Gvardiolin rebus - Kako dati gol Tuhelu?

Autor: Darko Mitrović
subota 25.09.2021.
10:44
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Pep nema lek za Nemca...

EPA-EFE/Carl Recine / POOL
EPA-EFE/Carl Recine / POOL

Povezane vesti

Na neki način Gvardiola može da odahne. Naime, Pep bi radije da igra u gostima nego na polupraznom "Etihadu". Njegov apel da navijači popune poluprazne tribine nije dao rezultata. Čak su se čule i podsmešljive pesme sa tribina na račun toga što ne mogu da napune svoj stadion. Englezi umeju da se našale na svoj račun, ali Pepu ništa nije bilo smešno nakon kontroverznog remija protiv Sautemptona prošle nedelje. Još dva boda su otišla, u situaciji kada rivali pobeđuju, ko zna, možda će se na kraju to računati.

Da glavobolja bude veća, povredio se i Gundogan, nema Stonsa, Laportea, Rodrija, Zinčenka, a klub čekaju mečevi sa Čelsijem, Pari Sen Žermenom u Ligi šampiona i Liverpulom, košmaran raspored do sledeće prvenstvene pauze.

Postoji i druga teorija, da Gvardiola priželjkuje mečeve sa direktnim rivalima i da veruje da će Siti tu pokazati snagu.

Ono što sledi je ispit protiv evropskog prvaka, Čelsi je pobedio Siti u najvažnijoj utakmici "Građana" u istoriji, pa se traganje za Svetim Gralom nastavlja.

Šta je krenulo loše, posle nekoliko kanonada. U teškim mečevima kada klubu ne ide, individualni kvalitet nekoga poput Herija Kejna rešava stvari. Jer, šampion je šutnuo svega jednom u okvir gola protiv "Svetaca", imali su 24 centaršuta, neko kao Hari Kejn bi verovatno to iskoristio. Analitičari upravo tu vide razliku koju pravi Romelu Lukaku u koristi Čelsija. Iz takve igre on profitira na individualni kvalitet, Siti nema takvog igrača i pored svih Pepovih zvezda.

Ne zaboravimo da je pre Sautemtpona u tri meča kod kuće Mančester Siti dao 16 golova. Ali, ne možete uvek da igrate dobro, a kada je to slučaj, potreban je čovek koji garantuje golove. Ako povučemo paralelu sa Čelsijevom utakmicom protiv Aston Vile, "Plavci" su bili u nevolji, gosti promašivali nemoguće, ali je Lukaku solo akcijom olakšao stvari i doneo sigurnost timu. Na kraju je semafor na neki način lagao, bilo je 3:0 za domaće, iako je tim iz Midlendsa šutnuo na gol 18 puta, i Mendi je spasao par sigurnih golova.

Sa ovom analizom menadžer Sitija se ne slaže. On smatra da je tim bio spor, da poslednja linija nije brzo iznosila loptu i da je to razlog za mali broj šansi. Ipak, mnogo puta prošle godine kada je Aguero bio povređen, Sterling je rešavao ovakve situacija, a on već duže vreme u klubu nije ni senka igrača koji je pravio razliku.

Sada treba da se suoče sa odbranom koja je primila jedan gol ove sezone, Tuhel je transformisao Čelsi do neprepoznatljivosti posle Lamparda. Uspeo je da optimizuje odbranu koja je bila sklona problemima, naročito iz prekida i posle centaršuteva. Lamps je krivio Kepu, ali nije samo do baskijskog golmana, mnogo znači Tijago Silva u optimalnoj formi, njegovo iskustvo i mirnoća su neprocenjivi, a Tuhel je rehabilitovao i zemljaka Tonija Ridigera.

Ako se pogledaju dueli dva trenera, oni rani radovi nisu baš doneli mnogo sreće Tuhelu, ali to puno ne znači jer je vodio mnogo slabiji Majnc i gubio od Pepovog nadmoćnog Bajerna. Kada je zamenio Klopa na klupi Dortmunda, Nemac je primio pet golova na "Alijancu", ali je Borusija ostala neporažena na "Vestafalenu", meč je završio bez golova. Te 2016. pred Gvardiolin oproštaj od Bundeslige, timovi su se sastali u finalu kupa, ponovo bez golova, Bajern je slavio na penale. Ali, već u ta dva meča, Tuhel je pokazao da ume da se suprotstavi čvrstom odbranom, disciplinovanom igrom Pepovom stilu.

I kada su mu dali ekipu, odnosno kada je preuzeo tim koji može kvalitetom da se meri sa rivalom, on je stvarao ogromne muke Špancu. U kupu je u polufinalu prošlog aprila golom Hakima Zijeha, Čelsi pobedio sa 1:0. Pa su na to dodali pobedu u prvenstvu u domu šampiona (nije da je Sitiju puno značilo), "Građani" su vodili 1:0, Kun je promašio penal, da bi Zijeh i Alonso u nadoknadi okrenuli rezultat.

I kako kruna svega, pobeda u Portu, na "Dragau" je Čelsi protiv Sitija osvojio titulu prvaka Evrope.

To nas dovodi do poražavajućeg podatka za Gvardiolu. U poslednjih pet mečeva, vodeći Bajern i Mančester Siti, protiv Tomasa Tuhela njegovi timovi su dali jedan gol, a Nemac ga je pobedio u tri poslednja meča od kada je stigao u Englesku, svakako je najvažnije finale Lige šampiona.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke