Inter - Prvo, pa šampion Evrope

Autor: Milovan Longinov
utorak 07.12.2021.
13:07
Izvor: Sportske.net

Debitantsko učešće i trijumf protiv favorizovanog Reala.

Povezane vesti

Tih godina Milano je bio fudbalski centar sveta. Milan i Inter imali su najjače ekipe u Evropi, ako je suditi po rezultatima, a uspeli su da prekinu dominaciju iberijskih timova, prvo neprikosnovenog Reala, a onda i Benfike. 

Te 1963. već su se videli obrisi Hererinog novog Intera. Naime, on je nakon neuspeha na početku sa ofanzivom, potpuno promenio narav tima, iako se danas pogrdno to zove "Katanaćo" daleko od toga da je Inter bio ružan za gledanje. Naime, te sezone su i debitovali u KEŠ koje su prethodne godine osvojile komšije iz Milana.

Anđelo Morati je pojačao tim sa Sartijem, novim golmanom, stiglo je nekoliko mlađih igrača, ostali su naravno iz šampionske godine Španac Luis Suarez kao i Brazilac Žair, i naravno Korso, Macola, Burgnič Faketi.

Zanimljivo da te sezone Inter nije uspeo da odbrani titulu u vrlo konkurentnom italijanskom šampionatu. Naime, posle drame, poništene utakmice, presuda i peripetija o kojima smo pisali, odigrali su u junu baraž za titulu protiv Bolonje i izgubili u Rimu sa 2:0. To je bilo desetak dana nakon osvajanja evropske titule, mnogo je mutnih stvari bilo u vezi te Bolonjine krune, no ako pažljivo čitate magazin znate šta se dešavalo.

Inter je dao 54 gola te godine u prvenstvu, samo dva manje nego prethodne šampionske godine, a jedino je Milan bio efikasniji. No, u Ligi šampiona su kroz težak žreb ostvarili prvi veliki uspeh. Na početku rival je bio engleski prvak Everton i posle pravog rata na "Gudisonu" i remija bez golova, Žair je presudio "Karamelama". Protiv Monaka nije bilo toliko problema, u kneževinu su odneli 1:0, što je Herera i hteo, u revanšu je Macola sa dva gola u prvih petnaestak minuta uništio svaku nadu tima iz Monte Karla.

Krajem februara Inter je stigao u Beograd, rival Partizanove "bebe". Italijani su bili previše iskusni i kvalitetni, Žair i Macola su savladali Šoškića, u revanšu su Mario Korso i ponovo Žair sve rešili, Bajićev gol bio je slaba uteha. U polufinalu ih je čekao Dortmund. Činilo se da će doživeti poraz kada je Dortmund okrenuo rezultat za pet minuta, ali je Korso do poluvremena (Macola je već na startu dao gol) izjednačio za 2:2. Nemci pred 80 000 ljudi u Milanu nisu imali šta da traže, ponovo Macola i neizbežni Žair, za put u finale.

Tamo ih je čekao Real. Madriđani su i dalje imali Di Stefana, Puškaša, Henta, ali je taj tim bio u silaznoj putanji. Savladali su aktuelnog šampiona Milan u četvrtfinalu, bilo je 4:1 u Madridu, "Rosoneri" su vodili sa 2:0 nakon pedesetak minuta, odbrana "Los Blankosa" se povijala i izdržala. U polufinalu su uništili zalutali Cirih, dali su im osam golova. Rendžersima su dali sedam na startu takmičenja, Dinamu iz Bukurešta osam u drugoj rundi.

To je bilo Realovo sedmo učešće u KEŠ, dobili su prvih pet finala, a dve godine ranije u šestom učešću, izgubili su 5:3 od Benfike u finalu. U Beču su ponovo izgubili, iako su ipak bili favoriti. Naime, Inter je poveo sa 2:0, Španci smanjili preko Fela, napali na Prateru svim silama, ali je Macola drugim golom postavio konačnih 3:1. Sa dva gola Macola se pridružio Vladici Kovačeviću iz Partizana i Puškašu kao najbolji strelac sa sedam golova, a navijači Intera su dugo slavili titulu koju će sledeće godine odbraniti pobedom protiv Benfike.

Ali, o tome drugom prilikom...

 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke