Italijanska druga liga - Kao Danteovo čistilište, tu je i Bufon!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 20.08.2021.
14:45
Izvor: Sportske.net

Ogroman broj poznatih timova u Seriji B...

EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI
EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Povezane vesti

Serija B predstavlja pravo čistilište, ove godine će u ligi biti dve trećine timova koji su igrali u eliti u ovom veku, a ako pogledamo sastav, jedino će Ćitadela i Pordenone nisu u istoriji okušali u Seriji A.

Dakle, sve vrvi od bivših prvoligaša, neki veliki klubovi nisu dobili licencu, ali to je stvarnost na Apeninima, neke nekada moćne sredine padaju, ali i ustaju, dovoljan je primer prvog favorita lige, Parme. Oni su od evropskih trofeja i statusa jedne od "sedam sestara" tada najjače lige na svetu stigli do pakla amaterske Serije D, no podigli su glavu, uspeli da se vrate u elitu. I pored ulaganja Amerikanca Kajla Krausa "Vojvode" su ispale na kraju prošle sezone, ali je ovaj zaljubljenik obećao dalje ulaganje, pa Dukali važe za prvog favorita. 

Naravno leto je obeležio povratak Bufona posle 20 godina, ali i dolazak "Muda" Vaskeza iz Sevilje, nekadašnjeg fudbalera Palerma, iz Juventusa su uzeli mladog Feliksa Korejuna pozajjmicu, kao i još nekolicinu igrača iz velikih klubova. Stigli su Benedijčak, Jurić iz Hajduka, kada u drugoj ligi uložite 30 miliona evra jasno je zbog čega vas svi vide u eliti. Naravno oslobodili su se starijih igrača sa većim primanjima, otišli su legendarni Bruno Alveš, pa Žervinjo, Kurtić, Pecelja, Kucka, vratili su se igrači nekih velikih klubova u matične sredine. Ali Parma sa desetak novih igrača, Bufonom, novim trenerom Mareskom deluje kao najbolji tim u ovom rangu.

Ova sezona će biti nov pokušaj za Berluskonijevu Moncu koja posle ulaska iz treće lige nije uspela da se odmah nađe u eliti, ali Berluskoni i Galijani ne odustaju. Otišli su Baloteli i Boateng koji nisu mnogo pomogli. Kupljeno je nekoliko igrača, Maciteli iz Sasuola, Luka Kaldirola, stiglo je nekolikjo fudbalera na pozajmicu, verovatno će se dodatno pojačati, "Bagai" će imati novog trenera, Stropu, bivšeg igrača Milana koji je sedeo na klupi Krotonea prethodnih par godina, izborio Seriju A, ali nije uspeo da prežili sa "Ajkulicama".

Benevento je godinama na klackalici između dva ranga, Pipo Inzagi ih je učinio dominantnima pre dve godine, ali i oni su se odmah vratili u niži rang, uglavnom sačuvalo najbolje, vratili dosta igrača sa pozajmica, pa će sa Lapaduolom, Jonicom, Sauom, Glikom probati još jednom da se dokopaju društva najboljih.

Podsetimo dva tima idu direktno, treći kroz baraž, u užem krugu favorita su još Breša i Leće, zbog tradicije, ali i boljih timova. makar na papiru u odnosu na ostale. "Rondinele" imaju novca mada Masimo Ćelino, nekadašnji gazda Kaljarija i Lidsa ne ulaže veliki novac, Lombardijci su poznati po svojoj školi fudbala, stigao je novac od Tonalija i Toregrose, ove igrače su otkupili Milan, odnosno Sampdorija. Stigao je Pipo Inzagi na klupu, kao i naš Ninković, ima dosta stranaca, tu je Rijad Bajić koga je pozajmio Udineze, finski golman Joronen koji je ostao i pored dobrih ponuda. Što se tiče Lećea, Empoli im je u Seriju A odveo Lajama Hendersona i Fjamocija, zaradili su par miliona, novi igrači su par Islanđana, Bjarnason i Helgason, Juve im je pozajmio mladog Olivijerija, stigao je Strefeca iz Spala, a najveće pojačanje je Aleksis Blin, solidni vezista Amijena. Na klupi je iskusni Marko Baroni koji je radio u Frozinoneu, Beneventu, Kremoneueu i Ređini, on ima iskustva i u školi fudbala Juventusa. 

Krotone stalno ispada i vraća se u ligu, ni oni nemaju loš tim, ako ne prodaju sjajnog napadača Simija to je tim za respekt, e ekipi je bivši igrač Zvezde Vulić, stigao je Hrvat Marić na pozajmicu iz Monce, tu je i Juvara iz NBolonje, čini se da neće biti iznenađenje ako se budu borili za novi, treći povratak među najbolje italijanske timove. 

Ćitadela je prošle godine igrala iznad svih očekivanja, ali nemaju novca da pojačaju značajnije tim, pa bi za ovaj mali klub sa severa bila velika stvar da se nađu opet u plej-ofu. SPAL je uložio više, doveo fudbalere iz prvoligaških klubova pre svega Di Frančeska, ali i mlade igrače Milana, Juventusa i Atalante. Prodali su Bonifaćija Bolonji i napunili kasu. Ferara jeste grad odbojke, ali je Spal par sezona igrao odlično u eliti. Na klupu je stigao Pep Klotet, Katalonac koji je radio kao pomoćnik u Svonsiju, ali i prvi trener Birmingema, ranije i Lidsa. Svakako da bi Veneti mogli da budu među timovima u gornjem domu. 

Frozinone nema više tu moć, iako imaju sjajan stadion, prodali su najbolje prethodnih godina, na klupi je posle Neste još jedno veliko ime italijanskog fudbala, Fabio Groso, koji je posle Juventusovog omladinskog tima radio u Bariju, Veroni Breši i švajcarskom Sionu, još se traži. 

U ligi su prošle godine ostali Vićenca, Piza, Komo, Kosenca, Kremoneze, Askoli, Ređina, strateški važni klubovi, ali čini se da je za njih Serija A preveliki zalogaj. 

Piza je dovela veliki broj igrača, ali malo je tu kvaliteta za velike stvari, mada su u pojačanja uložili oko šest miliona evra, Izraelac Koen ih je košta više od dva miliona, stigli su Ture iz Juventusa i Lorenco Luka odlično mladi napadač Palerma. 

Ove godine ispao je i Kjevo, tačnije izbačen je zbog finansija, ovo predstavlja tužan kraj za "Leteće Magarce", i Peskara je izletela iz druge lige, a vratili su se pobednici grupa. Komo je svojevremeno igrao u Seriji A, kao i Peruđa, Ternana, koja je poznata po vrućem domaćem terenu je takođe ušla pa će igrati derbi Umbrije protiv Peruđe, to će biti rat.

Na kraju dodajmo da je i Alesandrija kroz plej of stigla u Seriju B. O njima ćemo opširnije pisati u nekom od narednih brojeva, klub iz Pijemonta je bio u eliti pre Drugog Svetskog Rata, igrao i finale kupa, ali je već tada prvi put ispao u niži rang. Više od pola veka nisu bili u Seriji A, a postali su poznatiji kao klub u kome je debitovao Đani Rivera. Ovaj klub je na penale izbacio Padovu u junu, dobio finale baraža, imaju prosečan tim, mnogi im predviđaju lako ispadanje, ali sigurno da će skupo prodati kožu.

Ligu u petak otvaraju Frozinone i Parma, Komo će na iskušenja u Krotone, a Pordenone koji odoleva par godina u Seriji B i ponovo će strepeti, dočekuje povratnika Peruđu...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke