Istorijski „Derbi Rone“, prvi put je nerešeno!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 24.01.2021.
16:28
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Hoće li Lion konačno povesti?

Beta/AP Photo/Laurent Cipriani
Beta/AP Photo/Laurent Cipriani

Povezane vesti

Ako saberemo osvojene titule pre ove decenije, jasno je da je sudar Liona i Sent Etjena meč najtrofejnijih klubova u Francuskoj.

„Derbi Rone“ je posebna priča, ima regionalni, ali i nacionalni karakter jer su „Les Verts“ odnosno „Zeleni“ i dalje tim koji je osvojio dvocifren broj titula najviše u Francuskoj. Gradove deli 30 kilometara, drugačiji kulturni identitet. Pisali smo o Sent Etjenu, oni grad „plavih kragni“, nekadašnji rudarski kompleks koji je sedamdesetih igrao strašan fudbal.

Lion je administativni sedište pod Alpima, carstvo birokratije i činovnika u prvoj deceniji ovog veka i fudbalsko. Lion je u tom periodu osvojio sedam titula u nizu, predsednik Ola je stvorio pravu dinastiju, prvo u muškom, pa u ženskom fudbalu i preuzeo primat u regionu.

„Zeleni“ su ispali sredinom osamdesetih i u stvari nikada se nisu vratiliu u  zlatno doba kada su ih predvodili naš Ćurković i Mišel Platini.

.Samo 27 igrača nosilo je dres oba kluba, bivši selektor Eme Žake se posvađao, tačnije nisu ga hteli u Sent Etjenu posle 13 godina, pa je poslednje tri proveo u Lionu. On je kasnije i vodio Lion i igrao finale kupa u prvoj polovini sedamdesetih. Svakako, najveće ime je Bernar Lakomb, čovek koji je bio prvak Evrope sa „Galskim Petlovima“ i koji je kao najbolji strelac u istoriji Liona otišao u Sent Etjen koji je bio najbolji tim u Francuskoj.

To se desilo 1978. ali je dočekan zvižducima, pa je bio neželjen u oba grada, posle sezone odselio se iz kraja zauvek i igrao za Bordo. Kupe, Dijata, Šted Malbrank, Gomis su igrači za oba kluba, a Malbrank je dočekan sa prezirom među „Zelenima“ kada se vratio iz Engleske, pa se povukao i onda potpisao za Lion.

O rivalstvu među navijačima, neredima koji nisu karakteristični za Francusku se dosta zna, na kraju krajeva retko ćete videti osim na “Velodromu” da prekidaju meč, a to se upravo desilo kada su pre nekoliko godina pristalice “Sent Etjena” upale na teren.

Klub se ogradio, međutim teško je obuzdati tvrdo radničko gnezdo, nekadašnjeg rudarskog kraja koji je izgubio značaj kada je teška industrija proterana sa severa Francuske.

Sent Etjen ima pobedu više od Liona, prvi put su igrali početkom pedesetih. Lion je čak 16 godina bio neporažen na svom Žerlanu protiv najvećeg rivala to se poklopilo sa njihovom dominacijom i osam titula u nizu. “Zeleni” su 2013. godine osvojili Liga kup I prekinuli post od gotovo 30 godina kada su trofeji u pitanju.

Legendarni su dueli večnog kapitena Loika Perina sa napadačima “Les Gonesa” on je dočekao i ispratio Benzemu, Maludu i mnoge druge, pomenuti fudbaler je ove sezone posle 17 godina u Sent Etjenu završio karijeru. Kapiten je u avgustu isključen posle starta nad Mbapeom u finalu kupa Francuske koji je PSŽ dobio sa 1:0 i tako uz crveni karton otišao iz fudbala.

Poslednji derbi u avgustu završen je pobedom Liona i to je istorijski trenutak, prvi put Lion je stigao Sent Etjen, sada je rezultat nerešen po 40 pobeda na obe strane i 33 remija.

Videćemo šta će se desiti na “Žišaru”, Lion je bolji i ove sezone, u vrhu su tabele, dok je “Zelene” čeka borba za opstanak.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke