Hoće li Bajer konačno razbiti istorijski maler?

Autor: Aleksandar Golubović
subota 10.02.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Alonsov Bajer u prilici da sruši šampiona.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Povezane vesti

Cela fudbalska sezona u Nemačkoj staće u subotu od 18:30 kada će Bajer iz Leverkuzena dočekati šampionski sastav Bajerna iz Minhena u derbiju 21. kola Bundeslige. Tim Ćabija Alonsa beži braniocu trofeja dva boda i ima savršenu priliku da im pobegne na velikih pet pred odlučujuće bitke u sezoni.

Bajern je sa 11 uzastopnih trofeja u Bundesligi suvereni fudbalski vladalac u Nemačkoj, ali je veći deo ove sezone u drugom planu u odnosu na sastav iz Leverkuzena što četi Tomasa Tuhela sigurno ne godi.

Za razliku od Bajerna koji je sa 33 titule domaćeg prvenstva ubedljivo najuspešniji tim u Nemačkoj, njihov subotnji rival se ne može pohvaliti da je u više od veka postojanja osvojio „Salataru“. Činjenica da su čak pet puta bili vicešampioni slaba je uteha za klub iz grada farmaceutske industrije. Štaviše, budi im košmare, pravi su baksuzi!

Poslednju veliku priliku za osvajanje Bundeslige Bajer je propustio u sezoni 2010/11 kada je za sedam bodova bio iza Borusije iz Dortmunda koju je u to vreme vodio Jirgen Klop.

Ipak, najveće bitke za naslov šampiona dva tima su vodila na prelazu između dva milenijuma. Najinteresantnije je bilo u sezoni 1999/00 koja je i danas u najcrnjim mislima navijačima iz Leverkuzena. Bajern i Bajer su imali 73 boda, ali je šampionski trofej zbog bolje gol-razlike ostao u Minhenu.

Bajer je do poslednjeg kola držao tri boda prednosti u odnosu na velikana iz Minhena i bio je im je dovoljan bod u utakmici za trofej. A onda je usledilo kobno gostovanje u Uterhašingu i poraz 2:0 koji je iskoristio Bajern i trijumfom kod kuće nad Verderom 3:1 stigao do 16. trofeja domaćeg prvenstva u istoriji kluba.

Jedan od tragičara tog poraza u Bavarskoj bio je i potonji fudbaler minhenskog Bajerna Mihael Balak pošto je postigao autogol.

Ni dve godine kasnije loša sreća nije zaobišla Bajer pošto je u sezoni 2001/02
šampionska trka okončana u korist Borusije Dortmund sa samo jednim bodom razlike. Bilo je to u godini u kojoj je Bajer poražen od Real Madrida u finalu Lige šampiona, a te 2002. godine u sastavu reprezentacije Nemačke našla su se petorica igrača iz redova „Farmaceuta“ u finalu Svetskog prvenstva protiv Brazila. „Panceri“ su tada poraženi 2:0, a Bajer je posprdno prozvan „Neverkuzen“.

Osim sličnosti u nazivu, ono što se izdvaja kod dva kluba je veliki broj zajedničkih igrača koji su uglavnom prelazili iz Bajera u Bajern budući da se minhenski velikan vremenom učvrstio kao lider u Nemačkoj.

Kao da je zov baksuzluka terao pojedine zvezde Bajera da se presele u Minhen i tamo nastave da grade karijeru. Tako su na prelazu dva veka mnogi igrači napuštali Leverkuzen i selili se u Bavarsku. Najpoznaniji od njih su Brazilci Lusio i Ze Roberto, braća Kovač, spomenuti Balak...Kada je reč o svežijim primerima tu se svakako izdvaja Arturo Vidal koji je punu afirmaciju stekao u Bajeru, a nakon nekoliko uspešnih sezona u Juventusu pojačao Bajern 2015. godine.

Zanimljiva je i epizoda Tonija Krosa sa početka karijere u Bajeru budući da je kao mlad igrač proveo 18 meseci u Leverkuzenu jer za njega nije bilo mesta u Bajernu.

Od ostalih zajedničkih igrača vredi spomenuti golmana Hansa-Jerga Buta, legendarne Brazilce Žoržinja i Paula Serhija, ali i trenera Jupa Hajnkesa koji je vodio oba kluba.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke