Hoće li Ten Hag propasti u Junajtedu? Znate li šta je holandsko prokletstvo?

Autor: Boris Jovanović
subota 23.04.2022.
09:54
Izvor: Sportske.net

Nije baš da su mu u amanet zemljaci ostavili dobra sećanja...

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Povezane vesti

Erik Ten Hag će biti menadžer Junajteda, a kako danas pišu engleski mediji moraće da se suoči sa prokletstvom zemljaka. Naime, stručnjaci iz njegove zemlje, iako veoma cenjeni, nisu baš imali puno uspeha u Engleskoj.

Doduše, bilo je trofeja, ali za mnoge ta tri FA kupa su više posledica okolnosti nego dokaz dobrog rada. 

Ukupno devetorica "Lala" su vodili klubove u PL, zanimljivo da je najviše bodova u istoriji PL kada su treneri iz Holandije u pitanju osvojio danas zaboravljeni Martin Jol.

Rud Gulit je kao igrač-menadžer osvojio FA kup sa Čeksijem, ali nije imao uspeha u prvenstvu, otpušten je kao "arogantan", a nije se proslavio ni u Njukaslu. Sve što se posle dešavalo ipak je dokaz da Rud više voli diskoteku od fudbalskog terena, kako su pričali ljudi iz čečenskog Tereka, gde je čak otišao da trenira i uzme novac.

Pomenuti Martin Jol je tri godine vodio "Pevce" i dve Fulam pre desetak godina. sa Totenhemom je bio peti, uvek nekako razičaranje poslednjeg dana, a u Fulamu je bio solidan, dva mesta u sredini.

Gus Hidink je preuzimao Čelsi kao Romanov prijatelj, jednom 2009. kada je smenjen Skolari, osvojio je FA kup posle ta četiri meseca na klupi i itgubio samo jednom, uz kontroverzno ispadanje od Barse u polufinalu Lige šampiona. Vratio se šest godina kasnije kada je Murinjo smenjen u drugom mandatu, podigao ih sa 16. na 10, mesto, ali nije uzeo trofej.

Zaboravljene su sezone Renea Mjulenštajna koji je poznatiji kao trener u stručnim štabovima većim imena nego kao menadžera. On je preuzeo Fulam 2013. kada je zemljak Jol otišao, ali je trajao par meseci, uzeo je 10 bodova iz 13 mečeva. Takođe Frank De Bur je brzo dobio otkaz u Palasu, a Dik Advokat je održao Sanderlend u ligi, ali je sledeće sezone brzo smenjen. 

Ronald Kuman je napravio odličan posao u Sautemptonu, bio je šesti, igrao EL sa "Sejntsima". To mu je kupilo kartu za bogatiji Everton, ali tamo je pošto je potrošio 200 miliona na pojačanja, smenjen posle nekih 14 meseci.

I na kraju Van Gal. Doveden je kao veliki napredak u odnosu na Mojesa, svojevremeno je Fergi želeo Holanđanina za naslednika kada je planirao prvi put da se povuče pre dve decenije. Ali, i pored velikih očekivanja, osvojio je kup u drugoj sezoni. Ali generalno bio je razočaranje, posle tog meča je otpušten, nasledio ga je nekadašnji učenik Murinjo. 

Dakle, ne baš dobri znaci za Ten Haga. 

Mančester Junajted danas u ranom popodnevnom terminu igra protiv Arsenala, poslednja šansa za "Đavole" da se vrate u trku za četvrto mesto, AdmiralBet nudi mini specijal, izdvojili bismo opkladu da Ronaldo daje gol i Junajted pobeđuje, kvota je 5.00.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke