Igraće se Superliga, ali ne u Evropi!

Autor: Lazar Nikolić
sreda 10.08.2022.
23:50
Izvor: Sportske.net

Afrikanci uradili ono što Evropljanima nije uspelo.

EPA-EFE/MOHAMED MESSARA
EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Povezane vesti

Afrička fudbalska konfederacija (CAF) zvanično je danas pokrenula u Aruši, u Tanzaniji, svoju Superligu, zatvoreno takmičenje koje će okupiti 24 kluba iz 16 zemalja.

Prvo izdanje Super lige trebalo bi da se održi od avgusta 2023. do maja 2024. godine uz nagradni fond od 100 miliona dolara.

"Afrička Super liga je veoma važna inicijativa. Jedno od glavnih pitanja u Africi je finansiranje. Naš cilj je da afrički klupski fudbal bude svetske klase i da se takmiči sa najboljima u svetu", rekao je predsednik CAF-a Patris Motsepe.

FIFA je podržala novo takmičenje, dok se početkom 2021. suprostavila projektu istog tipa u Evropi, koji je trebalo da okupi 12 najvećih klubova Evrope.

"Super liga je uzbudljiv i jendistven projekat i srećni smo što možemo da pomognemo i podelimo iskustvo koje smo akumulirali", rekao je predseednik Fifa Djani Infatino.

Motsepe je dodao i da će se "dobit koju ostvari Superliga koristiti da afrički fudbal postane atraktivniji, da se osigura da igrači ostanu u Africi i da se poboljša kvalitet infrastukture".

Svaki od 24 kluba koji će učestvovati na početnom turniru dobiće početni godišnji prihod od 3.500.000 dolara za kupovinu igrača i plaćanje poreza.

Takmičenje će biti podeljeno u tri grupe po osam timova geografski podeljenih (sever, centar-zapad i jugoistok).

Odabir učesnika će se vršiti na osnovu rezultata u afričkoj ligi šampiona i CAF kupu.

Pokretanje Superlige prvi je kritikovao vlasnik južnoafričkog kluba Kejptaun Siti Džon Komitis rekavši da će "Super liga ubiti afrčki klupski fudbal, i da se može reći zbogom nacionalnim ligama".

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.