Inter u Rimu, od tužne 2002. preko Pandeva do Simonea Inzagija

Autor: Nemanja Janošev
subota 16.10.2021.
15:55
Izvor: Sportske.net

Jedan od dva derbija Serije A!

EPA-EFE
EPA-EFE

Povezane vesti

Kada se pomenu Lacio i Inter ima tu dosta simbolike. Naime, svima prvo padne na pamet meč iz 2002. godine kada je Inter predvođen Ronaldom ispustio titulu u poslednjem kolu.

Tada je Marko Materaci jurio igrače Lacija po terenu, psujući ih i govoreći: "Doneo sam vam titulu pre dve godine, a ovako vraćate".

Aludirao je na poraz Juventusa u Peruđi za koju je igrao kada je Juventus pao u Umbriji, a Lacio u poslednjem kolu osvojio svoj drugi i poslednji "Skudeto". Ali, iako je Inter vodio u Rimu i iako su navijači Lacija tražili od svojih igrača da puste utakmicu kako Roma slučajno ne bi bila ponovo prvak, to se nije dogodilo. Jer, "Vučica" jeste dobila poslednje kolo, ali je dobio Juventus u Udinama, pa je na kraju Inter porazom od 4:2 izgubio već dobijenu krunu.

Zanimljivo, sadašnji trener Intera i nekadašnji Lacija, Simone Inzagi je ubio svaku nadu gostima, postigao je poslednji gol na meču.

No, to nije pokvarilo odnose navijača, oni su bili prijateljski nastrojeni još od osamdesetih, a zajedno su navijali i u Parizu 1997. kada je mnogo jači Inter pobedom od 3:0 osvojio Kup UEFA 

Što se samih klubova tiče, tu situacija nije baš sjajna od kada je Lotito na čelu Rimljana, od 2004. godine. Sećate se verovatno slučaja Pandev, kada je Makedonac bio zaleđen jer nije želeo da obnovi ugovor, tužio je Rimljane za mobing, sud je presuio u korist legendarnog napadača. Lacio ne samo da ga je izgubio bez obeštećenja, već je kao naknadu štete morao da mu plati 200 000 evra. Odluka je doneta u decembru, Pandev je potpisao ugovor sa Interom i te sezone postao prvak Evrope. 

Klubovi su svojevremeno vodili bitke za vrh, ali u ovoj deceniji klubovi su ipak bili daleko od bitnih stvari, do prošle godine kada je Inter postao prvak, ali nije slavio u Rimu. U stvari, Lombardijci nisu dobili Lacio u šampionatu u gostima tri sezone, poslednji put je Maurito Ikardi sa dva gola potopio "Nebesko-plave" na "Olimpiku".

Glavna meta spoticanja sada je naravno Simone Inzagi. On će biti u centru pažnje, posle pet godina na klupi Rimljana otišao je u Inter. Neće biti negativnih emocija, na Kurvi Nord, odnosno severnoj tribini stadiona u Rimu. On će biti pozdravljen ovacijama, a predsednik Lotito protiv koga su najvatreniji navijači zvižducima.

Rastanak nije protekao dobro, iako je Inzagi dugo odolevao na klupi, on je pregovarao o novom ugovoru i onda neočekivano otišao u Inter.

Lotito nije propustio da izjavi da se u Laciju ceni reč, a ne prevaranti, doveo je Sarija, ali Inzagi nije želeo da ulazi u polemiku sa predsednikom koji tvrdi da je trener pogazio usmeni dogovor o novom ugovoru.

Ono zbog čega je Inzagi izabran za trenera Intera je što je logični naslednik Kontea, pre svega zbog 3-5-2 formacije, ali i činjenice da je recimo već radio sa De Frajom koji je komandant odbrane. Uz to radio je i sa Koreom koga je Inter doveo na pozajmicu sa obaveznim otkupom, a zanimljivo da se u poslednjoj igračkoj sezoni mimoišao sa bivšim kapitenom Srbije, Aleksandrom Kolarovim koji je stigao u Italiju, baš kada je Inzagi otišao u Atalantu da završi karijeru.

Lotito u inat treneru, osim Koreje (odlična ponuda Intera je presudila) nije poslao u Milano Kaiseda, ali nije ni prodao Luisa Alberta , kao ni iskusnog Radua koji su želeli u Inter.

Nije da je Inzagi puno zabrinut, njemu sasvim dobro ide u Interu, pokazao je da je dostojan Konteove klupe, šampion je u vrhu, kasne četiri boda za perfektnim Napolijem, ali imaju šest pobeda i dva remija. Lacio je dobio rimski derbi, ali je pod novim trenerom Sarijem izgubio dva meča, pa se euforija sa starta prvenstva izgubila.

Naš Sergej Milinković Savić je protiv Intera za koji ga, kao i za ostale velike klubove vezuju u 14 mečeva, 12 u prvenstvu i dva u kupu dobio šest i izgubio isto toliko. U tim utakmicama dao je četiri gola, jednom je i isključen, a zanimljivo da je na debiju protiv ovog rivala asistirao u pobedi na "Meaci" od 2:1. SMS je prošle godine u oba meča protiv šampiona, remiju u Rimu i porazu od 3:1 u Milanu, dao po gol.

Koliki je ulog na ovom meču neka posvedoči činjenica da će Lautaro Martinez privatnim avionom putovati u Italiju nakon duela Argentine u petak u ranim jutarnjim časovima i bez treninga u subotu igrati za Lacio. Sančez i Vidal će u subotu ujutru stići u Italiju i sedeti na klupi, ali oni ionako nisu standardni. Lacio ima problem sa suspenzijom lidera odbrane Aćerbija, a Sari se znoji zbog Imobilea koji će teško biti spreman. Od prvog minuta bi trebalo da ga zameni Murići koji je razočaranje od kada je stigao iz Turske. Sve u svemu, ovaj Inter je bolja ekipa od Lacija, uz to što ih Inzagi dobro poznaje to bi trebalo da bude najveća prednost gostiju. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke