Inter - Triijumf “otpisanih”!

Autor: Ivan Cvetković
sreda 24.05.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Posle sumnjičenja slavlje?

Povezane vesti

Od samog početka u Interu, Simone Inzagi se suočava sa potcenjivanjem i sumnjama. Iako je pravio odlične rezultate u Laciju, "onaj slabiji Inzagi" je u Inter doveden nekako tiho, kao "Konte za siromašne". Italijan je dobio prednost u odsustvu valjanih alternativa, nakon odlaska trenera koji je vratio "Skudeto" Interu, prvi put posle Murinja.

I Inzagi ima zbog čega da se meri sa Portugalcem, ovo je prvo Interovo finale LŠ nakon "Posebnog".

Ali da se vratimo u leto prelaska Inzagija sa "Olimpika" na "Meacu". Timu su odsečena krila, Kinezi su nastavili da pokrivaju gubitke prodajama, dvojica po mnogima najboljih, Lukaku i Hakimi su prodati. Uz to pojačanja poput slobodnog agenta Čalhanoglua, Darmijana, Džeka i Denzela Damfrisa, nikome nisu ulivala poverenje. Mnogi su verovali da je "lou-kost" trener angažovao jer se veće ime ne bi složilo sa prodajom najboljih, ali i jer je Inzagi poput Kontea apostol 3-5-2 formacije. I ta njegova prva sezona pokazala je da ovaj trener, zanimljivo, mnogo nervozniji od brata Pipa (otac mu je savetovao da se opusti jer je previše stegnut i namršten, pa i nesimpatičan medijima) može da drži ekipu pod kontrolom. Osvojen je Superkup i Kup Italije, a zanimljivo da je klub preživeo jesen u LŠ, dokopali su osmine finala, ispali od Liverpula, iako su slavili u revanšu na "Enfildu". Ipak, niko posle neizbežnog Murinja, ni Konte, nije uspeo da sa Interom prođe u top 16 fazu u najvažnijem takmičenju.

Ove sezone Inter je napravio i dobre i loše stvari. U prvenstvu su izgubili od timova poput Specije, Monce, Bolonje, igrali su nerešeno sa Salernitanom i otpisanom Sampdorijom, izgubili čak 12 utakmnica što se nije desilo dugi niz sezona. Ali nije se desilo pola veka da u četiri meča u godini savladaju gradskog rivala, kao ni da kako smo rekli od Murinja igraju finale Lige šampiona. Bonus je finale kupa protiv Fiorentine u kome će Inter imati šansu da odbrani trofej prošle sezone osvojen protiv Juventusa. Dobili su i ove godine Juventus u kupu, svaka pobeda nad najvećim rivalom, što se tiče navijača vredi duplo.

Inzagi je bio otpisan, davana mu je jedna utakmica, ona protiv Portoa u kojoj su imali mnogo sreće u revanšu, ali su preživeli i preko Benfike i Milana otišli u završnicu. Niko im ne daje nikakve šanse protiv Sitija u Istanbulu, ali kreće se od 0:0.

Nije samo Inzagi ušao u sezonu opterećen sumnjama. Aćerbi koji je došao iz Lacija, kao sumnjiva zamena za Bremena koga im je Juventus ukrao ispred nosa je postao standardan, jedan od lidera svlačionice. Igrač koji svojevremeno pobedio rak testisa što mu je pomoglo da pobedi akloholizam (bio je u depresiji nakon smrti oca, tada kao igrač Sasuola) izrastao je u jednog od heroja sezone. Isto se može reći i za Dimarka koji je veliki navijač Intera (uvek prvi sa megafonom da na tribini proslavi pobedu). Eliminacija Milana u polufinalu je njegova lična osveta "Rosonerima". Otac koji je i dan-danas pijačni prodavac u Porta Romani u predgrađu Milana ga je odveo na prvu "Madoninu" kao šestogodišnjaka 2003. godine. Mali Federiko je u suzama napustio stadion nakon lake pobede Milana. Čekao je dvadesetak godina da se smeje posle duela sa Milanom, ovoga puta je učestvovao u trijumfu. On se dugo tražio, debitovao je kao 17-godišnjak proi Karabaka u EL, ali posle toga nije igrao par godina do 2018. bio je na pozajmicama u Sionu, Parmi i Veroni.

Trijumf protiv "Rosonera" je bio velika stvar i za Bastonija koji će izgleda produžiti ugovor, i on je dete Intera rođen na obalam Poa u blizini Kremone. Ima istetoviran grb i tribine "Meace" u bojama kluba.

Inter se, kako mu i ime kaže oslanjao kroz istoriju na strance, pa je čudno što se u ovoj godini pokazalo da Italijani i to oni otpisani umeju da naprave uspeh i budu dostojni trenutka. Čak petorica Italijana, pomenuti DiMarko i Aćerbi, ali i D'Ambrozio, Darmijan i Barela su dali veliki doprinos. "Otpisani" na neki način su i Lukaku koji se vratio, Mihtarijan, Čalhanoglu u koga se sumnjalo, Gosens koji se suočio sa silnim povredama, Onana koji je bio suspendovan zbog dopinga...

Džeko je konačno stigao u finale iz snova i izgleda da će produžiti ugovor.

Sledi prvo od dva finala, neko će reći manje važno, ali ovo je veća šansa da Inter osvoji posle Superkupa (jedno od preslišavanja Milana ove sezone), kup još jednu godinu u nizu.

Rival je Fiorentina koja je takođe u dva finala, onom LK posle produžetaka u Bazelu, ali i ovom što je prva šansa za trofej "Ljubičastih" posle više od dve decenije. Poslednja generacija, pisali smo o tome koja je slavila u kupu bila je ona sa početka veka. Tada je na klupi bio Roberto Manćini (osvajao je kup i sa Interom i sa Laciom), među rezervama Peđa Mijatović, a Parmi nije pomogao ni gol Sava Miloševića u revanšu.

Prethodni 1996. je osvojio Gabrijel Batistuta sa "pomoćnicima". Argentinski bombarder je postigao osam golova, sva četiri u dve polufinalne utakmice sa Interom. "Ljubičasti" su tukli Inter na putu do pehara i 1965, u polufinalu sa 2:1, legendarni Šveđanin Knut Hamrin je bio prevaga. Inter je 1978. u grupi bio ispred Fiorentine i otišao u finale koje je dobio protiv Napolija. Bio je to prvi trijumf posle Drugog Svetskog Rata za "nera-azure" u ovom takmičenju, a oba duela sa Toskancima su završila bez pobednika.

U sezoni triplete, Inter je do kupa stigao pobedom protiv Rome u finalu, ali su u polufinalu izbacili Fiorentinu, dva puta "murinjovskih" 1:0, Milito i Eto su bili prevaga. Kako rekosmo to je godina tri trofeja, i ova bi mogla da bude, doduše, sa Superkupom umesto Serije A, ali niko se neće buniti, u slučaju da Inter dobije i finale kupa u Rimu u sredu, kao i Siti u finalu Lige šampiona.

Ove sezone oba tima su pobedila na strani, prošle godine Fiorentina je uzela bod na "Meaci" što je bio jedan od ključnih neuspeha Inzagijevog tima u borbi za titulu sa Milanom. Oba trenera i Inzagi i Italijano su za vikend odmarala veliki broj igrača, jasno da je ulog ogroman, do finala evro-kupova ima vremena, mada Inter još nije obezbedio top 4 poziciju u ligi. Čini nam se da su Lombardijci iskusniji, na kraju krajeva bolji, verujemo u pobedu tima koji brani trofej, a ne bi trebalo da bude mnogo golova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke