Gvardiolu još "peče" 2019. godina

Autor: Mladen Heleta
nedelja 03.12.2023.
09:30
Izvor: Sportske.net

Utakmica između Mančester sitija i Totenhema obeležiće 14. kolo Premijer lige.

EPA-EFE/Filip Singer
EPA-EFE/Filip Singer

Povezane vesti

Centralni meč 14. kola engleske Premijer lige odigraće Mančester siti i Totenhem.

Da se ovaj duel igrao pre nekih 20-ak dana, mogli bi da vam najavimo spektakl, ali od tada se dosta toga promenilo i favorit je jasan, pa bi sve osim sigurnog trijumfa aktuelnog šampiona Evrope i Engleske bilo veliko iznenađenje.

Totenhem je ove sezone otvorio jednu novu eru, bez ikone kluba Harija Kejna. Novi menadžer Angelos Postekoglu je sjajno krenuo, Totenhem je igrao prelep fudbal i dugo je bio lider, ali onda je na scenu stupio loše odrađeni posao škrtog vlasnika Danijela Levija.

Spursi su ušli u problem sa povredama Medisona, Rišarlisona, Sara, Solomona, Sesenjoa, Van de Vena, Romero je dobio crveni karton protiv Čelsija, klupa je „tanka“ i adekvatnih zamena nema, pa je Totenhem očekivano vezao tri poraza od Čelsija, Vulverhemptona i Aston Vile, a ekipa je sa prvog pala na peto mesto na tabeli.

Siti je u domaćem prvenstvu vezao dva remija, protiv Čelsija (4:4) i Liverpula (1:1), sada je drugi i gleda u leđa Arsenalu, pa Pep Gvardiola i njegovi izabranici znaju šta im je činiti.

Rivalstvo Sitija i Totenhema nikada nije isticano u Engleskoj, niti je bilo značajno, jer postoji mnogo većih mečeva, ali se na duele između ova dva kluba ipak drugačije gleda od sezone 2018/2019, kada je Totenhem zaustavio „građane“ u jednom od brojnih neuspešnih pohoda na titulu šampiona Evrope, koja je u nebo-plavi deo Mančestera stigla tek proletos.

Ova dva tima su tada odmerile snage u četvrtfinalu Lige šampiona, Siti je bio apsolutni favorit, ali je dalje prošao Totenhem, tada pod menadžerom Maurisijom Poketinom.

Prva utakmica odigrana je u Londonu, a domaćin je slavio sa 1:0, pogotkom Sona.

Revanš u Mančesteru bio je pravi spektakl i jedna velika drama. Sterling je u četvrtom minutu pogodio za 1:0, a Son izjednačio tri minuta kasnije, da bi u 10. minutu isti igrač doneo preokret i 1:2. Taj rezultat je bio na snazi 60 sekundi, pošto je Bernardo Silva dao gol za 2:2, da bi u 21. minutu bilo nestvarnih 3:2, a još jednom je gol dao Sterling.

Kada je Aguero u 59. minutu domaće odveo na 4:2, delovalo je da je Siti polufinalista, ali Totenhem se nije predao, pa je Ljorente u 73. minutu smanjio na 4:3. Poslednjih 20 minuta su protekli u uraganskim napadima domaće ekipe, ali se Totenhem na volšeban način odbranio i pošto je tada još uvek važilo pravilo gola u gostima, izborio plasman među četiri najbolje evropske ekipe.

Kasnije je preko Ajaksa u još jednoj drami stigao do madridskog finala, a tamo je već Liverpul bio prejak.

Mančester siti od te 2019. godine gleda na Totenhem kao na velikog dužnika i taj osećaj se ni do danas nije promenio.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke