Italija - Veliki vodič kroz Seriju A! Hoćemo li imati novog šampiona?

Autor: Boris Jovanović
subota 21.08.2021.
08:47
Izvor: Sportske.net

Komentari, očekivanja i prognoze...

EPA-EFE/Mourad Balti Touati
EPA-EFE/Mourad Balti Touati

Povezane vesti

Prošlogodišnji šampion je bio po ukusu većine, odnosno dve trećine, ako se ne računa ostatak Italijana koji navijaju za Juventus. Večiti šampion iz prošle decenije je sprečen da osvoji deseti "Skudeto" u nizu. Antonio Konte je Interov projekat koji je mnogo više obećavao okončao titulom i povukao se, predosećajući šta sledi.

Diktat iz Pekinga je bio jasan još ranije, klub mora da se samofinansira i problemi koje je Suning imao tokom i u post-Korona periodu ispraznili su kineske bisage. Umesto novog jačanja tima, prvo je prodat Hakimi, a novom treneru Simoneu Inzagiju je obećano da će ostatak tima biti sačuvan. On je izabran zbog kontinuiteta u 3-5-2 formaciji, ali se suočio sa gorkom spoznajom, šampion nije odoleo prodaji Lukakua. Uz to od 120 miliona tek 30 ili 40 mogu da ulože u nove igrače. Reagovali su dovođenjem veterana Džeka, ali to nije dovoljno. Stigao je Čalhanoglu kao slobodan igrač, kao i rezervni golman Kordaz. Inter je i dalje u poteri za još jednim špicem, ali igrači kakav je Korea iz Lacija ili mladi Raspadori iz Sasuola neće podići temperaturu među navijačima. Atalanta traži preveliki novac za Zapatu, Vlahović je nemoguća misija. Doveli su i Damfrisa, desnog beka Holandije kao zamenu za Hakimija, ali on realno ne može da zakrpi tu rupu u kvalitetu. Inter ima ekipu da se bori za top 4, ali mnogi veruju da su izgubili titulu pre nego je počelo.

Juventus se vratio na osnovne postavke. Dosta je bilo sa eksperimentima tipa Sari ili Pirlo, na klupu se vratio trofejni Maks Alegri i preuzeo kormilo sa većim ovlašćenjima. Zadržao je večinu ekipe, dobio pleja u Lokateliju, mladog napadača Kajo Žorgea, a čini se da ne bi imao ništa protiv da Ronaldo ode. On u ovom trenutku deluje kao višak u smislu forsiranja mladih igrača i pravljenja tima u kome će težište biti na Dibali i Kjezi. Juve je zadržao štopere, vratio se Rugani, jedino što nisu rešili je Remzi, Velšanin sprečava dolazak Pjanića. Ronaldo najverovatnije ostaje, a ako ipak Mendeš nađe neko rešenje, onda bi možda dovođenje Žesusa iz Sitija bilo rešenje, mada je to malo verovatno. Osnovni utisak je da Alegri ima dva tima na raspolaganju, uz kvalitet i kvantitet i kladionica je reagovala, kvota na Juventusovu titulu pada.

Atalanta bi mogla da istakne kandidaturu ma koliko to čudno zvučalo. Rade pametno, ulažu u nove mlade igrače, zadržali su tim koji je igrao najlepšo fudbal prethodnih sezona u Seriji A. Prodali su Romera, ali je ponovo iz Juventusa stigao Demiral, otišao je i golman Golini, ali su ispred nosa milanskim rivalima uzeli Huana Musa, čuvara mreže Udinezea. Uložili su i u mlade igrače poput Pezelje iz Parme i Lovata iz Verone, žele i Tomijasua iz Bolonje, Bogu, Brekala, Pobegu, plan je jasan, oformiti tim koji može godinama da igra zajedno. Ostao je Gosens, po svemu sudeći će i Zapata, ovaj kontinuitet koji Gasperini ima je ojačan nešto jačom klupom, pa igra na dva fronta neće biti tako naporna kao prošle sezone.

Milan je ostao bez Donarume i Čalhanoglua, nisu uspeli da se dogovore sa slobodnim agentima, ali su reagovali dovođenjem golmana šampionskog Lila Manjana, otkupili su Tomorija iz Čelsija, a stigao je i Žiru, koji bi sa Ibrom trebalo da čini najiskusniji napad lige. Usledila je prava francuska revolucija, na pragu su Bakajoko, stigao je bivši kapiten Rome, Florenci koji je stigao iz PSŽ, a četvrti napadač bi mogao da bude povratnik iz Monaka u Seriju A, talentovani Pelegri. Mnogi veruju da Milan ne može da ponovi sezonu, da se suviše oslanjaju na Zlatana koji stiže u petu deceniju života. Maldini pokušava da bez para, pozajmicama sastavi ekipu, sačuvao je Brahima Dijaza, pokušava da privoli Iska ili eventualno skupog Vlašića iz CSKA kako bi kompletirao tim u ofanzivi, tačnije našao ideologa igre. Ima tu zanimljivih igrača, Teo Ernandez je jedan od najboljih levih bekova na svetu, sjajni Kesi je izrastao u stub na sredini, dosta je zanimljivih mladih igrača, ali kada se sve stavi na tas, Milan ipak zaostaje za vodeće tri ekipe.

Roma je proces, doduše hajpovan dolaskom Murinja, mada porodica Fridkin nema novca da mu dovede sve igrače koje je tražio. Sigurno da će Portugalac koji je dočekan kao imperator zategnuti stvari, dobio je od novih igrača Ejbrahama koji će zameniti Džeka, stigli su Šomurodov iz Đenove. golmana Rui Patrisija mu je doveo Mendeš, a Vinja iz Palmeirasa će biti opcija za levu stranu dok se ne oporavi Spinacola. Mnogo će zavisiti od stanja Zaniola nakon dve teške povrede, Murinjo je rasčistio tim, ali neke igrače poput Nzonzija nisu uspeli da prodaju, . Priča se da Portugalac nije zadovoljan pijacom, da traži još nekoliko igrača poput Zakarije iz Gladbaha ili Dilejnija iz Dortmunda. Propao je transfer Džake koji je bio prva meta, pa se ne čini da Roma ima tim za velika dela, ali kako rekosmo nadaju se efektu "Murinjo". 

Napoli takođe ima novog trenera, u neverovatnom spletu okolnosti u poslednjem kolu pucali su sebi u nogu, remijem protiv Verone su poklonili Juventusu Ligu šampiona. Gatuzo je otišao, stigao je Spaleti koji je izmuzao Zenitu i Interu sav novac iz ove decenije, a vraćao se i u Romu. Dugo je bio na meti De Laurentisa, sada je stigao na jug, ali za sada nema zvučnih pojačanja. Otišli su slobodni Hisaj i Maksimović, Bakajoko se vratio u Čelsi. Umakao im je Emerson Palmijeri koji je završio u Lionu, žele Bergea iz Šefilda, Kopmajnersa iz AZ, koga je naciljao i Milan, kao i Vesina iz Intera. Urugvajac je bio meta i prošlog leta. Očigledno  Napoli nema novca, a za Spaletija bi najbolja vest bila da zadrži sadašnji tim na okupu, pre svih Kulibalija koji je imao lošu sezonu. Neko će doći problematične su bekovske pozicije, ali verovatno bez novca od Lige šampiona Napoli nema šanse da se trka sa vodećim klubovima na "merkatu".

Lacio otvara novu eru, potpuno drugačiju, nakon 3-5-2 i pet godina Inzagija stigao je Mauricio Sari. "Komandant" ima puno drugačiji pogled na fudbal, videćemo šta će izvući od tima koji takođe prošle godine nije uspeo da ponovi izdanja iz par prethodnih. Ali SMS i Imobile su i dalje tu, doveden je veliki broj igrača, ali osim Felipea Andersomna i Hisaja teško da tu neko može da značajnije pomogne, većina ostalih su se vratili sa pozajmnica. Veterani Parolo i Lulić su napustili Rim, pa je ovo bukvalno novi početak. I dalje se pominje Kostić kao rešenje, Brekalo iz Volfsburga, ako ode Korea u Inter, i još nekoliko mlađih igrača, ali Sarijev fudbal je proces i biće potrebno vreme da se igrači naviknu. 

Fiorentina je u haosu, Gatuzo je bio trener par dana pa se pokupio, na kraju je stigao Italiano. Dosta novca vlasnik Komiso je uložio u Nika Gonzalesa iz Štutgarta, blizu 30 miliona, ostalo će zavisiti od prodaja. Nema više Riberija, Ejzerika, Kaseresa, Diksa, svi su slobodni. Ostatak nade je vezan za ostanak Vlahovića koji ih je izvukao golovima, ako Srbin ode biće silnih problema, čak bi mogli da se nađu u borbi za opstanak. Milenković je produžio ugovor, dobiće i traku, Nastasić će biti zamena za Pecelju koji je otišao u Betis. Fiorentina želi Zapakostu, Toreiru, morače da se značajnije pojačaju inače će borba za opstanak biti realnost.

Siniša Mihajlović kao najmanji uslov sa Bolonjom ima sredinu tabele, ali on želi više. da se bori za Evropu. Doveo je Bonifacija iz SPAL-a, ali je najveće pojačanje sjajni Arnautović koji se vratio u Evropu. Konačno je vremešni Palasio otišao, kao i Danilo, De Kosta, Srbin očekuje još par pojačanja i da talentovani Tomijasu ostane. Kao i obično sve će zavisiti od Sinišine sposobnosti da motiviše igrače, a to ne može da bude taktika svake godine. 

Kaljari je ostao bez Naingolana, videćemo hoće li prodati Naitana Nandeza, ako ode Urugvajac to će biti veliki gubitak. Stigao je Strotman kao i naš golman Radunović iz Atalante, sačuvai su ključne igrače, ali probem je što su se pozajmljeni vratili u svoje klubove, a Asamoa i Klavan su napustili klub, nije baš da su  puno pokazali. Semplići koji je pravio dobre stvari u Ferari traži po još jednog igrača u svakoj liniji, želje su Palomino iz Atalante i vezista Agume iz Intera...

I Sasuolo kreće u novo poglavlje, De Zerbi se preselio na klupu Šahtjora, novi trener je Dionizi koji će imati težak zadatak da zadrži nivo igre i rezultata. Prodali su Marlona Šahtjoru, kao i Lokatelija Juventusu. Povukli su Šamaku iz Đenove, Goldanigu, stigao je Enrike iz Gremija vezni igrač, a sigurno će se dodatno pojačati. Cilj je i da zadrže igrače kao što su odlični Žeremi Boga, Berardi, Raspadori, Đuričić, i još nekoliko iskusnijih igrača koji mogu da garantuju mirnu sezonu.

Udineze je prodao najboljeg igrača De Paula, otišao je i golman Muso, doveli su Padelija, Lazara Samardžića napadača iz Lajpciga, moguće je da im Votford koji takođe drži porodica Poco pozajmi nekoga kao što je Ajsak Sakses, traže napadača. Neke od alternativa su Lapadula iz Beneventa, ili Kaprari iz Sampdorije.

Kad smo kod đenovljanskih timova, Sampdorija ima novog trenera D'Aversa je zamenio Ranijerija, ovo će biti još jedna sezona za Kvaljarelu, dosta igrača se vratllo, i oni nisu kupovali, predsednik Ferero je u sukobu sa navijačima koji ga optužuju da štedi i da je ambicije smanjio na minimum.

Đenova sa Balardinijem deluje kao tim koji bi mogao da sa novim golmanom Siriguom, Ernanijem iz Parme, Bentalebom iz Šalkea, i sa još par Južnoamerikanaca da ima lakši sezonu, mada su otišli mladi igrači, Pelegrini se vratio u Juve, kao i Pjaca, otišao je Šomudoruv, Zapakosta, Perin. I oni imaju relativno nov tim, ali nekako se veruje da će ovaj tim zaigrati bolje i da će mu Balardini doneti kontinuitet.

Torino i dalje igra žmurke sa Galom Belotijem, od Jurića se traži najmanje sredina tabele, ali problem je što nema pojačanja, došao je golman Beriša, videćemo hoće li Vanja Milinković Savić dobiti šansu na golu, traže napadača, pominje se Simeone iz Kaljarija, Ounas, Mesajas iz Krotonea. Urbano Kairo mora da uloži novac ako želi da izbegne blamiranja iz prošle sezone.

Verona je imala dobar šampionat, doveli su Frabotu iz Juventusa, otišao je Dimarko, nekoliko igrača iz većh klubova, Lovato je otišao u Atalantu. I oni bi još jednog iskusnog napadača, otkupili su Ilića od Sitija, tu su Ćetin ih Rome, Lazanja iz Udinezea, kapiten Velozo je ostao, čini nam se da bi Eusebio Di Frančesko, ako dobro startuje mogao da tim zadrži u top 10 i kasnije mirno uplovi u drugi deo sezone.

Specija je igrala odlično, izborila opstanak, sada će na klupi biti Tijago Mota, ali je druga sezona obično teža. Dosta igrača se afirmisalo, ali i vratili u svoje klubove, za sada kampanja kada su pojačanja u pitanju nije baš impresivna. Mota je imao loše iskustvo sa Đenovom. I njemu je potrebno više od par pozajmljenih igrača Atalante, Hristova, Bugarina koji je došao iz Firence, Slovaka Mraza, sve ovo se čini tanko za opstanak. 

Novajlije?

Salernitana se prvi put vratila u veku, u pitanju je klub Laciovog predsednika Lotita, jasno to je vrsta monopola pa će sada imati druge vlasnike, a pozajmljeni igrači su se vratili u Lacio. Priča se o dolasku Šabota iz Specije, Galjola iz Parme i iskusnog Martina Kaseresa kao i Ugba iz Čelsija, najveće pojačanje je Simi koji se nadavao golova u Krotoneu. Na klupi je iskusni Kastori, klub je preuzeo vlasnik Lidsa Radrizani, no i njemu je prioritet klub u PL, kao i gazdama Udinezea.

I Venecija je opet tu, prošli su plej of, imaju zanimljivu ekipu, ali malo igrača sa iskustvom u Seriji A i to može da bude problem. Kaldara iz Milana je pojačanje, stiglo je dosta igrača iz drugih liga, na klupi je Paolo Zaneti, vlasnici su Amerikanci pa se očekuje dolazak novih igrača iz MLS.

I na kraju Empoli koji je čini se i najbolji od novajlija, imaju dobar tim, trener Andeacoli znači i stabilnost i kontinuitet, stigao je Kutrone iz Vulvsa, još par zanimljivih igrača, Stojanović iz Dinama, žele Donsaha iz Bolonje, Bareku koji se vratio u Italiju iz Monaka, kao i napadača Intera Pinamontija... Empoli je bio prvak Serije B i imaju dosta samopouzdanja...

Teško je prognozirati, prošle godine smo pogodili da će Inter oteti titulu Juventusu, ove godine bi titula trebalo da se vrati u Torino. Najozbiljniji kandidati za top 3 su Atalanta i Inter, za četvrto mesto boriće se Milan, Roma, Napoli i Lacio…

Timovi koji bi trebalo da imaju mirnu sezonu su Sasuolo, Bolonja, Verona, Udineze i Fiorentina.

Đenova i Sampdorija, uz eventualno Torino i Kaljari bi mogli da se spasu pre samog finiša. Najveći kandidati za ispadanje, po nama su Specija i Venecija, Salernitana je u težoj situaciji od Empolija koji ima bolji tim.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Mare91Inter
Sunday, 22.08.2021
04:06

Lažeš Borise, vrlo dobro se sećam teksta pred prošlu sezonu Serije A u kom si napisao kakva god da bude sezona jedno je sigurno Juventus će opet biti šampion.