Izraelski san ili Engleska java

Autor: Nemanja Janošev
petak 01.07.2022.
15:30
Izvor: Sportske.net

Ko će biti prvak Evrope?

UEFA
UEFA

Povezane vesti

 Kada se u fudbalu sastanu Izrael I Francuska, prva pomisao je da to ne može biti u završnici nekog velikog takmičenje jer Izraelci tamo ne pripadaju, a još da Izraelci pobede aktuelnog seniorskog prvaka sveta u fudbalu, to je nešto poput filma. Upravo takav, “filmsi” događaj imali smo rpilike da gledamo u polufinalu Evropskog prvenstva za omladince koje se održava u Slovačkoj.

Potupni autsajder na čitavom turniru, reprezentacija koja ni u jednom uzrastu nikada nije uradila ništa specijalno, osim jednog plasmana na Svetsko prvenstvo 1970. godine, ne samo da je igrala protiv Francuske u polufinalu Evropskog prvenstva za omladince, nego je potpuno zasluženo pobedila sa 2:1 I plasirala se u veliko finale.

Izraelci nisu baš “ludi” za fudbalom, njihov nacionalni sport je košarka, dok im je travnati teren kroz istoriju uglavnom zadavao dosta muka. Najviše problema imali su da se smeste u kontinentalnu organizaciju. Njihov savez prvobitno je bio pod okriljem Azije, ali će ostati upamćeno da su u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1958. prošli Azijsko-afričku grupu bez odigrane utakmice zbog političkih razloga i sukoba sa Palsestinom zbog kojeg muslimanske zemlje nisu htele da igraju protiv njih, pa je FIFA morala da organizuje susret protiv evropske selekcije, u tom slučaju Velsa, kako Izraelci ne bi otišli na Mundijal u Švedsku bez odigranog meča. Velšani su lako izašli na kraj sa Izraelcima i ostavili ih da čekaju debi na Mundijalu.

Ono što nisu uradili 1958. Izraelci jesu 12 godina kasnije. Igrali su u Azijsko-okeanijskim kvalfikacijama i preko Australije došli do Mundijala u Argentini 1970. Na tom šampionatu Izreal je osovjio dva boda u grupi sa Italijom, Urugvajem I Švedskom, a Mordekai Špigler ostaće upamćen kao prvi i jedini strelac za Izrael na Svetskom prvenstvu, on je postigao gol u remiju protiv Švedske 1:1, osim njega, jedini globalno poznati izraelski fudbaler jeste Josi Benajun, rekorder po broju nastupa za reprezentaciju I bivši igrač Liverpula i Čelsija. Aktuelni kapiten Izraela je Bibars Natho fudbaler beogradskog Partizana.

Četiri godine kasnije, na zahtev Kuvajta, Izrael je zauvek izbačen iz Azijske fudbalske konfederacije. Tokom osamdesetih Izraelci su se takmičili u Okeaniji, da bi od 1991. godine njihov savez postao član UEFA, a reprezentacija i klubovi igrali u evropskim kvalifikacijama, bez većih uspeha, sve do ovog juna i EURO-a za omladince u Slovačkoj.

Izraelcima su davane male šanse da uopšte i učestvuju u Slovačkoj, ali su preko Turaka, Mađara i Škota izabranici Ofira Haima izborili plasman na završni turnir. Na šampionatu je zablistao Oskar Gluh, desetka Izrealaca koji svojom lucidnošču pomalo podseća na Benajuna. Uz njega su se istakli levo krilo Ariel Lugasi i štoper Stav Lemkin. Izrealci su u grupi bili drugi, posle remija sa Srbijom pobedili su Austriju, da bi u poslednjem kolu izgubili od rivala u finalu Engleske sa 1:0. U polufinalu Izrael je preko Franucza došao nap rag senzacionalnog osvajanja titule najboljeg na “Starom kontinentu”.

U finalu Izrealce očekuje moćna Engleska. Englezi su naravno imali neuporedivo više uspeha kroz istoriju. Njihovi omladinici osvojili su titulu prvak Evrope 2017. godine. Predvodnici te ekipe bili su aktuelni igrač Ćelsija Mejson Maunt, Totenhemov Rajan Sesenjon i Rajan Nmeča koji trenutno nastupa za nemački Volfsburg.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke