Irski kamen spoticanja za Portugalce?

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 11.11.2021.
13:40
Izvor: Sportske.net

Hajde da se nadamo...

EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA
EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

Povezane vesti

Šta god uradili Portugalci u Dablinu, fudbaleri reprezentacije Srbije moraće da razmišljaju, pre svega, o pobedi u Lisabonu.

Iako su, prema imenima, daleko najjača reprezentacija u grupi, fudbaleri Portugalije nisu impresionirali. Štaviše, lako su mogli da se okliznu u Algavreu, no, po ko zna koji put nastupajući za svoj tim, Kristijano Ronaldo je bio čovek odluke. Uspeo je da promaši jedanaesterac u prvom poluvremenu, a onda su dopustili ekipi Stivena Kenija da to kazne preko Igana.

I, kako rekosmo, sve do 89. minuta, Irci su se nadali senzaciji, dok je i naš narod verovao u čudo. Međutim, Kristijano Ronaldo je uradio ono što Kristijano Ronaldo radi i u razmaku od šest minuta preokrenuo susret. Nisu Irci lak plen za bilo koga, pokazali su to na ovoj utakmici, ali smo ih i mi sami videli na delu. Doduše, sreća im je protiv Srbije bila saveznik, ali bez toga neretko ne može da prođe fudbalska utakmica.

Sada se Srbija nada da bi nešto slično moglo da se ponovi u korist Irske, jer bi u tom slučaju, izabranici Dragana Stojkovića u meč u Lisabonu ušli sa bodom prednosti u odnosu na domaćina ili bi bili izjednačeni.

Fudbalski savez Irske je saopštio da je „Aviva stadion“ za meč sa Portugalijom rasprodat, što znači da će 50.0000 ostrvskih grla  želeti da se osveti Ronaldu i drugarima. Naravno, postojaće bojazan među „zelenima“. Ronaldo je uvek opasan, Bruno ima fantastičnu sezonu, a ono što može da raduje Fernanda Santoša jeste sve bolja forma Bernarda Silve, kao i maestralne partije Žoaa Kansela. U klubovima briljiraju, potrebno im je nešto tako i u nacionalnom timu.  Imaće jak roster za finiš kvalifikacija budući da se u odličnoj formi nalazi i Dijogo Žota, a na spisku su se posle pauze našli Žoao Feliks, čija izdanja nisu za hvalisanje, kao i Renato Sančez iz Lila.

Kada je reč o Republici Irskoj, pozitivne vesti za njih su te što se na spisku našao kapiten Šejmus Kolman. Fudbaler Evertona dugo nije bio deo reprezentacije zbog povrede, a vratili su se Džejson Molumbi i Alan Braun nakon odrađenih suspenzija. Neće biti Hajrusa Kristija i Herija Artera.

Irska je počela da igra sve bolje i posle tri početna poraza, ostvarili su dva remija i pobedu u prošlom kolu protiv Azerbejdžana. Sudbina selektora Stivena Kenija je neizvesna, ali i on sam je govorio da ekipa daje sve od sebe i da, za razliku od drugih zemalja, nisu toliko talentovani. Tamošnja javnost mu je mnogo zamerala zbog slabih rezultata, ali on veruje u projekat na duže staze, te je najavio da bi za naredne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, trebalo da gledamo mnogo kvalitetniju Republiku Irsku.

Nama ostaje da se nadamo da ćemo videti obrise te „nove Irske“ protiv Portugalije i da će nam makar malo pomoći pred meč sa „navigatorima“. Naravno, sve je na igračima Dragana Stojkovića Piksija, koji će morati da odigraju najbolju utakmicu ne bi li izborili vizu za Mundijal.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke