I opet - Bajern, a ostali neka se poređaju

Autor: Darko Mitrović
petak 05.08.2022.
09:00
Izvor: Sportske.net, Milovan Longinov

Počinje 59. sezona Bundeslige

Beta/AP Photo/Martin Meissner
Beta/AP Photo/Martin Meissner

Povezane vesti


Ovog vikenda počinje još jedna od zanimljivijih liga, po 59. put u istoriji, najbolji nemački timovi boriće se za pehar Bundeslige. Naravno, neprikosnoven je aktuelni šampion Bajern Minhen, koji ima 10. vezanih titula i ukupno 31, a četa Julijana Nagelsmana je apsolutni favorit, što potvrđuje i kvota - 1,21.

Koliko je Bajern dugo na vrhu Bundeslige, možda najbolje pokazuje i podatak o tome koji je tim poslednji osvojio titulu, a da nije iz Bavarske. U pitanju je bio Klopov Dortmund, u sezoni 2011/12, koju je tada predvodio Robert Levandovski sa 22 gola, a uz njega igrali su i Neven Subotić, Mats Humels, Ilkaj Gundogan, Kuba Blažčikovski, sadašnji direktor Borusije Sebastijan Kel, Ivan Perišić, Kevin Groskrojc. Od tada, sa Bajernom su titule osvajali Jup Hejnkes, Pep Gvardiola, Karlo Anćeloti, Niko Kovač, Hansi Flik, a u svojoj prvoj pehar je podigao i Julijan Nagelsman.

Ova sezona biće posebna i zbog toga što su iz Nemačke otišla dvojica najboljih napadača - Robert Levandovski i Erling Haland, koji su pojačali Barselonu, odnosno Mančester Siti. Levandovski je, verovali ili ne, pet sezona u nizu od 2018. do 2022. bio prvi strelac Bundeslige, poslednji put pre Poljaka najbolji je bio Pjer-Emerik Obamejang sa 31 golom u sezoni 2016/17. Erling Haland je došao u zimu 2020. i parirao je Levandovskom, ali nije mogao da ga sustigne, dao je ukupno 62 gola na 68 mečeva Bundeslige i to je najbolji dokaz koliko su "milioneri" oštećeni njegovim odlaskom.

Bajern Minhen je uprkos odlasku Roberta Levandovskog, zadržao okosnicu tima i zapravo je još jači, ako gledamo dužinu klupe. Julijan Nagelsman je zatražio i dobio veći fond igrača, jer su ovog leta došli - Sadio Mane, Matijs de Liht, Nusair Mazraui, Rajan Gravenberh i mladi napadač Matis Tel. Nagelsman će po svemu sudeći bez Levandovskog igrati u formaciji 4-4-2, sa Maneom i Gnabrijem u špicu, dok će im pomagati Miler, Koman, Sane. Posebno treba obratiti pažnju na mladog Džamala Musijalu, koji je eksplodirao u nedavnom Superkupu Nemačke i najavio da bi ovo mogla da bude njegova sezona. Upravo je ta utakmica i pokazala da će teško neko parirati Bajernu, koji je pobedio RB Lajpcig rezultatom 5:3, a utisak je bio da je Nagelsmanov tim mogao da bude i ubedljiviji.

1400 Eintracht Frankfurt - Bayern Munich X-2 (5.00)

Borusija Dortmund je svakako prvi kandidat da ugrozi Bajern, ali je šokantna vest o bolesti Sebastijana Alea sasvim sigurno poremetiila planove "milionera". Najzvučnijem pojačanju Borusije otkriven je tumor testisa i pred njim je višemesečna borba i najvažniji meč u životu. Istina, stigao je i Karim Adejemi, ali na njega u klubu više gledaju kao zamenu za Džejdona Sanča, koji nije imao pravu u prošloj sezoni. Veliko pojačanje je i Niklas Zile, koji je stigao kao slobodan direktno iz Minhena, a uz njega su došli i Niko Šloterbek, štoper iz Frajburga, i defanzivni vezni iz Kelna Salih Ozčan. Koliko će Borusija moći da se umeša u borbu za vrh moći ćemo da prognoziramo tek kada Borusija dovede novu "devetku", lista je poduža, pominju se Đovani Simeone, Edin Džeko i mnogi drugi. Važno je istaći da je na klupu seo mladi Edin Terzić, koji odlično poznaje klub i tu je od 2018. godine i do sada je bio pomoćni, privremeni trener, tehnički direktor i napokon je dočekao najvažniju funkciju. U pitanju je mladi, 39-godišnji stručnjak, koji je pre dolaska u Borusiju "pekao zanat" kao pomoćnik Slavenu Biliću u Vest Hemu i Bešiktašu.

1404 Dortmund - Bayer Leverkusen 1 (2.20)

Ako je neko pomislio da bi RB Lajpcig mogao da se umeša u borbu za pehar, verovatno se razuverio posle Superkupa Nemačke. Tajler Adams je otišao u Lids, Nordi Mukijele u PSŽ, najzvučnije pojačanje je desni bek Hofenhajma David Raum, plaćen čak 26 miliona evra, a nije isključeno da najveća bomba bude povratak Tima Vernera, o čemu su sve glasnije glasine. Sa Vernerom, Nkunkuom i Olmom u napadu, možda bi tim Domenika Tedeska i mogao da se nada borbi za vrh. Ipak, ne treba zaboraviti da će RB Lajpcig igrati i u Ligi šampiona, te je za to potrebna i mnogo duža klupa.

Bajer Leverkuzen je sledeći tim koji će biti pretendent za Ligu šampiona, odnosno top 4, nakon što je prošle sezone zauzeo visoko treće  mesto. Za to je svakako najzaslužniji bio Patrik Šik, koji je uspeo kao drugi strelac lige "razdvoji" Levandovskog i Halanda. Sjajni Čeh je dao 24 gola, 11 manje od Levandovskog i dva više od Halanda, koji je doduše imao problema sa povredama. Problem za Bajer je što je prilično neaktivan u prelaznom roku, stigao je samo još jedan Čeh Adam Hložek iz praške Sparte. Bajer će takođe igrati u Ligi šampiona, a sa praktično istim rosterom, teško da će moći da ostvari veće ambicije od borbe za četvrto mesto.

Ostali?

Pa, uvek je u centru pažnje Ajntraht Frankfurt, naročito ako ostane Filip Kostić, čija je sudbina i dalje neizvesna. Kragujevčanin je između ostanka i odlaska u Vest Hem ili Juventus i njegova neizvesnost mogla bi da utiče na igre na startu sezone. Ajntraht je osvojio Ligu Evrope i tako dokazao da je jedan od najboljih nemačkih timova. Najzvučnije pojačanje je povratnik u Bundesligu, Mario Gece, za koga je Ajntraht platio klauzulu PSV-u od četiri miliona evra, a uz njega su došli i Lukas Alario iz Leverkuzena za šest i Jens Peter Hauge iz Milana za 10 i Kristijan Jakić iz Dinamo Zagreba za 3,5. Ako ostane Kostić, uz još neka pojačanja, Ajntraht bi mogao da se umeša u borbu za top 4.

Za sve ostale klubove, teško je prognozirati koji su im dometi. Velikani Šalke i Verder su se vratili na opštu radost ljubitelja nemačkog fudbala, pošto su oni uvek "lepak" za golove. Ipak, teško je reći da će se Šalke vratiti na one staze pre kobne sezone kada je ispao. Šalke više nema ni toliku finansijsku moć, ovog leta je dovodio uglavnom slobodne igrače i na pozajmicu, te je potrošio svega šest miliona evra za pojačanja u dosadašnjem roku.

1406 Union Berlin - Hertha Berlin 12&0-2 (2.70)

Kako je Bundesliga uvek privlačna za golove, a naročito Bajern, bacimo pogled i na potencijalnu listu strelaca. Tačno je da su otišli Levandovski i Haland, a kako je Ale na bolovanju, nekako se kao "zicer" izdvaja Sadio Mane. Senegalac će biti vođa napada Bajern Minhena i kao takav je glavni kandidat da bude strelac, što pokazuje i kvota od 5,00. Sledeći je Patrik Šik sa 7,20, potom Lajpcigov Nkunku (9,60) i Dortmundov Karim Adejemi (12,00).

Kolo otvara, kao što tradicija nalaže, petkom uveče šampion Bajern Minhen i to na vrućem gostovanju Antrahtu iz Frankfurta i prava je prilika da goleadom počne još jedna sezona u Bundesligi.

Kompletnu ponudu AdmiralBet-a za početak Bundeslige možete da vidite OVDE.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke