Holandski “Ponos severa”, klub koji daje prvu šansu

Autor: Ivan Cvetković
utorak 16.01.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Groningen je poznat kao poljoprivredni kraj, ali i rasadnik talentovanih igrača koji se danas nalazi u krizi.

EPA/DENNIS BEEK
EPA/DENNIS BEEK

Povezane vesti

U okvirima holandskog fudbala, Groningen spada u red najuspešnijih posle velike trojke u vidu Ajaksa, Fejenorda i PSV-a Ajndhovena. Popularni “Ponos severa” osnovan je 1971. godine kada je nasledio tim GVAV koji se takmičio u drugoj holandskoj ligi. Sedamdesete godine 20. veka obeležile su debitantska sezona u eliti, ali i finansijske poteškoće sa kojima se klub nosio, da bi se 1980. Groningen vratio u Erediviziju gde je ostao sve do 2000. godine. Posle sezone u nižem rangu, klub je ponovo postao deo holandske fudbalske elite sve do prošle godine kada je zabeležen najlošiji rezultat u istoriji kluba ispadanjem iz Eredivizije.

Prvi veliki uspesi “Ponosa severa” vezuju se za dolazak predsednika kluba Renzea de Frisa koji je vodio klub od 1980. do 1989. godine i za čije se vreme mandata tim debitovao u evropskim takmičenjima. Sezona 1983-84 ostaće upamćena kao ona u kojoj je maleni klub sa severa Holandije savladao i eliminisao Atletiko Madrid i pobedio Inter na domaćem terenu pre nego što su “neroazuri” ubedljivim trijumfom kod kuće izbacili Groningen iz Kupa UEFA. Još dalje u tom takmičenju Groningen je dobacio 1986. godine kada je eliminisao Galvej i Nojšatel pre nego što je ispao od portugalske Vitorije, a identično je prošao i dve godine kasnije kada ga je iz treće runde izbacio Štutgart. Najveći uspeh kluba bilo je osvajanje kupa 2015. godine kada su u pomalo nesvakidašnjem izdanju (Ajaks, PSV i Fejenord nisu stigli ni do četvrtfinala) “zeleni” slavili protiv Zvolea rezultatom 2:0 golovima Alberta Rusnaka.

Groningen pamtimo i po legendarnim okršajima sa Partizanom sa kojim se prvi put sastao 1989. godine u okviru Kupa pobednika kupova. “Crno-beli” su poraženi u Holandiji rezultatom 4:3, da bi u Beogradu bilo 3:1 za jugoslovenski tim, a sudbina je ove timove spojila i u Kupu UEFA 2006. godine kada je Humska imala prilike da vidi i tada talentovanog Urugvajca Luisa Suareza koji će kasnije napraviti svetsku karijeru. I u tom dvomeču Partizan je bio bolji pošto je slavio ukupnim rezultatom 4:3, a interesantno je da su Holanđani odigrali i jednu utakmicu protiv Čukaričkog u Intertoto kupu 1997. godine u kojoj su “brđani” poraženi minimalnim rezultatom. Poslednji izlet Groningena u Evropi dogodio se 2015. godine kada je “Ponos severa” učestvovao u grupnoj fazi Lige Evrope zajedno sa Olimpikom iz Marseja, Bragom i Slovanom iz Libereca.

Groningen je poznat kao klub koji odlično radi sa mladim igračima, pa su tako u njemu ponikle same legende evropskog fudbala poput Ronalda i Ervina Kumana, Arjena Robena i Virdžila van Dajka. “Zeleni” su bili i prvi evropski klub Luisa Suareza koji je za samo jednu sezonu dobrih igara skrenuo pažnju Ajaksa, a sve nakon toga postala je istorija. Groningen je bio zahvalna sredina i za fudbalere iz Srbije, dubok trag ostavio je Goran Lovre koji je za “Ponos severa” nastupao četiri godine, dok su dres ovog kluba oblačili i Dušan Tadić i Filip Kostić čiji se nastupi za Groningen i dalje pamte. Najmlađi debitant u istoriji kluba je Rišairo Živković, fudbaler srpskih korena koji je kasnije tokom karijere nastupao i za Crvenu zvezdu.

Severnjaci ove sezone beleže prilično neubedljive rezultate, u ovom trenutku nalaze se na osmoj poziciji druge holandske lige sa 32 boda, koliko ima i Emen ispod njih koji je prvi tim van plejof zone. U Kupu Holandije guraju dobro, Groningen je preskočio dve prepreke i stigao do osmine finala gde ga u utorak od 20 časova očekuje okršaj sa prvoligašem Ekselsiorom. Ova dva tima poslednju put su se sastala u prošloj sezoni u okviru šampionata Holandije, u prvom meču Ekselsior je na domaćem terenu slavio sa 1:0, dok je Groningen u drugom delu sezone bio ubedljiv i trijumfovao sa 3:0. Ovoga puta, okolnosti su vidno različite jer ”Ponos severa” nema igrački kadar koji poseduje kvalitet da se takmiči sa najboljim holandskim timovima, dok sa druge strane ni Ekselsior ne blista u Erediviziji gde se nalazi malo iznad zone ispadanja.
U kup takmičenjima je, pak, sve moguće…

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke