Holandski “Orlovi” - Važno je da stalno juriš napred!

Autor: Sportske Net
sreda 22.09.2021.
15:30
Izvor: Sportske.net

Imenom uvek izazivaju pažnju...

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Stadion Go Ahed Iglsa je napunio vek, ime je mlađe. Naime, klub se zvao "Be Quick" ili "Budi brz", ali je federacija tražila da ga promene već 1905. u trećoj godini postojanja. O tome zbog čega ima više teorija, nepouzdanih.

Jedna je da je već postojao tim tog imena (u Holandiji je na početku bila moda da imena klubova budu poklič na engelskom jeziku), druga da je bilo nekih aluzija u samom imenu, pa su braća Holander, osnivači promenili u "Go Ahead", odnosno "Napred".

Iako danas važe za "Jo-Jo" klub, oni su pre rata (nije bilo jedinstvene lige) bili dominantni na istoku Holandije, a kada je odlučeno da jedinstvceni šampion bude proglašen plej ofom izgubili su meč za titulu od najboljeg tima sa juga Viljema Drugog.

Danas su i jedni i drugi, u najboljem slučaju, donji ešalon holandske elite, mada u Deventeru imaju sjajnu publiku i uvek igraju u skladu sa nazivom kluba, neumorno jurišaju na gol protivnika. Profesionalizam ih je odveo u niže rangove, ali su se oporavili u drugoj polovini šezdesetih. Tada su redovno završavali iza Ajaksa i Fejenorda, a igrali su 1965. finale kupa i izgubili od moćnog tima od Roterdama.

Posle tih uspeha je dodato ime "Eagles" to jest "Orlovi" jer se profesionalni deo kluba odvojio od matičnog, tačnije osnovali su novi koji je igrao sa profesionalcima. Kum je bio Velšanin Bari Hjuz tadašnji trener. Umro je pre dve godine, interesantno da se kasnije osim trenerskim poslom bavio i muzikom, izdao singl "Fudbal je kralj", pevao je na holandskom, a osamdesetih je sa nekom pesmom koja je ismevala sopstvenu ćelavost završio i na holandskim top listama. Bari Hjut je bio na klupi "Orlova" kada su 1972. pobedili Krojfov Ajaks sa 3:2 i to je bila jedina utakmica koju je evropski šampion i najbolji tim tog vremena na svetu izgubio tokom čitave sezone.

Nije inače bio naročito inovativan u pogledu imena. Dovoljno je pogledati grb grada Deventera. Na njemu je orao, što je u stvari simbol najvažnije stvari oko koje je nastao grad, fabrike oružja.

Za razliku od nekih drugih gradova, Deventer nema neke druge sportove, tačnije ne popularne, pa je jasno da su ludi za fudbalom. Mark Overmars, Pol Bosvelt su ponikli u klubu, a u Deventeru ističu ne sa malim ponosom da su bili odskočna daska trenerima poput Benhakera i Ten Katea.

Zanimljivo, mnogo pre nekih poznatijih kluba, "Orlovi" su debitovali u Evropi i to u KPK posle onog izgubljenog finala protiv Fejenorda. Naravno, Seltik ih je isprašio, a tih godina su igrali u Intertoto kupu. Devedesetih su bili relativno redovni u holandskoj eliti, ali onda su čekali više od dve decenije da se vrate. Da muke budu veće pobrinuo se najveći rival Cvole (u nedelju je Go Ahead dobio derbi sa 1:0) koji je imao dosta uspeha. Oba ova tima, odnosno grada leže na obali Ejsela, pa je po reci derbi dobio ime.

No, Go Ahed Iglsi su postali poznati još po nečemu i to u relativno bliskoj prošlosti.

Teško je setiti se kluba koji je na ovaj način ispao iz lige i zaigrao u Evropi. Nije u pitanju dobar niz u kupu, što se dešavalo u raznim zemljama već fer-plej. Naime, kada je Holanđanima dodeljeno mesto u kvalifikacijama za EL, na osnovu fer-pleja, Tvente koji je bio pred raspadom je odustao, prvi sledeći sa najmanjim brojem kartona bio je klub iz Deventera. Zaigrali su u kvalifikacijama i izgubili lako od Ferencvaroša. Nije baš da je igranje u Evropi dočekano sa euforijom, razlog je što su ispali u baražu od De Grafšapa tima koji takođe ne vole jer je blizu Deventera.

Odmah se se vratili, pa ispali, nije to nikakva neobičnost, posle par godina opet su tu u eliti. I tako će i biti, prežive par sezona ili odmah ispadnu, ali nije ni toliko bitno, jer važno je kako ti ime kaže, stalno jurišati napred.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke