Hoće li "Kanarinci" cvrkutati u Lidsu?

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 16.05.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Ko će na Vembli?

EPA/HANNAH MCKAY
EPA/HANNAH MCKAY

Povezane vesti

Norič je zaista jedinstven klub, dotakli smo ih se kada smo pisali o derbiju Istočne Anglije sa Ipsvičom koji je ove sezone uspeo da se dokopa direktno PL. "Kanarincima" je ostalo da probaju kroz baraž, oni su uspešniji i to ne malo od komšija, ali eto ove sezone im gledaju u leđa. Nadimak su dobili ne samo zbog boje dresova, već je Norfolk poznat kao oblast bogata pticama.

 

Oi nisu imali neke veće uspehe tokom prvih pola veka postojanja, iako se radi o klubu koji se i danas diči najvećom podrškom na istoku ostrva. Krajem pedesetih negde u vreme velikih finanijskih problema sa kojima su se suočavali, uspeli su da se plasiraju u polufinale kupa i izgube nakon ponovljeng meča sa Lutonom. Na putu do završnice su tukli i Junajtedove "Bezbijeve" bebe. Iz tog velikog tima najpoznatiji je golgeter Teri Blaj koji je kasnije igrao za Piterboro i Koventri. Tada je Norič postao tek treći trećeligaš koji se stigao u polufinale kupa.

 

Prva liga je dugo ostala san, ali je klub uspeo da pobije sve prognoze 1962. kada su kao drugoligaš osvojili Liga Kup. To je tek druga godina takmičenja, nisu svi prvoligaši nastupili, pa je to olakšalo put Noriču koji je u finalu u dva meča savladao Ročdejl, tada četvrtoligaša.

 

U tim sezonama nikada nisu bili ni blizu elite, šezdesetih je najbolji plasman među drugoligašima bio šest mesto. Ali, snovi su ostvareni početkom sedamdesetih kada su se konačno dokopali društva najboljih. Ta generacija je prvi put putovala na Vembli 1973. i izgubila finale Liga kupa od Totenhema. Te sezone je Norič između ostalih izbacio Lester, Arsenal i Čelsi. Odmah naredne godine Norič je ispao, odmah se vratio i ponovo se naša u finalu Liga kupa. I opet, poraz od 1:0 opet puta od Vile (na čijoj je klupi bio baš Saunders). Menadžer Džon Bond je pošto je zamenio Rona Saundersa na klupi sedam godina je otišao u Siti, Norič je opet ispao, ali se odmah i vratio. Tih godina klub je redovno prihodovao od prodaja igrača, najpoznatiji je transfer Džona Fašanua za milion funti, kada je napadač postao naskuplji crni igrač na svetu.

 

Norwich FC

Legendarni fudbaler Vest Hema, Ken Braun je vodio Norič osamdesetih i doveo ih do prvog trofeja i pobede na Vembliju. Oni su tukli najvećeg rivala Ipsvič u polufinalu, a onda i Sanderlend. No, iste te sezone su ispali iz lige, i postali prvi tim u engleskoj istoriji koji je uz trofej ispao iz lige. Nisu ni izašli u Evropu, te 1985. se desio Hejsel, pa su klubovi iz Engleske izbačeni iz Evrope na pet godina. "Kanarinci" su se ponovo vratili u prvu ligu posle jedne sezone i te 1986. klub je počeo seriju od devet uzastopnih sezona među najboljim klubovima Engleske. Tokom tih desetak sezona, recimo 1989. su bili u vrhu, ali i dalje je zabrana igranja bila na snazi, a dva puta su stizali do polufinala kupa. Tako ih je 1989. izbacio Everton, a tri godine kasnije Sanderlend.

 

Inauguralna godina PL 1992. je donela najveći ligaški uspeh Noriču, oni su se čak trkali za titulu, ali i pali u poslednjim nedeljama i završili kao treći iza Mančester Junajteda i Vile. Posustali su poslednjih nedelja, izgubili tri od četiri meča u aprilu i završili kao treći. Zvezda tog tima bio je Kris Saton koji će postati najskuplji britanski igrač kada 1995. bude otišao u Blekburn i formirao čuveno "SAS" partnerstvo sa Alenom Širerom. Treće mesto te sezone Noriču je donelo debitantski izlazak u Evropu. Eliminisali su Bajern iz Minhena, postali prvi engleski klub koji je slavio na Olimpijskom stadionu u Minhenu, a eliminisani su u trećem kolu od moćnog Intera koji je osvojio trofej. Sledeće godine posle prodaje Satona ponovo ispadaju iz lige, iako prvi deo te sezone nije izgleda loše.

 

Osam godina su čekali na povratak u PL, izgubili su plej-of finale od Birmingema u Kardifu na penale 2002. Ali, konačno, 2004. uspevaju da se posle sjajne sezone vrate, no odmah su ispali. Survali su se u treću ligu, ali ih je Pol Lambert 2010. vratio u Čempionšip, pa odmah i naredne u PL. Preživeli su par sezona, Lambert je prihvatio bolju ponudu Vile, ali je Kris Hjuton stabilizovao klub u eliti. Usledilo je novo ispadanje 2014. i od tada nekako "jo-jo" efekat u poslednjih deset sezona upada u oči kada je Norič u pitanju. Vratili su se 2015. odmah posle pobede u plej-ofu finalu protiv Boroa, ali i ispali posle očajnog proleća. Taj tim sa Mbokanijem, Nejtom Redmondom, Baongom, Rikijem Van Folksvinkelom nije bio dovoljno dobar da opstane. Na kraju naredne sezone kada nisu uspeli da se vrate, sadašnji menadžer rivala Lidsa, Nemac Danijel Farke je postao prvi menadžer preko Lamanša koji je seo na klupu. I to je bio pravi potez, posle dve sezone, na krilima kultnog Finca Temu Pukija, ponovo su bili u PL. Sledi novo ispadanje, peto iz PL, po čemu su rekorderi od kada liga postoji u ovom formatu, pa novi povratak u maju 2021. I ovoga puta su potrajali samo sezonu, Farke je posle četiri godine (nešto manje) smenjen, pre godinu i po, nakon neuspešnog boravka Dina Smita na klupi, opet se odlučuju za Nemca, ovoga puta Davida Vagnera, Klopovog kuma i bivšeg trenera Hadersfilda, Šalkea i Jang Bojsa. Norič je imao solidan tim recimo 2021. sa Pukijem. Maksom Aronsom, bivšim golmanom Holandije Krulom, Emije Buendijom, Kantvelom, Benom Gibsonom, Rašicom, Grkom Colisom, ali su ispali kao iz voza. Od te ekipe nije ostalo gotovo ništa, prošle sezone su bili tek 13.

 

Klub ima dugogodišnje vlasnike, Delija Smit hajde da kažemo preteča Džejmija Olivera, tv voditeljka koja se proslavila emisijama o kuvanju i njen suprug Majkl Vajn Džons, velški izdavač poseduju klub od 1997. Problem za Norič je što su oni daleko najsiromašniji od svih vlasnika u PL poslednjih desetak godina. Ali, oni ne zarađuju ništa, sve ulažu u klub, do sada su investirali oko 15 miliona za četvrt veka. Naravno, sva zarada je išla u finansiranje Noriča što ih čini popularnima među navijačima, sa kojima putuju na utakmicei retko sede u loži za vlasnike. Videćemo šta će se desiti u budućnosti, jer su stari, klub će verovatno biti prodat. Kome, ostaje da se vidi. Ali, Norič je ove sezone bio šesti, opet baraž…

 

Oni su održali 0:0 protiv Lidsa (isto je bilo i u duelu VBA i Sautemptona), pa će “Kanarinci” morati da pobede u Jorkširu ukoliko žele u odlučujuću utakmicu na “Vembli”. Čini nam se da će na “Eland Roudu” biti više golova nego u prvom meču. Revanš drugog polufinala između “Sejntsa” i “Begisa” je u petak uveče, pa ćemo o tome pisati u narednom broju magazina.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke