Hajdenhajm - Istorija u subotu?

Autor: Lazar Nikolić
subota 26.08.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Prvi meč u istoriji u Bundesligi na svom stadionu…

Povezane vesti

Ova godina Bundeslige je istorijska, imamo novi klub, 57. po redu koji je igrao u najjačoj nemačkoj ligi. U pitanju je Hajdenhajm, ako je suditi po njihovim zvaničnim dokumentima, nastali su pre nego što je izmišljen fudbal 1846. godine, ali Nemci računaju godinu osnivanja najčešće gimnastičkog društva, koje je kasnije tokom 20. veka dobili i fudbalsku sekciju. Fubdal se u ovom gradiću od 50 000 duša igra od 1910. a sadašnji klub je nastao sedamdesetih spajanjem više lokalnih timova.

I nije to bila poslednja promena, jer 2007. su se izdvojili iz sportskog društva kako bi probali da naprave nešto više.

To "više" je zasluga čoveka koji ih i danas vodi, još 2007. Frank Šmit, lokalni momak koji je igrao za trećeligaške timove, ali i u Austriji je po završetku karijere seo na klupu. Prošlo je 16. godina, eto, stigli su do Bundeslige.

Iako su "skorojevići", njihova priča se ne može porediti sa Red Bul Lajpcigom, pa ni sa protivnikom za vikend, Hofenhajmom. Jer, nisu imali toliko novca, dugo su čekali napad na ligu, iako je klub još pre deset godina, zanimljivo, baš ispred "Bikova" iz Lajpciga ušao u Cvajtu.

I nije delovalo ni da će ove sezone napraviti odlučujući korak. Jer u prvih deset kola, samo četiri pobede, doduše, baš retko su gubili, ali serijom remija se teško stiže do promocije. No, sačekali su svoju šansu, HSV se po običaju raspao u finišu sezone. Hajdenhajm je igrao sa živcima navijača, gubili su u Regensburgu poslednjeg dana sezone, ali su u nadoknadi Beste i Klajndhast doneli zlatni bod i slomili srca "Dinosaura" iz Hamburga.

Krenulo je ludo slavlje, pa će Hajdenhajm ove sezone u Bundesligi imati samo jedan cilj, da opstane. Imaju najmanji teren u ligi, 15 000 navijača, doduše Union je drugi najmanji sa

22 000 na Alten Forsteraju pa igra u Ligi šampiona. Doduše, ne može se porediti atmosfera u Berlinu koja je zastrašujuća, ali neće biti lako ni rivalima na granici sa Bavarskom.

"Crveni" su godinama bili poznati kao tim koji forsira nemačke igrače, sada imaju nekoliko stranaca, ali gro tima su fudbaleri često otpisivani u većim klubovima. Svi su našli afirmaciju u ovom malom mestu, svi su puni hvale za Franka Šmita. Njega mnogi porede sa Klopom jer je strašan motivator, a i seo je na klupu kluba čim je završio fudbalsku karijeru.

On odbija takve paralele, ali je zaličio na menadžera Liverpula, kada se nasmejao na novinarsko pitanje da li oseća pritisak prošle godine pred poslednje kolo Cvajte.

 "Ma kakav pritisak, ovo je igra i svi smo plačeni, pritisak ima poštar ili radnik u fabrici, to je svakodnevna presija da se završi posao, mi smo privilegovani", bio je iskren trener novog prvoligaša.

 Nakon promocije on je bio veoma jasan, želi da zadrži igrače koji su klub doveli u Bundesligu. Golman Miler je bez dileme bio najbolji čuvar mreže Cvajte godinama, on je stigao iz Hanze još 2016. godine. Tu su Tim Klajndinst koji je igrao za mladu reprezentaciju, Frajburg ga je poslao na poziciju, ostao je osam šest godina i sada će predvoditi napad u eliti. U mladoj reprezentaciji igrao je i Jan-Niklas Beste, nije dobio šansu u Dortmundu, kao i Lenard Maloj koji jeste debitovao za "Milionere", ali je morao zaobilaznim putem do afirmacije. I Amerikanac je našao u Hajdenhajmu.

 Novajlija je na startu prošle nedelje poražen od Volsfburga, bili su pod utiskom, malo i uplašeni, rano primili golove. Sada na debiju pred svojim navijačima traže istorijske bodove protiv Hofenhajma koji nije nepobediv i koji je poražen na premijer od Frajburga. Upravo je Hofenhajm model koji bi tim iz "Švapske" hteo da primeni i postane stabilan prvoligaš.

 Ne verujemo da će biti mnogo golova u ovom meču, miriše na remi, a od ostalih utakmica Frajburg i Verder bi mogli da odigraju efikasan meč, domaćin je bliži bodovima, Volfsburg neće izgubiti u Kelnu, dok u meču između Bajerna i Augsburga, okršaju dva bavarska kluba nema dileme, ali je kvota mala. Okršaj između Lajpciga i Štutgarta bi trebalo da pripadne "Bikovima".

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke