Izrael "menja kontinent", igraće Kopa Ameriku?!

Autor: Mladen Heleta
subota 13.04.2024.
11:45
Izvor: Sportske.net

Neverovatna odluka.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Fudbalski savez Izraela potpisao je ugovor o saradnji sa KONMEBOL-om, kontinentalnom fudbalskom organizacijom Južne Amerike.

Do potpisa je došlo tokom kongresa KONMEBOL-a u glavnom gradu Paragvaja Asunsionu. Saradnju su sklopili Alehandro Domingez, predsednik Južnoameričke fudbalske konfederacije, i predsednik IFS-a Moše Zuares.

Ono što se zna je da sporazum podrazumeva saradnju, razvoj i usavršavanje trenera, sudija, ženskog i omladinskog fudbala, a prepostavlja se da bi Izrael mogao da bude uključen i u neka takmičenja pod okriljem KONMEBOL-a i da već 2028. godine zaigra na Kopa Americi.

Ukoliko reprezentacija sa Bliskog istoka dobije šansu da se pojavi na Kopa Americi, postaće treća iz Azije koja je igrala to takmičenje posle Japana (dva puta) i Katara, dok su Kina i Australija odbijale te pozive.

Izrael je članica UEFA od 1994. godine i nikada nije igrao na Evropskom prvenstvu. Jedan je od osnivanča Azijske fudbalske konferederacije i osvajač titule prvaka Azije 1964. godine, ali je isključen iz članstva 1974. godine, jer su mnogi odbili da igraju protiv njega iz političkih razloga.

Kao odgovor na rat u Gazi, UEFA je od prošlog oktobra zabranila da se na teritoriji Izraela igraju evropske utakmice.

Izrael je nedavno igrao nastupao u baražu za odlazak na šampionat Evrope, ali je u polufinalu izgubio od Islanda u Budimpešti.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke