Istorija u FA kupu na strani Junajteda!

Autor: Milovan Longinov
subota 25.05.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Tek 11. međusobni duel u najmasovnijem takmičenju.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Povezane vesti

Mančester siti i Mančester junajted igraju reprizu prošlogodišnjeg finala FA kupa, što će biti njihov tek 11. međusobni duel u najmasovnijem takmičenju engleskog fudbala.

Siti je pre tačno godinu dana, 3. juna 2023. godine na "Vembliju" slavio rezultatom 2:1, heroj je bio kapiten i dvostruki strelac Ilkaj Gundogan, sećate se kako je odmah kada su krenuli sa centra u prvom minutu zategao volej pod prečku za 1:0. Junajted na toj utakmici nije bio toliko loš, kada je jurio rezultat imao je nekoliko šansi, ali je jedini gol Bruna Fernandeša bio nedovoljan - 2:1.

Zanimljivo, pre ovog finala, Siti i Junajted su u FA kupu igrali još davnog januara 2012. godine. Tada je Aleks Ferguson nadigrao Roberta Manćinija, rezultat je bio 3:2, a dvostruki strelac bio je Vejn Runi, dok je treći gol dao Dani Velbek, Sitiju nisu bili dovoljni golovi Aleksandra Kolarova i Kuna Aguera koji su samo smanjili na 3:2.

Isti rivali sastali su se i godinu dana pre, u polufinalu na "Vembliju", a Siti je tada slavio golom Jaje Turea za plasman u finale u kom su "građani" pobedili Stouk.

Da se vratimo sad malo na daleko istoriju. Zanimljivo je to da su se Siti i Junajted prvi put u FA kupu sastali u prvoj rundi u sezoni 1891/92, a Junajted je slavio sa ubedljivih 5:1. Do novog duela čekali su sve do 1926. godine, a tada je u polufinalu na "Bramal Lejnu" u Šefildu Siti slavio 3:0.

Opet je prošlo tri decenije do novog duela, 24. februara 1955. Siti je slavio 2:0 u čevrtoj rundi. Od tog duela, Siti nije slavio sve do 2011. i tog polufinala na "Vembliju"! Junajted je u međuvremenu izbacivao Siti 1970, 1987, 1996. i 2004. godine.

Ako pogledamo osvojene trofeje u najmasovnijem takmičenju, Junajted je sa 12 osvojenih pehara drugi na večnoj listi iza Arsenala (14), dok je Siti osvojio sedam. Između Junajteda i Sitija po osam trofeja imaju - Čelsi, Liverpul i Totenhem, sa kojima "građani" mogu da se izjednače u subotu.

Inače, treba istaći da je Pep Gvardiola ovo takmičenje osvojio "samo" dva puta, što je zaista malo ako se uzme u obzir da je Premijer ligu osvojio u šest navrata od kako je došao u Englesku. Junajted je svoj poslednji trofej u FA kupu osvojio u sezoni 2015/16 kada je na klupi sedeo Luj van Gal.

Za kraj, još jedna zanimljiv istorijat jesu najbolji strelci u istoriji mančesterskog derbija. Vejn Runi je prvi sa 11 golova, dok od aktivnih igrača po šest su dali - Erling Haland i Fil Foden za Siti, odnosno Markus Rašford za Junajted. Ali, treba istaći da je Haland šest golova dao u nepune dve sezone i da je sva prilika da će i ove postati rekorder, odnosno najbolji strelac u istoriji gradskih derbija, samo je pitanje u kojoj sezoni.

I još nešto, ako pogledamo menadžere, Aleks Ferguson ima 47 mančesterskih derbija od toga 26 pobeda. Pep Gvardiola je četvrti po broju derbija - 21, a na njima je upisao 12 trijumfa. Teško da će iko stići Ser Aleksa, jer kako stoje stvari, Pep će biti na klupi još nekoliko puta protiv velikog gradskog rivala, jer je najavio odlazak posle naredne sezone...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke