Ima neka tajna veza

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 19.09.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Od Tirama, preko Anrija do Žilija i Turea - Koliko igrača znate da su igrali i za Monako i za Barsu?

Povezane vesti

Fudbaleri Barselone novu sezonu u Ligi šampiona otvaraju na gostovanju ekipi Monaka, sa kojom su u modernoj istoriji toliko povezani. Verovali ili ne, u poslednjih 30 godina, čak 15 igrača nastupalo je i za Barselonu i za Monako. Najstariji među njima su Lilijan Tiram i Emanuel Peti, ali i Soni Anderson, Filip Kristanval, Tijeri Anri, Havijer Saviola, a u modernoj istoriji - Erik Abidal, Sesk Fabregas, Ejdur Gudjonsen, ali sigurno da je ime koje je najviše obeležilo ere oba kluba - Ludovik Žili. 

Od njega i treba da počne ova priča, jer je Žili bio kapiten onog Monaka koji je 2004. godine stigao do finala Lige šampiona. U dresu "kneževa" odigrao je čak 240 utakmica, dao je 59 golova i dodao 38 asistencija. Upravo je posle tog izgubljenog finala od Murinjovog Porta (0:3) i usledio poziv koji nije mogao da odbije. Frank Rajkard ga je zvao da čini ubojiti trio sa Ronaldinjom i Samjuelom Etoom. Žili je stigao leta 2004. godine, odigrao je 108 mečeva, osvojio je dve La Lige, ali i najvažniji trofej - Ligu šampiona, te je u polufinalu protiv Milana postigao jedini pogodak u dvomeču, po čemu ga navijači Barse i najviše pamte. Ipak, kada mu je leta 2006. Rajkard poručio da će biti Mesijeva zamena, Žili je odlučio da ode u Romu, kratko je igrao čak i za PSŽ, da bi se povukao 2017. upravo u svom Monaku.

Važnu ulogu u oba kluba imao je i Rafael Markez. Meksikanac je najpre nastupao za Monako od 1999. do 2002. godine, a potom je bio deo dve zlatne generacije Barselone, pomenute sa Rajkardom od 2003. do 2008. i potom je bio bitan šraf i u istorijskoj sezoni 2008/09 sa Pepom Gvardiolom kada je osvojena "tripleta". Monako je bio njegov prvi evropski klub, stigao je iz meksičkog Atlasa, a osvojio je Kup Francuske. On je bio trener Barselone Atletik, a sada je ponovo u Meksiku, kao pomoćnik i spremna zamena za Havijera Agirea. Od ostalih igrača koji su nosili dresova Monaka i Barselone, treba istaći i Erika Abidala. On je ponikao u Monaku, ali nije dobio pravu šansu sve dok se kao veteran nije vratio upravo iz Barselone. On je bio takođe član zlatne generacije sa Pepom Gvardiolom, u periodu od 2007. do 2013. osvojio je sve moguće trofeje sa Barsom, a potom je odigrao jednu sezonu u Monaku, pre nego što se povukao u Olimpijakosu.

I Tijeri Anri je nastupao za oba kluba. Na početku karijere kao tinejdžer je debitovao za Monako, još davne 1995. godine, a zadržao se do 1998. Naravno, svi ga pamtimo kao legendu Arsenala i Barselone, sa kojom je takođe osvojio sve moguće trofeje zahvaljujući Pepu Gvardioli. U Barsi je igrao od 2007. do 2010. dao je 43 gola i upisao 21 asistenciju na 106 mečeva. ZA Monako je dao 25 golova na 121 utakmici. Za kraj, podsetićemo da se i Sesk Fabregas naigrao u Barseloni i Monaku, u Kneževini je kratko bio i Ejdur Gudjonsen, ali i Jaja Ture, koji je upravo stigao u Barselonu iz Monaka, ali je u Francuskoj odigrao samo jednu sezonu.

Epizodnu ulogu u Monaku na početku karijere imao je čak i Pjer-Emerik Obamejang tokom 2010. godine, a u Barsi je odigrao jednu polusezonu 2021/22, kada je sa 13 golova ušao u srce navijača. Svojevremeno je i Soni Anderson iz Monaka prešao u Barselonu 1996. godine, a Havijer Saviola je 2004. proveo jednu sezonu na pozajmici upravo u Monaku, iz Barselone.

Sve u svemu, duel u četvrtak od 21.00 biće lepa prilika za susret klubova koji imaju toliko zajedničkih igrača kroz istoriju...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke