Istorija – Šestoligaške „Svrake“ protiv Vulvsa

Autor: Darko Mitrović
petak 22.01.2021.
16:23
Izvor: Sportske.net

Pomogla im je korona, ali nema veze neverovatan uspeh...

Beta/Martin Rickett/PA via AP
Beta/Martin Rickett/PA via AP

Povezane vesti

Magija FA kupa kao da u novim vremenima više ne postoji, najstarije klupsko takmičenje na svetu je izgubilo na značaju, ali samo kada su veliki klubovi u pitanju. Za one manje, ubice divova svake godine desi se nešto što greje nadu ostalih. Ove godine bilo je primera poput Marinsa koji su kao osmoligaši izborili sudar sa Čelsijem u prethodnoj rundi, sada zastavu nosi Čorli.

Njihov ekonom je spavao na stadionu pred duel sa Derbijem, obilazio noću specijalni pokrivač, ujutru su ga polivali vodom kako trava ne bi zamrzla, kako bi meč bio odigran.

Jer, došao im je Derbi desetkovan koronom, što im je povećalo šanse, izbacili su drugoligaša, ušli u narednu rundu. Zaradili su ogroman novac, oko 250 000 funti, a sada će uzeti najmanje još toliko jer ih čeka duel sa Premijerligašem Vulvsima. Za klub, ovaj novac bi mogao da kupu mir u narednih nekoliko godina. Igrači su divlje u svlačionici slavili pobedu svog života, uz muziku Adel. Njihov trener je Irac Džejmi Vermiljo, čitav njegov maleni Kilarni iz koga je potekao, izašao je na ulicu nakon pobede da čestita roditeljima i ujaku koji žive u gradu. Vermiljo je inače učitelj, a poluprofesionalno vodi Čorli u šestom rangu, ligi ispod Konferencije.

Priželjkivao je Liverpul, hteo da vidi Enfild i igra protiv kluba čiji je veliki navijač, dobili su Vulvse i to kod kuće.

Sada su među 32 kluba u nacionalnom kupu, jasno, klub iz Lankašira je napravio najveći uspeh u istoriji, zanimljivo da je većina igrača želela da upozna Vejna Runija tada trenera i igrača, sada je samo menadžer, ali on je zbog korone ostao kod kuće.

Čorli je iskoristio priliku praktično pobedio omladince Derbija, ali svejedno piše se istorija, oni su prvi klub u ovoj deceniji i prvi posle Havant Vatervila 2008. Iz šestog ranga koji je stigao ovako daleko. Čorli koji postoji 123 godine i koji je počeo kao ragbi klub da bi se već osam godina kasnije transformisao u fudbalsku ekipu je sezonu u šestoj ligi počeo sa četiri poraza i ništa nije ukazivalo na ovakav uspeh.

Dva puta su igrali u istoriji u drugom kolu, ispali su posle ponovljene utakmice od Preston Nort Enda, bilo je to 1986. a  četiri godine kasnije izbacio ih je Šruzberi.

Možda najveći uspeh je što su bili na korak od Vemblija u FA trofeju, takmičenju za klubove iz nižih liga, ispali su od Mejksfilda koji je u to vreme bio najbolji tim Konferencije, ali nije otišao u profesionalni fudbal zbog stadiona.

Vratimo se Čorliju. Zovu ih „Svrake“ jer nose crno-belo, vek su počeli u osmoj ligi, a već šest godina su u šestom rangu. Vermiljo je bio asistent Matu Jansenu, a klupu je preuzeo pre tri godine. On smatra da će im dobijeni novac omogućiti da nastave da se razvijaju, bili su sezonu u Nacionalnoj ligi, nekadašnjoj Konferenciji, petom rangu ali su odmah ispali. Sada je šansa da u narednim godinama ponovo rastu, i naprave nove ligaške uspehe. Pomenimo da je klub dao i jednog reprezentativca Engleske, pominjali smo ga u prošlom broju, Pol Mariner nekadašnji napadač „Gordog Albiona“ koji je sa Ipsvičem osvojio Kup UEFA, a igrao je i za Arsenal je karijeru počeo u Čorliju iz koga je otišao u Plimut. Sigurno je da je ponosan na svoj nekadašnji klub.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke