Igra se u Izraelu, u Tel Avivu derbi

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 16.01.2024.
11:15
Izvor: Sportske.net

“Žuti” mnogo bolji od “Crvenih”

Povezane vesti

 Kada se kaže derbi, u Tel Avivu se pre svega misli na fudbal. Jer, u košarci, Makabi je dominantan još od šezdesetih, dok su u fudbalu ipak stvari izjednačenije.

Klubovi su i pre nezavisnosti igrali, mada je Makabi koji je etabliraniji odbijao da igra sa "Crvenima" posle osnivanja Hapoela 1923. Ipak, do kraja dvadesetih timovi su se sastali, a rivalstvo je eto staro gotovo vek. Između sebe imaju 36 prvenstava i 40 kupova. "Žuti" su bolji, 61:46, samo dve sezone u istoriji lige derbi nije igran, tada je Hapoel bio u nižem rangu, ali se odmah vraća. Oni dolaze iz radničkih delova grada, sindikalno su čedo, boja govori za sebe, dok Makabi važi za tim više srednje klase. Te razlike su se vremenom gubile, a kada je politika u pitanju, navijači Hapoela mnogo više mrze Beitar iz Jerusalima, desničarki, religiozni klub koji ne dozvoljava da za njega igraju Muslimani. Sa druge strane, Makabi u ovom veku mnogo važnije mečeve igra protiv imenjaka iz Haife, jer se ovi timovi nalaze u vrhu.

Ono što treba reći je da su ovo pravi "nacionalni" timovi, u smislu podrške koju crpe iz svih delova Izraela, ali i među Jevrejima koji žive u drugim zemljama. Dele "Blumfild stadion", postoje čak i ture iz stranih zemalja, navijači koji dolaze u postojbinu kako bi navijali za jedan od dva najveća kluba u prestonici.

Pre desetak godina videli smo i prekid, navijače koji su provalili u teren, sankcije su bile oštre, a huliganstvu se stalo u kraj. Nekada podsmešljivo navijači Makabija ukazuju da za Hapoel navijaju Arapi iz Izraela, i ima istine u tome, u smisli da uz Makabi Haifu (u ovom gradu ima dosta Arapa), drugi narodi u Izraelu simpatišu Hapoel. "Crveni" tim ima manje navijača u Tel Avivu od Makabija, oko trećina grada ih bodri, ostali prestonički klubovi nisu bitni za rivalstvo. Hapoel od poečtka prošle decenije nije osvojio kup, već 11 godina su bez bilo kakvog trofeja, ali su prošli baš težak period zbog finansija, i imali nekoliko promena vlasnika. Sa te strane je Makabi stabilniji, na kraju krajeva, bogatiji navijaju za njih, a derbi nisu, verovali ili ne, izgubili 10 godina. Od 2014. timovi su se sastali u gradskom okršaju 25 puta, retko kada Hapoel je ostao neporažen. Njihova najveća nada u gradskom derbiju biće da sačuvaju svoju mrežu. U gornjem su domu, ali baš retko daju gol "Žutima". Makabi je izgubio pre par kola od šampiona iz Haife, pa je prednost ovog tima smanjena na vrhu, sada bi stvari mogle da postanu neizvesne u drugom delu prvenstva. Na klupi favorita je Robi Kin, prva zvezda je svakako Eran Zahavi, imaju dosta reprezentativaca. Rivala trenira Španac Borha Lema. On je nasledio šefa Valkanisa koji je postao pomoćnik Džoniju van't Šipu u slavnom Ajaksu.

Od ostalih mečeva, Makabi Haifa gostuje Bnei Sahinu, timu iz Galileje koji će se braniti bunkerom iako je domaćin. U sudaru dva Hapoela, onaj iz Haife će verovatno pobediti fenjeraša iz Hadere, koja je praktično deo istog grada, mada ovo nije derbi.

Beitar u Jerusalimu čeka Makabi Bnei Rajnu iz blizine Nazareta, tim koji igra sasvim solidno, i od ulaska u ligu su dva puta slavili na "Tedi stadionu".

Kompletnu ponudu u AdmiralBetu za utakmice izraelskog šampionata pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak