Italijanski kup - Četiri keca za uvećani dobitak!

Autor: Milovan Longinov
utorak 17.01.2023.
15:30
Izvor: Sportske.net

Sredinom nedelje biće kompletirano četvrtfinale…

EPA-EFE/CESARE ABBATE
EPA-EFE/CESARE ABBATE

Povezane vesti

Specija nije ime oko koga će se u Italiji preterano uzbuditi u smislu neke fudbalske tradicije, mali ligurijski klub (čak i ime u deminutivu Aquilotti znači "Mali Orlovi) je pre dve godine prvi put ušao u Seriju A i preživeo prvu godinu. Oni doduše imaju "Skudeto" ali ne baš pravi, jer su bili šampioni 1944. u "Gornjoj Italiji" gde savezničke snage još nisu stigle tokom rata. Pre dvadesetak godina im je posle duge bitke titula priznata, ali ne kao prava, prišili su trobojku na dres, samo ona se razlikovala od one uobičajene namenjene prvaku. Svejedno, to su italijanske stvari, niko ozbiljan ne misli da je Specija prvak bilo čega. Oni su do početka pedesetih bili u drugoj ligi, a od ispadanja, do našeg veka nisu uspeli da se vrate u taj rang. Od 2000. smo videli i novi ulazak u Seriju B, bankrot, mnogo turbulencija i onda u leto 2020. tačno na vek prvog igranja u elitnom rangu (Serija A u ovom obliku postoji od 1929. godine) kroz baraž se klub našao među najboljima.

Gabrijele Volpi je bio vlasnik, oni što imaju posla sa vaterpolom znaju da je stvorio najbolji tim na svetu Pro Reko (tu se i rodio), a bio je i vlasnik hrvatske Rijeke. Iako je sa Specijom eto uspeo da se dokopa Serije A, navijači ga nisu voleli. Manje više se zna da je on navijač Sampdorije i da je 2015. bio blizu da kupi ekipu iz Đenove. Kada je napravio uspeh, odmah ga je unovčio, pa je Specija, posle Milana, Parme, Fiorentine i Rome, postala peti klub Serije A u američkim rukama. Investicioni fond iz Teksasa je iskoristio priliku da uđe na tržište, Ligurijci su, van svih prognoza uspeli da opstanu u premijernoj sezoni, završili su kao 15. na tabeli.

Prošle godine,sa novim vlasnicima, Vičenca Italijana (preselio se u Firencu) zamenio je Tijago Mota, Brazilac koji je imao veliku fudbalsku karijeru je klub doveo do 16. mesta i otišao, sada je u Bolonji.

Svi su otpisali maleni klub jer ima zabranu transfera (švercovali su svojevremeno kada je Volpi koji ima poslovne interese u Africi, nafta je u pitanju, maloletne nigerijske igrače), ali Specija se drži.

Ne možete da kupujete, ali pozajmice su dobra stvar, stigli su Ampadu iz Čelsija, Kaldara i Maldinijen sin Danijel iz Milana, Kovalenko iz Atalante. Čeka ih veoma teška misija, ali srčani su, ne treba otpisivati Speciju jer par godina igraju zajedno...

Kup je poslednja briga, mada su slavili protiv Koma i Breše u uvodnim kolima, za četvrtfinale igraju u Bergamu protiv Atalante. Ove sezone, Specija je nedavno, pre dve nedelje igrala sa Bergamaskima i bilo je 2:2 u Liguriji i to su se "Orobići" spasili u nadoknadi golom Pašalića.

Svakako da je domaćin favorit, na kraju krajeva, za njih je ovo novi juriš na trofej. Poslednji i jedini su osvojili 1963. a u Gasperinijevoj eri stizali su i do finala. I sada im raspored ide na ruku, Specija je rasterećena u ovom duelu, verovatno će izvesti kombinovani sastav.

Podsetimo, prošle nedelje su Roma, Fiorentina, Torino (posle 120 minuta protiv Milana) i Inter (takođe posle produžetaka protiv Parme) izborili četvrtfinale.

Osim Atalante, veliki favoriti su strašni Napoli protiv Kremonezea, verovatno i nokautirani Juventus protiv Berluskonijeve Monce od koje je izgubio u finalu. Lacio bi takođe trebalo da prođe Bolonju.

AdmiralBet je spremio kompletnu ponudu i najbolje kvote za mečeve Kupa Italije, a svoje kombinaciju odigrajte odmah.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke