Istorija kaže - Siti i Pep ne gube titule u poslednjem kolu!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 19.05.2024.
09:45
Izvor: Sportske.net

Arsenalu potrebno "čudo"?

EPA-EFE/ANDREW YATES
EPA-EFE/ANDREW YATES

Povezane vesti

U nedelju se spušta zavesa na jednu od najuzbudljivijih sezona Premijer lige. Mančester siti ima novu priliku da postane šampion, po četvrti put uzastopno i po treći put u poslednjem kolu od kako je došao Pep Gvardiola. Pre Pepa, Siti je u poslednjem kolu osvojio titulu i 2012. godine, tako da tradicija kaže da "građani" osvajaju titule i nikada ih ne gube u poslednjem kolu.

Siti je glavni deo posla odradio u utorak u zaostaloj utakmici protiv Totenhema, pobedom rezultatom 2:0 preskočio je Arsenal pred poslednje kolo u koje ulazi sa 88 bodova, dok tim Mikela Artete ima dva manje. Tradicija kaže da "tobdžije" nemaju baš mnogo šanse, a ovaj put ćemo se prisetiti i zbog čega.

U sezoni 2021/22, Mančester siti je osvojio titulu sa 93 boda, dok je Liverpul imao 92. U poslednjem kolu, desio se triler koji i danas pamtimo, posebno navijači Liverpula. Siti je ugostio Aston Vilu, dok je Liverpul čekao Vulvse i nadao se kiksu "građana". I malo je falilo da Stiven Džerard donese titulu svom Liverpulu. Meti Keš i Filipe Kutinjo su dali dva gola i Vila je na "Etihadu" vodila od 69. minuta, dok je Liverpul preokrenuo Vulvse, vodio i čekao kraj. Ali, rezervisti Pepa Gvardiole doneli su preokret. Heroj je bio Ilkaj Gundogan, koji je smanjio u 76. minutu, a potom u 81. i preokrenuo, dok je između pogodio Rodri za 2:2. Siti je šampion, Liverpul ostaje drugi.

Tri godine ranije, isti akteri, isto odstojanje na kraju. Pred poslednje kolo, Siti je imao bod više od Liverpula i nije smeo da kiksne na gostovanju u Brajtonu, dok je Liverpul i tada ugostio Vulvse u poslednjem kolu. Liverpul je svoj deo posla odradio, slavio je 2:0, a Siti je ponovo morao da preokrene za titulu. Brajton je poveo golom Glena Marija u 27. minutu, ali je samo minut kasnije izjednačio Serhio Aguero. Ajmerik Laport je preokrenuo do poluvremena, a u drugom su pobedu i titulu potvrdili Rijad Marez i ponovo Ilkaj Gundogan. Da sve bude još bolnije po Liverpul, Klopov tim je u januaru imao +7 u odnosu na Siti, ali je na kraju uspeo da prokocka i tu prednost i prepusti titulu.

Ali, Siti je umeo da osvaja titule u poslednjem kolu i pre Pepa Gvardiole i to na još luđi način. Poslednje kolo sezone 2011/12 verovatno će ostati upamćeno kao najluđe u istoriji engleskog fudbala. Siti i Junajted su se smenjivali na prvom mestu, a onda je Fergusonov tim pao u finišu sezone, iako je imao čak osam bodova prednosti. U poslednje kolo, Siti i Junajted su ušli sa istim brojem bodova, ali je ekipa Roberta Manćinija imala daleko bolju gol razliku, pa se znalo da će automatski postati šampioni ako pobede KPR. Junajted je svoj deo posla odradio na "Stadionu svetlosti", golom Vejna Runija je vodio od 20. minuta i tu prednost je sačuvao do kraja. Kada je u Sanderlendu bio kraj, na "Etihadu" je bila potpuna ludnica. Iako je Siti poveo golom Pabla Zabalete, KPR je preokrenuo preko Đibrila Sisia i Džejmija Makija i od 66. minuta, "građanima" su bila potrebna dva gola. KPR je ostao sa igračem manje još u 55. minutu kada je isključen Džoi Barton, a Manćini je krenuo na sve ili ništa, uveo je Edina Džeka i Marija Balotelija. Siti je ušao u nadoknadu vremena sa zaostatkom od jednog gola, a onda je Džeko izjednačio u 92. minutu. U 94. Baloteli je odložio do Aguera, koji je postigao gol za eksploziju na tribinama, Siti je šampion prvi put još od 1968. godine.

Kako sada Arsenal može do titule?

Matematika je jasna, pošto Arsenal ima za jedan gol bolju gol-razliku, Sitijev kiks - remi ili poraz od Vest Hema, pod uslovom da Everton padne na "Emirejtsu", donosi titulu "tobdžijama". Dakle, Siti opet ima istu šansu - pobedom sigurno osvaja titulu, šestu u poslednjih sedam godina sa Pepom Gvardiolom i četvrtu u nizu, što do sada niko nije uspeo u istoriji Premijer lige.

Ostale trke?

Praktično, većina stvari se zna, ispadaju Šefild junajted, Barnli i Luton, koji su prošle godine zajedno ušli iz Čempionšipa. Liverpul je sigurno treći, Aston Vila četvrta i to su dva kluba koja zajedno sa Sitijem i Arsenalom idu u Ligu šampiona. Totenhem je peti i ide u Ligu Evrope, dok ostaje da vidimo ko će zauzeti mesta šest i sedam. Čelsi je trenutno šesti sa 60 bodova, Njukasl i Mančester junajted imaju po 57. Ali, Čelsi dočekuje Bornmut i jedan bod im je dovoljan da osiguraju šesto mesto i plasman u Ligu konferencije. Ukoliko se desi čudo da Čelsi izgubi, a Njukasl i Junajted pobede Brentford, odnosno Brajton u gostima, te sve tri ekipe budu imale po 60 bodova, Njukasl će biti šesti zbog najbolje gol-razlike.

Ali, moglo bi da dođe do izvesnih permutovanja oko plasmana u UEFA takmičenja ukoliko Junajted pobedi Siti u finalu FA kupa, ali o tome ćemo pred finale, nakon poslednjeg kola Premijer lige.

Da rezimiramo - Siti će biti šampion ako pobedi, Arsenal ako Siti kiksne uz pobedu nad Evertonom. Sa njima u Ligu šampiona idu Liverpul i Aston Vila koji nemaju za šta da se bore u poslednjem kolu, ali na "Enfildu" se očekuje ceremonija i oproštaj od Jirgena Klopa, koji napušta Liverpul nakon osam godina. Čelsi je najbliži šestom mestu, dok u Čempionšip idu isti akteri koji su i došli prošlog leta - Šefild, Luton i Barnli.  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke