Istorija - Da li ste čuli za najčuveniji gol stomakom?

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 15.07.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

Renato Gaučo ušao u legendu jednog od najvećih derbija Južne Afrike…

Povezane vesti

Nekoliko puta pisali smo o Fla-Flu derbiju kako ga je krstio najpoznatiji brazilski novinar (bio je i plodan pisac) u prvoj polovini prošlog veka. On je u svojim kolumnama promovisao ovaj derbi kao najvažniji u Brazilu, mada će u Sao Paolu tvrditi da je to sudar Palmeirasa i Korintijansa.

Flamengo iako mlađi (disidenti iz Flunminenzea su pristupili veslačkom klubu Flamengo i osnovali fudbalsku sekciju), "Rubro Negra" su uspešniji, imaju dvadesetak pobeda više, ali što je važnije i više trofeja. "Crveno-crni" su tri puta bili šampioni Južne Amerike, i svetski prvaci sa Zikom, verovatno najvećim fudbalerom u istoriji kluba. Imaju i četiri državne titule više, mečevi ovih timova igraju se na "Marakani" iako se derbi šetao po raznim stadionima Rija kroz istoriju.

Menjali su se formati "Karioka" takmičenja, Fla osporava rivalu čak tri titule zbog kriterijuma koji su menjani, ali zvanično je 37:33.

Fluminenze je osvojio poslednju titulu prvaka Rija, ali malo to znači kada je rival šampion Južne Amerike. Ali, nekako sa svim ovim uspesima Flamenga, oni su u Seriji A i Karioki od poslednjih četiri meča izgubili tri. Ove sezone su eliminisali najvećeg rivala u kupu i osvetili se za neuspeh proletos u finalu Karioke.

Inače, Flamengo je sredinom nedelje igrao za polufinale kupa nosili su u Paranu prednost od 2:1 sa "Marakane". U prvenstvu gde je titula osvojena poslednji put 2020. su drugi, ali je problem što je Botafogo na +10. Fluminenze je četvrti dva boda iza najvećeg protivnika, ali čini se da će titulu iz Sao Paula, od Palmeirasa preuzeti klub iz Rija, ali potpuni autsajder u ovoj trci, "Fogao".

No, svaki derbi na "Marakani" je praznik, makar nasilje bilo ponekad nepodnošljivo. Bilo je duela za titulu, navijači pamte onaj sa početka devedesetih kada je posle neverovatnog fudbala Flamengo dobio sa 4:2.

Najpoznatiji gol?

To je lako, u tome se svi slažu, dao ga je Renato pre bezmalo trideset godina.

"Barriga" odnosno gol stomakom je obeležio devedesete, opisan je čak u nekim knjigama i pesmama.

Fudbaler Fluminenzea Renato Gaučo je postigao taj čuveni gol za titulu kluba koji nije voleo. Njega je Beogra video 1988. kada je Partizan tukao Romu na JNA sa 4:2, ali to je bila i njegova jedina sezona u Evropi Veatio se u Flamengo (tri puta u karijeri se vraćao među crveno-crne). A opet brazilski fudbal ga poznaje po golu koji je postigao upravo protiv Flamenga. On je igrač koji je izgubio mesto u reprezentaciji još 1986. na pripremama za Meksiko je zakasnio na sastanak jer je bio u gradu sa saigračem Leandrom. Iako je mogao da pobegne, nije želeo da ostavi druga u nevolji, suočio se sa selektorom Tele Santanom i dva fudbalera su zajedno vraćena kući.

On nikada nije video svoj najslavniji gol. Naime, Ailton je probio po boku, šutirao, Renato je čak probao da se izmakne, ali ga je lopta pogodila u stomak i završila u mreži. Gol mu je tek kasnije pripisan. Priznao je da mu to nije namera, da je samo gledao da ga lopta ne pogodi u ruku, imao je sreće, ali je sve pripisao refleksu.

Sa Ailtonom (on je bio dete Flamenga) prijateljski deli gol. Naime, ovaj nekadašnji fudbaler (van Brazila igrao je jedino za Kašimu u pre pomenute sezone u Fluminenseu) će biti akter derbija za vikend. On je sada pomoćni trener u ekipi Fernanda Diniza (prvi trener Fluminensea će čuvati klupu Brazila naredne godine do dolaska Anćelotija). Ailton kroz smeh uvek kaže da je dobro da je Renato bio debeo pred kraj karijere i imao stomak, dodaje da je to zajedinički gol.

Šta očekivati u derbiju?

Nama se nekako čini da je Flu nešto slabiji nego prošle godine i mada je neizvesno, čini se da su kombinacija duple šanse na Flamengo i golova najbolje rešenje. Fla u kupu igra sa kombinovanim timom, pa nema bojazni da će biti umorni od kupa u noći noći između srede i četvrtka.

Od ostalih mečeva, Botafogo bi pobedom protiv Red Bul Bragantina napravio veliki korak ka tituli, prvoj od 1995. (iste godine kada je Karioka rešena Renatovim stomakom).

U duelu Sao Paola i Santosa domaćin je bliži pobedi, ali ako već igrate, probajte i malo golova su duplu šansu na "Trikolor". Iznenađenje bismo mogli da vidimo u Seari, gde Fortaleza dočekuje Kujabu. Gosti su, verovatno znate, promenili i narav, sada bolje igraju na strani, iako su do prošle sezone davili kod kuće. Mogli bi da ostanu neporaženi na Atlantiku.

Kompletnu ponudu brazilskog šampionata u AdmiralBetu pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke