Jang Bojs - “Mladići” koji vladaju u Švajcarskoj!

Autor: Nemanja Janošev
sreda 28.07.2021.
16:10
Izvor: Sportske.net

Epicentar fudbalskih zbivanja već godinama u Bernu...

Povezane vesti

Kada se pomenu "Jang Bojsi" mnogi se pitaju odakle ime klubu iz Berna. U stvari oni su nastali kao odgovor na "Old Bojse" iz Bazela, na početku prošlog veka, kada je jasno engleski fudbal bio uzor, odnosno inspiracija.

Dakle, "Mladi momci" nisu baš tako mladi. Imali su uspeha i pionirskim danima švajcarskog fudbala, ali je klub iz Berna prvu strašnu generaciju u novoje vreme imao posle rata kada ih je nemački trener Albert Sing. Ta generacija je u drugoj polovini pedesetih osvojila četiri titule, bila švajcarski predstavnik u KEŠ, a stigli su krajem decenije do polufinala, dobili Rems kod kuće, ali su lako izgubili revanš u Parizu. Sing je otišao iz kluba posle gotovo 15 godina i od polovine šezdesetih, "žuto-crni" su izgubili primat od klubova iz Ciriha i Bazela. 

Tek posle 26 godina pod vođstvo Poljaka sa nemačkim pasošem, Mandzijare vratili su titulu u Bern, a onda i zaigrali u KEŠ. Njihov Varndorf je prava tvrđava kroz istoriju, oni uvek bolje igraju kod kuće, tako su 1986. tukli Real, držali se u revanšu u Madridu do poslednjih 15 minuta, do kraja su ih Madriđani sa Butragenjom, Valdanom i Ugo Sančezom napunili. ta generacija je igrala i četvrtfinale KPK 1987. izbacio ih je Ajaks. Posle je usledio novi loš period do kraja veka, napravili su novi Vankdorf, i tu su uglavnom bili nepobedivi, mada ih je Zvezda pre 15 godina izbacila, u Bernu je bilo 2:2, na "Marakani" 3:0 za crveno-bele. Oni su recimo tih godina u kvalifikacijama za Ligu šampiona vodili sa 3:0 protiv Totenhema, primili dva gola, a onda izgubili i revanši, da bi u kupu UEFA bili eliminisani u osmini finala od kasnijeg pobednika Zenita. 

Nova dominacija koja i dan-danas traje usledila je titulom pre četiri godine, vratili su se na tron posle više od 30 godina.

I sada suvereno vladaju. 

Simbolično oni su sa sedam golova protiv Bazela na gostovanju najubedljivijom pobedom u istoriji pre tri godine praktično izvršili smenu na tronu švajcarskog fudbala i ne nameravaju da abdiciraju. Naš Miki Sulejmani je bio strelac u toj istorijskoj pobedi u godini kada su se plasirali i u Ligu šampiona. Godinu dana pre toga igrali su u grupi sa Partizanom u LE gde su ih crno-beli pobedili, ai naredne godine je švajcarski prvak uzeo veći skalp, Juventusov. Onda je usledila eliminacija od Zvezde zbog gola u gostima u plej ofu za Ligu šampiona, pa su i te sezone i prošle igrali u grupnoj fazi LE (prošle su preživeli jesen, eliminisali Bajer iz Leverkuzena i u osmini finala ispali od Ajaksa) Ove će ponovo pokušati da se domognu elite, mada u prvom meču protiv Slovana iz Bratislave odigrali u Slovačkoj bez golova. Ali tu je njihov Vankdorf, tvrđava, pa će gostima biti teško. Na klupi je inače David Vagner, Klopov kum koji je radio u PL, pa se onda nije proslavio u Šalkeu, u timu je i dalje Sulejmani, ali i Kanga koji je svojevremeno proglašavan za veliku nadu PSŽ.

Jang Bojs je veliki favorit za narednu rundu, ako dobiju rival će biti najverovatnije Kluž koji se mučio sa šampionom Gibraltara i onda bi Jang Bojsi ipak imali otvoren put ka plej ofu za Ligu šampiona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke