Jasna i konkretna pretnja, hoće li Real i Juventus biti izbačeni iz Lige šampiona?!

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 21.01.2021.
13:45
Izvor: Sportske.net

Sastanak Anjelija i Pereza je dokaz da se nešto krupno dešava. Nervozna reakcija FIFA, UEFA i ostalih konfederacija...

EPA/EMILIO NARANJO
EPA/EMILIO NARANJO

Povezane vesti

Mnogo bure je izazvao sastanak Anjelija i Pereza u Torinu. Predsednik Reala je bio u gostima kod prvog čoveka Juventusa, dva kluba imaju izuzetnu saradnju, a predvode blok klubova koji bi želeli da naprave Superligu.

Mnogo bure je izazvalo priznanje Bertomeua, odlazećeg predsednika Barselone da je potpisao saglasnost da Barselona pristupi takmičenju, što znači da se nešto krupno valja iza brda. Klubovi su tajnoviti, zna se da su i šest vodećih engleskih klubova održali sastanak, naravno da je iscurelo u javnost, kako bi zauzeli zajednički stav, nekadašnje uverenje da nema smisla rizikovati PL zbog Superlige je poljuljano, jer ih čeka ogroman novac. Procena je da bi klubovi učesnici, umesto oko 100 miliona koliko sada mogu da inkasiraju od Lige šampiona (i to obično oni najveći), mogli da zarade godišnje trostruko veću sumu od sponzora, među kojima su Amerikanci najviše zainteresovani da pokriju takmičenje.

Za klubove koji su u dugovima zbog pandemije to bi bio spas.

Prema sadašnjim projekcijama, liga bi imala 18 klubova, 34 kola, a onda bi se verovatno sistemom eliminacije na završnom turniru, poput onog u Lisabonu održanog zbog pandemije, odlučio pobednik.
Liga bi se razlikovala od NBA recimo, odnosno američkog profesionalnog sporta, jer bi ipak postojalo ispadanje, dva kluba bi verovatno na kraju svake sezone napuštala takmičenje. Ko bi ih zamenjivao?

Prema zamisli, ovo takmičenje je kompatibilno sa nacionalnim šampionatima iako bi klubovi praktično morali da imaju dve ekipe, mada je i sada to slučaj, oni najbolji imaju po 25 profesionalaca sličnih kvaliteta. Klubovi iz domaćih takmičenja, oni koji zauzmu vodeće pozicije bi verovatno igrali završni turnir, odnosno kvalifikacije za dva upražnjena mesta.

Reagovala je FIFA, ali i kontinentalne federacije. Izdato je saopštenje, oni prete da će svaki klub koji pođe ovim putem biti naravno izbačen iz evropskih takmičenja, ali i da će njihovim igračima biti zabranjeno da nastupaju na turnirima pod okriljem FIFA. To bi značilo da oni najbolji ne mogu da igraju na Mundijalu i kontinentalnim prvenstvima.


Samo, FIFA, UEFA i ostale konfederacije bi teško organizovale Mundijal, niti bi bilo koga zanimalo bez najboljih igrača.
Fudbaleri?

Između ogromnih plata i međunarodnih reprezentativnih takmičenja?

Pa čini se da bi izabrali ovo prvo. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke