Hadži se poslednji smeje, Farul debituje u kvalifikacijama za LŠ!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 11.07.2023.
14:24
Izvor: Sportske.net

Interesantna priča sa Crnog Mora…

Povezane vesti

Kada pomenete Farul, većina će pitati o kome se radi. Klub dolazi sa crnomorske obale, iz najveće rumunske luke koja svakako nije poznata po fudbalu. Ali, po fudbalerima, jeste.

Ili bolje da koristimo jedninu, po fudbaleru sa velikim “F”.

Jer, kako drugačije opisati Georgea Hađija, on je jedan od onih balkanskih “desetkI” kojima smo se divili devedesetih, posle pada gvozdene zavese. Verovatno najpoznatiji, Rumuni će vam listom potvrdi i najbolji igrač naših suseda u istoriji rodio se u ovom gradu, čak igrao za Farul na početku pre odlaska u prestonicu. Steaua je bila odskočna daska, makar fudbal u Čaušeskuovoj Rumuniji bio nebiran, videlo se i kada su George Hađi i kompanija osvojili KEŠ 1986. Posle Mundijala 1990. Dokazivao se u Realu, pa Breši za zemljakom Lučeskuom na klupi i saigračem iz reprezentacije Radučojuom, kasnije Barsi i na kraju Galatasaraju. Turcima je doneo jedini evropski trofej u istoriji tamošnjeg fudbala, Kup UEFA 2000. Godine.

Ali vratićemo se “karpatskom Maradoni” kako su ga zvali (svi dobri igrači su tih godina imali Maradonu u nadimku, kao danas Mesija). Preterivalo se, pa je Andreas Hercog postao “alpski Maradona, što je smejurija, ali Hadži je drugo, doktor fudbala.

Vratićemo se legendi kasnije.

Farul je nastao 1920. Tačnije u pitanju je bila njegova preteča, lokalni klub, ali ovaj sadašnji se ipak vezuje za drugu polovinu pedesetih, kada je nastao spajanjem lokalnih timova. “Farul” na rumunskom znači “Svetionik”, asocijacija na obalu je jasna, a shodno tome, uvek su ih nazivali “Mornarima”.

Uvek su bili tu, ali duboka fudbalska provincija, ne samo u odnosu na bukureštanske divove, već i Krajovu, Kluž i Temišvar.

Kada su diktator i supruga streljani, rumunski fudbal je promenio strukturu, a od klubova se tražilo da nađu vlasnika, umesto države. Farul je uspeo u tome, i to prilično bezbolno. Lokalni dobitnik tranzicije, George Bosančeanu je ulagao u tim iz Konstance, ali se razočarao, jer nije bilo nekih većih rezultata.

Kada je prodao klub Đaniju Nedelkuu, bankrot je bio neminovan.

Kako to?

Pa pomenuti biznismen je sa Farulom postigao het-trik, ugasio je i treći klub u svojoj karijeri fudbalskog radnika. Naime, malo poznati Rokar Bukurešt i Stinta Bakau su bili nevoljne žrtve njegovog poslovanja, a 2016. je ugasio Farul. Bio je to najveći pad u istoriji “Ajkula” kako ih još nazivaju.

Da bi se izbeglo gašenje, navijači su osnovali klub u četvrtoj ligi, sačuvali deo imena i kakvo takvo nasleđe. Onda se pojavio Ćiprijan Marika, bivši reprezentativac i fudbaler Šalkea, Štugarta i Hetafea između ostalih. Kada je završio karijeru tamo negde 2017. Uu Steaui, želeo je da plasira novac i izabrao Farul. Samo, navijači koji su bili vlasnici, nisu želei da ih on kupi, pre svega jer nije iz Konstance. Šaputalo se da je Hadži iza tog odbijanja i da je obećao da će se vratiti u klub.

Da li je to istina ili ne, teško je reći, tek 2018, je ipak došlo do dogovora. Naime, razočarani Marika je osnovao svoj klub u gradu, oni su krenuli iz četvrte lige. “Navijački” Farul je u međuvremenu za dve godine preskočio dva ranga, ali je druga liga bila veliki zalogaj. Dogovor je postignut, pravi “salto mortale”, Marikin Farul je zauzeo mesto u drugoj ligi, a navijački se vratio među amatere u četvrtu i postao prateći klub.

Gde je za sve to vreme bio Hadži?

Neko će se nasmejati i reći da je u pitanju najuporniji Rumun na svetu.

I neće biti daleko od istine. Legendarni fudbaler je vrlo brzo pošto je 2001. prestao da igra fudbal, dobio novi posao i to ni manje, ni više nego selektorski u domovini. Potrajao je svega četiri utakmice. Vratio se u Tursku, preuzeo Bursu. Tamo je čak tri puta više bio na klupi, 12 puta, ali je dobio otkaz i među “Krokodilima”. Šalu na stranu, nekoga bi to ubedačilo, ali ne i junaka naše priče. Galatasaraj mu je pružio priliku, ni tu se nike proslavio. Prve godine je osvojio kup, ali nisu bili za dve sezone ni blizu titule, pa je ponovo dobio otkaz.

Vratio se u Rumuniju, pokušavao u Politehnici iz Temišvara i kod Điđija Bekalija i Steaui, bez efekta.

Još jedna legenda koja nije uspela u trenerskom poslu?

Tri godine Hadži je bio bez angažmana. Samo,  nije sedeo skrštenih ruku, u okolini Konstance u Ovidiju je otvorio fudbalsku školu. Nije mu loše išlo, a kada se postavio problem igranja polaznika u seniorskom fudbalu, genije je došao na ideju. Lokalni trećeligaš je bio laka meta, kupio ih je i nazvao Vitorul, odnosno “Budućnost” na rumunskom. Oni su prešli u drugi rang, ali se opet pojavio Galatasaraj. Zgrabio je drugu šansu, ali ni rimejk u Istanbulu nije bio uspešan. Doduše, Vitorul je dobro gurao, ali nije mogao u elitu, pravilo je da moraju da prođu tri godine pre nego što novi klubovi mogu da zaigraju u prvoj ligi. Na kraju, pod vođstvom Katalina Angela uspeli su da se dokopaju elite, a gazda George je menjao trenere kao čarape. Na kraju, stradao je i njegov nekadašnji saigrač, golman Bogdan Stelea, pa je sam Hadži odlučio da sedne na klupu.

I posle mnogo pokušaja, napravi rezultat. Vitorul je šokirao Rumuniju 2018. Godine kada su osvojili titulu sa mladim igračima iz svoje akademije. Pobrali su simpatije jer su forsirali Rumune, ali problem je posle trijumfa svake godine bio isti, prodali bi najbolje i krenuli iz početka. Jasno, nisu mogli da se trkaju sa Klužom i Steauom. Konstanca je bila ljuta na svog najvećeg sina, jer je Hadžijev Vitorul osvojio titule, a Farul je tavorio. Klubovi su se našli zajedno u drugoj ligi početkom ove decenije, derbiji su bili pravi rat.

Ipak, 2021. dolazi do dogovora između Marike i Hadžija. Legenda postaje vlasnik Farula, pripisuje im titulu Vitorula, a posle spajanja Vitorul ide u niži rang, a Farul zadržava mesto, Osvojeno je peto mesto u ligi, prve sezone. Garant sporazuma dvojice gazda je poznato lice, Hadžijev imenjak saigrač iz Galate i Barse i reprezentacije, George Popesku. Popularni “Đika” koga se stariji sećaju iz Totenhema i Barse (igrao je i za PSV posle odlaska iz Rumunije) je bio “osigurač” i postao predsednik. On se inače, u karijeri posle fudbala nije baš snašao, pa je zbog poreza, to jest utaje, pre desetak godina završio u zatvoru. Pušten je ranije zbog dobrog vladanja, a u ćeliji je pisao knjige.

Novi klub sa domaćim igračima, i klincima poput Pitua, Gramenija i ostalih i Hadžijem na klupi, osvaja titulu prošle sezone. Prekinuli su seriju Kluža od pet godina. Ovo je prvi trijumf za Farul, tehnički drugi jer kako rekosmo imaju i onu Vitorulovu titulu iz 2018. Podvig, jer je osvojena kruna sa klincima. Samo, bilo je tek četiri stranca, a ovog leta je dovedeno još dever. Stigli su Portugalci koje rumunski klubovi obožavaju, Brazilac, Argentinci, fudbaleri iz Afrike.

Sada je situacija drugačija, a pritisak veći. Farul prvi put istoriji ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, žreb je hteo da im već u sredu, na startu, gostuje moldavska legija stranaca, nama dobro poznati Šerif. U Konstanci, tačnije Ovidiju (tamo igraju jer je teren originalnog Farula užasan) strahuju, loše su igrali u pripremnom periodu, a ekipa iz Tiraspolja je iskusnija.

Teško je videti konačan ishod, mada je malo golova čini se najbolja ideja.

U ostalim mečevima, U ostalim mečevima, timovi poput Karabaga na Gibraltaru, ili poljskog šampions Rakova koji dočkuje estonsku Floru su favoriti, ali su kvote male. Slično je sa gostovanje Makabi Haife na Malti, ili meču švedskog šampiona Hakena u Skandinaviji protiv amatera iz Velsa.

Neke druge mečeve, poput utakmice Olimpije sa letonskom Valmijerom smo obradili u drugom tekstu u magazinu.

Šta vam predlažemo?

Recimo, Žalgiris je iskusniji, na Baltiku bi trebalo da savladaju makedonsku Strugu koja debituje u kvalifikacijama, Takođe, finski Helsinki bi bez primljenog gola trebalo da savlada Larne, severnoirske amatere. Uz to, dodajemo i ubedljivu pobedu Ferencvaroša na Farskim Ostrvima proitiv Ki Klaksvika, a kec na Slovan i golovi protiv luksemburškog Esperanža su takođe dobra ideja.

Pomenimo i da su revanši za sedam dana, odmah narednog utorka i srede.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke