Ima li ko da zaustavi „Lavove“?

Autor: Aleksandar Golubović
subota 27.01.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Senegal prvi favorit za odbranu trofeja šampiona Afrike.

Povezane vesti

Borba za naslov šampiona Afrike se zahuktava, a ove subote startuje eliminaciona faza koja će krunu doživeti finalom koje je na programu 11. februara u Obali Slonovače.

Branilac trofeja Senegal glatko je prošao grupnu fazu sa maksimalnim učinkom što mu daje za pravo da se nada odbrani titule. Sa svega jednim primljenim golom, tim iz zapadne Afrike je dominirao u grupi C gde je igrao protiv Kameruna, Gvineje i Gambije.

Posle ubedljivog trijumfa protiv fenjeraša Gambije (3:0), „Lavovi“ su slavili sa 3:1 u derbiju grupe protiv Kameruna, a u poslednjem kolu nije im bilo teško da upišu „recku“ i protiv Gvineje (2:0).

Senegalci su ekipa koja je već duže vreme na okupu. Uz prvu zvezdu tima Sadija
Manea, udarna igla je napadač Olimpika iz Marseja Ismaila Sar, koji se istakao u uvodna dva kola prvenstva za trofej Afrike. Okosnicu ekipe na sredini tabele čine Pape Sar iz Totenhema i njegov imenjak Gej, dok je Kalidu Kulibali stub odbrane.

Rival u narednoj rundi biće im domaćin Obala Slonovače, koja se provukla kroz iglene uši u osminu finala. Meč je na programu u ponedeljak od 21 sat.

Kamerun se uz prilično bledu igru jedva domogao druge faze gde će u borbi za
četvrtfinale igrati protiv Nigerijaca koji su u nešto boljoj formi.

Duel ta dva tima, koji je na programu u subotu od 21 sat biće jedan od zanimljivijih u ovoj rundi, a prethodni okršaj iz 2019. godine pripao je Nigerijcima rezultatom 3:2.

Uz Senegal i Nigeriju, najveći utisak u grupnoj fazi ostavila je Ekvatorijalna Gvineja. Ovaj sastav je overio prvo mesto u A grupi ubedljivom pobedom protiv nekada jake Obale Slonovače, slaveći sa ubedljivih 4:0.

Sada bi vrlo lako mogli do četvrtfinala pošto ih u prvoj eliminacionoj rundi iščekuje duel protiv Gvineje. Razlog više da verujemo u pobedu lidera grupe A jeste što je Gvineja izborila nokaut fazu tako što je bila među najboljim trećeplasiranim ekipama.

Iako bi gledano poimenice mnogi stekli zaključak da nije reč o timu za visoke domete, prolaz protiv Gvineje ne bi trebalo da se dovodi u pitanje. Odličnu grupnu fazu odigrala je i Angola koja će put do četvrtfinala potražiti protiv Namibije.

Biće to sudar reprezentacija sa severa i juga kontinenta, a umereni favorit za
prolaz dalje trebalo bi da bude Angola budući da je Namibija svoju sreću izborila preko trećeg mesta.

Učesnik četvrtfinala trebalo bi da budu i Zelenortska ostrva koja u ponedeljak od 18 sati igraju protiv Mauritanije, dok je Mali blagi favorit protiv Burkine Faso.

Vicešampion Afrike Egipat nije se proslavio u grupnoj fazi. Sa tri remija od kojih je najuzbudljiviji bio protiv Zelenortskih ostrva u poslednjem izborili su plasman u 1/8 finala. Tamo će pokušati da poprave utisak protiv DR Konga, kojem su takođe tri boda bila dovoljna za narednu rundu.

Ni Južna Afrika nije pružala sjajne partije, ali je izborila plasman u narednu rundu. Moraće da budu mnogo bolji kako bi izborili u četvrtfinale gde ih očekuje sudar protiv Maroka. Hit Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine pokušaće da i na domaćem kontinentu potvrdi od čega je sazdan, podsetimo, važili su za prvog favorita turnira, pre svega zbog polufinala Mundijala prošle zime.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke