1. jula postaje igrač Barselone, ali klub će ga registrovati tek kada dobije "befel" od lige, odnosno spusti se ispod planiranog limita za plate. To drugim rečima znači da će morati da se oslobode nekih fudbalera što su i planirali, ali to ne ide tako jednostavno. Navodno i sam Nemac sumnja ja je u ugovor ubačena klauzula da ukoliko ga ne registruju do starta lige 12. avgusta moraju da mu isplate prvu godinu ugovora i da bude slobodan igrač, kako bi imao vremena da nađe klub do 1. septembra.

Neki sumnjičavo vrte glavom verujući da su pojačanja potrebnija Ćaviju u drugim linijama tima, ali ne računaju sa univerzalnošću doskorašnjeg fudbalera Sitija. Pep je menjao sistem svake godine i uvek je Gundogan bio taj koji je najbolje i najbrže odgovorio odnosno prilagodio se. Nemac je igrao i kao zadnji vezni sa Rodrijem, ali i ofanzivnije kada je Stous "izmišljen" na defanzivnijoj poziciji u manevru. Uz to, operisao je i desno, što neće biti slučaj u Barseloni, ali on može da igra i umesto Pedrija i Gavija, ali i De Jonga. Navodno mu je Ćavi prilikom razgovora rekao da ga vidi u ofanzivnijoj ulozi.

Gundogan želi novi izazov, dobio je nedavno dete, hoće izvesnost, a privlači ga i život u Kataloniji, sve najlepše mu je o gradu pričao bivši saigrač Levandovski. Novo pojačanje Barselone je lider, pokazao je to preuzevši ulogu Fernandinja u svlačionici, svakog dana razgovarao sa igračima, prenosio njihove želje i strahove Gvardioli. Zanimljivo da je ovaj fudbaler svakoga dana od kada je proizveden u kapitena početkom sezone sedeo na istom mestu, na ulazu u klupsku kantinu, kako bi pozdravio svakog saigrača i kako bi svako bio u prilici da mu prenese eventualni problem ili zahtev. Zato je za Pepa bio nezamenjiv. On želi po svaku cenu Deklana Rajsa ne samo kao igraču zamenu već nekoga ko ima karakter vođe, mada jasno neće biti isto.

Za Gundogana, ma koliko teška odluka bila, izazov je važniji od svega. Jer, on veruje da je došlo vreme za promenu, za poslednju etapu i želi da gradi nešto novo, oseća da Sitiju posle apsolutnog trijumfa nema više šta da ponudi.

Za njega, dugo putovanje je završeno.

Naime, manje je poznato da je bio blizu Barselone 2015. godine. Tada se odlučivalo između njega i Arde Turana, izabran je fudbaler Atletika, nije teško zaključiti da je Barselona zažalila zbog te odluke.

Ali, eto, konačno je na "Kamp Nou", ako sve bude u redu sa registracijom (valjda nisu toliko neozbiljni), on je za Ćavija ključ za novu promenu, tačnije novi tim koji će legendarni vezista praviti prema svojoj viziji. U tome će Gundogan, nemojte sumnjati u to, imati centralnu ulogu i na terenu, ali i van njega.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke