Hrabrost je Nemanja Vidić

Autor: Sportske Net
četvrtak 21.10.2021.
09:01
Izvor: Sportske.net

Nemanja, nedostaješ nam.

EPA/JONATHAN BRADY
EPA/JONATHAN BRADY

Povezane vesti

Već pet godina nedostaje nam Nemanja Vidić na fudbalskim terenima. Srpski fudbaler je 2016. završio svoju karijeru, u 35. godini i mnogi su smatrali da je mogao još. Međutim, on nije tako mislio. 

Nemanju ćemo zasigurno najviše pamtiti po perodu u Mančester junajtedu sa kojim je osvojio sve što je mogao, a sama činjenica da je Ferguson izabrao njega da bude kapiten jednog od najvećeg kluba na svetu, dovoljno svedoči o njegovoj veličini. Potom je otišao u Inter iz kog je posle dve godina otpočeo svoju fudbalsku penziju. 

Verovatno najromantičniji period njegovog bavljenja fudbalom bio je onaj u Crvenoj zvezdi, što je bilo ostvarenje dečačkog sna. Potom je sreću okušao u Spartaku iz Moskve, odakle ga je među "đavole" doveo Ser Aleks Ferguson. I bajka je mogla da počne. 

Nemanja Vidić je Nemanja Vidić, i to je verovatno sasvim dovoljno za onoga ko zna i samo neke bazične stvari o fudbalu. Stotine dobijenih duela na travi, u vazduhu, drugi nogom, on glavom, trofeji, golovi, navijači. Nemanja je bio obožavan od strane svih fanova svakog kluba u kom je igrao i to u mnogome govorio o njemu, ne samo kao fudbaleru, već i kao čoveku. 

Upisao je 379 nastupa u svojoj bogatoj karijeri, postigao 28 golova, uz pet asistencija, osvojio 18 trofeja, popeo se na vrh Evrope i sveta. I nije samo kliše fraza kada kažemo da je "išao glavom tamo gde neki nisu smeli nogom", jer je nekolicinu puta završavao sa zavojima, koncima, ali je nastavljao da igra i uz Rija Ferdinanda činio jedan od najčuvenijih štoperskih tandema u fudbalskoj istoriji. 

Za reprezentaciju Srbije igrao je od 2002. kada je debitovao u Napulju i praktično "pojeo" odbranu Italije, do 2011. godine, Krivili su ga zbog promašenog penala u kvalifikacijama za EP 2012. godine protiv Slovenije u Mariboru i skrivljenog penala na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. protiv Nemačke. Međutim, Vidić je mnogo više od tih "grehova". Primer kako se nosi dres profesionalnog fudbalera i još važnije, Nemanja je hrabrost. 

Danas puni 40. godina i želimo mu srećan rođendan. Stvarno nam nedostaje. 

"He comes from Serbia, he'll f***ing murder ya". Uživajte. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke