Gvardiola o Arteti: "Arsenal je njegov klub, kao što je Barsa moj"

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 26.01.2023.
17:05
Izvor: Sportske.net

Mančester siti i Arsenal se sutra sastaju u sklopu FA kupa.

EPA-EFE/Alex Livesey
EPA-EFE/Alex Livesey

Povezane vesti

Dva trenutno najbolja engleska tima Arsenal i Mančester siti još se nisu sastali ove sezone, a u narednih 20-ak dana odmeriće snage dva puta.

Lider Premijer lige Arsenal i drugi tim na tabeli i aktuelni šampion Engleske Siti, prvu utakmicu u sezoni igraju sutra  na "Etihadu" u četvrtoj rundi FA kupa.

Ulog možda nije tako veliki kao u šampionatu, ali je okršaj koji bi mogao da nam da odgovor na pitanje da li "tobdžije" mogu da izrdrže trku sa favoritom i zadrže prvo mesto u prvenstvu. Prolazno vreme nakon 20 kola im je fantastično - uz meč manje od "građana" imaju pet bodova više.

"Sve što je Arsenal uradio do sada je impresivno", rekao je menadžer Sitija Pep Gvardiola.

Gvardiola protiv Mikela Artete - za mnoge je to duel učitelja i učenika, Pep nije saglasan:

"Radili smo zajedno u Sitiju, ali on je mnogo ranije bio spreman za ulogu glavnog trenera. Setite se kada sam vam rekao da je on garancija za Arsenal, lako je to pričati sada kada je sastavio fantastičan tim i kada su rezultati izvanredni. Znam dobro kakvu osobu na klupi ima Arsenal", dodao je Gvardiola.

Setio se Katalonac i kako je počela saradnja sa Artetom:

"Malo smo se poznavali i stupili smo u kontakt. Znao sam da može da mi pomogne, želeli smo isto i brzo sam se uverio u njegovu sposobnost. Dugo je igrao u Premijer ligi, a sećam se da nam je tada prvi meč bio protiv Dejvida Mojesa... Kazao mi je: "znam ga dobro iz Evertona". Nakon 10-15 minuta te utakmice sam shvatio da je to momak koji zna posao i koji predviđa neke stvari na terenu. Daću primer, kada gostujete Stouku morate da budete spremni da odgovorite nekim izazovima, jer svaki stadion ima nešto svoje. On je te stvari "čitao" na pravi način", istakao je Gvardiola.

Arteta je, tvrdi Gvardiola, bio vezan za Arsenal, čiji je bio kapiten, i dok je radio u Sitiju.

"Mikel je temperamentan, proslavljao je naše golove tako što je skakao sa klupe i vikao. Davali smo mnogo golova i uvek je tako slavio. Izuzetak su bile samo utakmice protiv jednog protivnika - Arsenala. Tada sam skakao ja, a onda se okrenem i vidim ga da samo sedi. Nije mogao da slavi, znao sam da taj čovek jako voli Arsenal i da postoji veza. I razumeo sam ga, zato nisam ni razmišljao da ga zaustavim kada je dobio ponudu da postane menadžer", kazao je Gvardiola i dodao:

"Arsenal je njegov klub, kao što je Barselona moj. Bez obzira na sve, gde god da radim, kada zove Barsa ja idem tamo. To je moja ljubav".

Arteta bi jednog dana mogao da bude idealan naslednik Gvardiole na klupi Sitija.

"On bi sada bio na mom mestu da sam ranije napustio Siti. I bio bi sjajan", zaključio je Gvardiola.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke