Istok želi u fudbalsku elitu, koliko može Dinamo iz Kijeva protiv moćne Benfike?

Autor: Milovan Longinov
utorak 16.08.2022.
13:00
Izvor: Sportske.net

Surova dominacija evropskog fudbalskog Zapada mogla bi dobiti drugačiju sliku.

Epa/Mario Cruz
Epa/Mario Cruz

Povezane vesti

Silna tumbanja UEFA kada se radi o klupskim kontinentalnim takmičenjima sasvim su sigurno uslovila velike promene i u strukturi najelitnijeg takmičenja, Ligi šampiona.

Ove nedelje na programu su prve utakmice plejof faze za LŠ, 12 klubova iz isto toliko zemalja boriće se za šest preostalih mesta u evropskoj eliti. Biće to i svojevrsna bitka “Istoka” za svoje mesto pod fudbalskim suncem. Ne računajući Šahtjor, Napoli je najistočniji klub u Ligi šampiona za sada i to je sve što treba da znate o konstalaciji finansijskih, pardon, fudbalskih snaga u ovom trenutku. Naravno, uz napomenu sankcija ruskim klubovima. Duel između Makabija iz Haife i Crvene zvezde doneće jedno mesto “Istoku”, ali tu je još pet zanimljivih okršaja koji bi mogli doneti nešto drugačiju fudbalsku mapu u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona.

Karabag nastavlja svoju evropsku odiseju u nadi da će ponovo zaigrati u LŠ, prvi put posle 2017. godine. Rival će mu biti za mnoge ekipe neprijatna Viktorija iz Plzena koja čeka prekid četvorogodišnje pauze od evropske elite. Biće to dvomeč u kojem će bukvalno sve biti moguće.

Dinamo Zagreb je blagi favorit u dvomeču sa Bodo/Glimtom, mada će Hrvati morati da budu oprezni jer su “Munje” u ozbiljnom evropskom naletu već nekoliko godina. Treba istaći i da “Modri” polako tempiraju formu, a lagani trijumf nad rivalskim Hajdukom je sasvim sigurno veliki vetar u leđa izabranicima Antea Čačića.

Kada se radi o ekipama iz “staze šampiona”, najzvučniji je verovatno okršaj Kopenhagena i Trabzonspora. Dve potpuno različite filozofije života, ali ne i fudbala jer i jedni i drugi gaje veoma ofanzivan fudbal. Dakle, očekujte golove. Trabzon je otvorio sezonu sa tri pobede bez primljenog gola, “Lavovi” se muče, biće tu svega i svačega.

Dolazimo potom i do “staze ligaša”, odnosno dva duela sa timovima koji nisu bili prvaci svojih država, ali koji su ipak velikani i u evropskim okvirima.

Kijevski Dinamo kao da igra u inat ratnim dešavanjima u Ukrajini, pa je i pored problema u održavanju forme uspeo da stigne do poslednje prepreke ka Ligi šampiona. Tamo nije moglo teže – Benfika. Dvostruki prvak Evrope uhvatio je ozbiljan ritam i deluje sjajno od početka sezone, u kvalifikacijama je počistio Mitjiland i tako najavio ozbiljnu kandidaturu za velike domete ove sezone. “Orlovi” su favoriti, tu nema dileme, ali nikome nije lako sa silno motivisanim Dinamom.

Tu je i jedan “old-skul” derbi između PSV Ajndhovena i Rendžersa. “Filipsovci” pod vođstvom Marka van Bomela dobili su Ajaks i ogromnu dozu samopouzdanja, nakon toga teškom mukom prošli Monako, pa isprašili Go Ahed Iglse u domaćem šampionatu. Sličan put prešli su i Škoti, s tim što su do plejofa morali tek nakon drame protiv Uniona i stizanja zaostatka od dva gola iz prvog meča. Zvuči kao kliše, ali još jedan dvomeč u kojem je sve moguće.

Prvi mečevi plejofa za Ligu šampiona na programu su 16. i 17. avgusta, dok su revanši sedam dana kasnije. Pobednik će obezbediti mesto u grupnoj fazi takmičenja, dok će gubitnik igrati u grupnoj fazi Lige Evrope.

Kompletna ponuda AdmiralBeta za sve mečeve plej-ofa Lige šampiona je spremna, izaberite najbolje tipove i kvote...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke