Hrvati u Turskoj, sećanje na Šenturka…

Autor: Nemanja Janošev
utorak 28.03.2023.
14:00
Izvor: Sportske.net

Njihovo rivalstvo se nastavlja.

EPA-EFE
EPA-EFE

Povezane vesti

"Tek sada možemo da zaboravimo Tursku", rekao je pre pet godina Luka Modrić kada je realizovao penal protiv Danaca u Rusiju i odveo "Vatrene" do četvrtfinala, što će se ispostaviti tek kao početak sjajnog puta do najvećeg uspeha komšija i finala Mundijala. 

Taj poraz od Turaka je izabran za jedan od klasika EP u ovom veku, a generacije sadašnjih hrvatskih reprezentativaca, izuzev večno mladog Modrića koji je u njemu učestovao odrastale su na strahu od takvog neuspeha.

Po mnogima ta generacija je bila predodređena da odmah nastavi niz bivših učenika jugoslovenske škole fudbala, generacije rođene sedamdesetih i nešto ranije koja je bila treća na svetu sa Ćirom Blaževićem na kormilu.

Posle neuspeha iz 2006. Slaven Bilić član tih "bronzanih" iz 1998. je preuzeo seniorsku selekciju i sa sobom poveo dosta igrača iz mlade reprezentacije, među njima je bio i Modrić.

Hrvati su baš nadmoćno osvojili kvalifikacionu grupu, u legendu su ušle pobede protiv Engleza, posebno ona na "Vembliju" posle koje su ostavili očeve osnivače fudbala kod kuće, a uz Bilićev tim u Švajcarsku i Austriju je otišla Rusija.

To je bio prvi šampionat sa dupliranim brojem ekipa, otišlo ih je 16, umesto dosadašnjih osam, ali i to je bilo gledljivo za razliku od sadašnjeg užasnog formata.

Hrvatska je bila u grupi sa domaćinom Austrijom, Nemcima i Poljacima. Nadmoćno su osvojili prvo mesto u grupi, Modrić je sa penala na startu doneo pobedu protiv Austrijanaca na otvaranju, a onda su pokazali da su streptomicin za razne nemačke reprezentacije, dobili su sa 2:1, a zatim je Bilić malo izmešao tim. Nije im smetalo da slave i treći meč u nizu, Klasnić je arhivirao slabe Poljake.

U osminu finala Hrvatska je ušla kao favorit. Turci su bili restlovi one sjajne generacije iz 2002. kada su stigli do polufinala šampionata sveta. Otišli su na volšeban način u top osam, gubili su  protiv Švajcaraca i pobedili, Arda Turan je u nadoknadi doneo pobedu. Još veći podvig su napravili protiv Češke, primili su dva gola, a onda u poslednjih 15 minuta postigli tri pogotka i plasirali se dalje. 

Niko naravno nije očekivao da su sposobni da režiraju nešto slično protiv Hrvatske.

Ta utakmica, iako se preselila u legendu bila je prilično loša. Naime, malo prilika strah od poraza prisutan tokom devedeset minuta, doduše Olić je pogodio prečku, ali tek u produžetku je Ivan Klasnić pogodio mrežu Ruštua Rečbera. I činilo se da bolji tim ide u polufinale. Onda se desilo ono što bi svaki Hrvat da zaboravi. Ruštu je ubacio loptu na protivničku polovinu, niko je nije propisno očistio, a onda je Šenturk, poznat kao "Spasilac" u Turskoj jer je davao ovakve golove savladao Pletikosu i doneo penale. Bilić je bio besan jer je tražio da se igra zaustavi kako bi Jerko Leko ušao i ukrao vreme, umesto toga morao je da preda listu izvođača penala sudiji Rosetiju. 

To je bila formalnost, Turci su dobili injekciju samopouzdanja, Ruštu je leteo (ne bi ni bio na golu da se Volkan Demirel nije povredio), Modrić, Rakitić i Petrić nisu uspeli da ga savladaju, pa su Turci otišli u polufinale- Tamo su se dva puta vraćali, a onda popili svoju čašu užasa, Lam ih je srušio za 3:2. Da je na tom mestu bila Hrvatska, s obzirom da znaju protiv Nemaca, ko zna šta bi bilo, nećemo saznati.

Posle sloma u duelu sa Turcima, Hrvati su se osvetili 2011. u baražu za EP, kada su posle 0:0 slavili u Istanbulu, a i 2016. su dobili Tursku na EP u Francuskoj, baš je Luka Modrić dao gol. Iste godine timovi su se sastali u kvalifikacijama za ruski Mundijal, Turci su remizirali u gostima, dobili golom Tosuna u Eskišehiru, Hrvatska je morala u baraž, a Turci nisu bili ni blizu...

Timovi su igrali početkom decenije poslednji put, prijateljski meč, na kraju je bilo 3:3, Modrić je bio na klupi, Tosun je opet dao gol rivalu. Napadač Bešiktaša će i sada biti u ekipi, kao i Modrić na drugoj strani, ko zna, možda opet budu strelci. Inače, kao uvod u meč, Hrvatska je remizirala sa Velsom na “Poljudu”, dok su Turci dobili u Jermeniji, pa u boljem raspoloženju ulaze u meč. U utorak u ovoj grupi Vels dočekuje Letoniju i mogli bi da dobiju bez primljenog gola. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke