Jedinstven doživljaj u Portlandu, fudbal uz zvuke motorne testere!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 29.05.2024.
17:00
Izvor: Sportske.net

Portland - Mesto gde je Pele stavio tačku i gde se fudbal strastveno voli.

Povezane vesti

 Fudbal u Americi svakako nije najpopularniji sport, daleko je od toga, iako su ulaganja sve veća i iako u tamošnju MLS ligu iz godine u godinu dolaze sve zvučnija imena, pa sada mogu da uživaju i u majstorijama jednog od najboljih igrača svih vremena, Argentinca Lea Mesija čiji je Inter Majami prava ''mašina za golove'' od početka ove sezone.

Ipak, postoje timovi u MLS ligi koji mogu da se pohvale velikom podrškom navijača i atmosferom na utakmicama na kojoj bi im pozavideli i mnogi evropski klubovi. Jedan od njih je Portland Timbers koji decenijama unazad ima jedinstven odnos sa svojim pristalicama.

''Timbers Army'' je jedna od najstrastvenijih i najposvećenijih grupa fudbalskih navijača u Americi. Tokom 90 minuta igre, osim skandiranja, navijačkih pesama, dodatnih transparenata, koreografija, uz obilje prateće buke i svega onoga što viđamo na mnogim drugim stadionima, ovde možete čuti i povremeno masovno zveckanje ključevima automobila, što je još jedna tradicija Portlandovih pristalica, a s obzirom na ime kluba (timber - drvo) logično je i što se na njihovim utakmicama čuje i zujanje motorne testere.

Ali, ne samo da se čuje taj zvuk, nego testera zaista radi i seče se ogroman balvan tokom meča!

Naime, još u ranim danima kluba, iz vremena učešća u NASL ligi, Timbersi su započeli jedinstvenu i omiljenu tradiciju tokom svojih utakmica koja se nastavlja do danas – sečenje okrugle ploče iz balvana. Posle svakog gola Timbersa na domaćem terenu, iz ogromnog balvana koji je postavljen na platformi ispod severne tribine iseče se po jedan komad drveta. Za to je zadužen Timber Džoi, svojevrsna maskota kluba koji motornom testerom vešto izreže novu okruglu drvenu ploču i na kraju svog performansa taj isečeni komad drveta prekrije maramama sa obeležjima kluba i svečano ga predaje navijačima i igračima. Ova dugogodišnja tradicija je pomogla da mečevi Timbersa budu jedinstveno fudbalsko iskustvo u SAD.

Na tribine ovog stadiona dolaze ljudi iz svih delova zajednice i svih društvenih slojeva, pa ''Timbers Army'' pretvara svaku utakmicu u karnevalsku atmosferu, u znak svoje ljubavi prema gradu Portlandu, fudbalu i Timbersima.

Kako je sve počelo?

Ovo je grad koji voli Timberse, jer se radi o franšizi koja za američke prilike ima dugu istoriju i samo još nekolicina je takvih na tom području. Timbersi su počeli još 1975. godine, davno pre MLS-a, pa današnji Portland Timbers nosi nasleđe imena Timbers, nastalog od tima koji se takmičio u Severnoameričkoj fudbalskoj ligi (NASL) od 1975. do 1982. godine.

Već u svojoj premijernoj NASL sezoni ekipa Portlanda je imala podršku od oko 20.000 navijača na domaćem terenu i na krilima te velike podrške Timbersi su stigli i do 'Soker Boula iste godine, boreći se za titulu NASL-a. Uspesi te prve sezone doprineli su da se ta navijačka strast održi, pa je Portland vremenom postao pravi fudbalski grad i u skladu s tim dobio i nadimak ''Soccer City USA''.

Originalni Timbersi su nastupali tri puta u plej-ofu (1975, 1978 i 1981). Kao član NASL-a, su igrali i protiv nekih od najvećih fudbalskih zvezda svih vremena, poput Pelea i Franca Bekenbauera. Zanimljivo, Pele je zvanično odigrao svoju poslednju profesionalnu fudbalsku utakmicu baš u Portlandu na ''Sivik'' stadionu, kako se u to vreme zvao dom Portland Timbersa, na kraju sezone 1977. Taj meč je odigran 28. avgusta te godine, kada je Pele predvodio Njujork Kosmos do njihove druge titule u Soker Boulu, pobedom od 2:1 nad Sijetl Saundersom.

U to vreme, Portland je iznedrio nekoliko omiljenih igrača Timbersa - Klajv Čarls, Džon Bejn, Mik Hoban i Berni Fagan... svi oni su pomogli u razvoju fudbalske igre u ovom gradu.

Pod vlasništvom lokalnog biznismena Arta Diksona, Timbersi su nastupali dve sezone od 1989-90 u VSL-u, Zapadnoj fudbalskoj ligi (liga koja će se na kraju transformisati u Prvu ligu Ujedinjenih fudbalskih liga, počevši od 1997.). Osvojili su ligu 1989. godine, imali su skor 11-5 i stigli do polufinala. Iz tog vremena navijači posebno pamte bivšeg veznog igrača Džona Bejna kao igrača/trenera, kao i istaknute ličnosti Univerziteta u Portlandu Kejsija Kelera i Skota Benedeta. Sva trojica su bili učesnici Ol-Stara VSL-a, a Keler je bio proglašen i za MVP-ja lige. Uprkos tome, 1990. godine su Timbersi su završili na polovičnom učinku i nakon te sezone je njihov sjaj počeo da bledi.

Na početku novog milenijuma, Timbersi su 2001. povratili srca ljubitelja fudbala kao član Ujedinjene fudbalske lige (USL) i brzo se etablirali među elitnim klubovima. U deset sezona u drugom rangu američkog fudbala, Timbersi su sedam puta uspeli da se plasiraju u plej-of. Osvojili su USL kao šampioni regularne sezone 2004. i 2009. godine.

Takođe 2009. godine, Timbersi su ostvarili niz od 24 utakmice bez poraza, što je ne samo bio rekord u USL-u, već i jedan od najdužih nizova bez poraza u istoriji američkog fudbala.

Nova era Timbersa počela je 2011, kada su ušli u MLS. Navijači iz prvobitnih NASL dana tada su se pridružili novoj generaciji navijača kako bi stvorili jedan od klubova sa najboljom podrškom u Severnoj Americi. I već 2015. godine, na ''Providens Parku'' je odigrana jedna od najuzbudljivijih utakmica u MLS ikada. Bila je to čuvena pobeda nad Sporting Kanzas Sitijem (2:2, penalima 7:6) na putu Timbersa ka osvajanju prvog klupskog MLS kupa. Tri godine kasnije, Portland je bio šampion Zapadne konferencije, a u sezoni 2020. pogođenoj pandemijom, Timbersi su izašli kao pobednici na MLS turniru.

Kada su Timbersi u svom najboljem izdanju, verovatno ćete videti dosta toga prilikom posete Providens parku. Ove sezone ne briljiraju, trenutno su u donjem delu tabele Zapadne konferencije, a priliku da poprave plasman imaće u četvrtak kada budu gostovali ekipi Ostina.

Ali, bez obzira na rezultate, zagarantovana je dinamična atmosfera i sjajna fudbalska zabava u jedinstvenom okruženju, pa za one strastvene ljubitelje fudbala koji žele da dožive nešto novo i koji su u mogućnosti da se otisnu na dalek put, dolazak u Portland bi trebalo da bude neophodna stanica na fudbalskim putovanjima.

Oni koji su imali to iskustvo, reći će vam da je uz lokalnu hranu i piva, centar grada prepun obeležja Timbersa, i to svakog dana, a ne samo na dan utakmice, a stadion ''Providens Park'' se ističe kao jedno od najboljih mesta u MLS-u koje se jednostavno mora posetiti ako važite za ljubitelje fudbala koji žele da steknu nova fudbalska iskustva širom sveta.

I sam Portland kao grad je dovoljno živ da vas zaokupi, ali i dovoljno mali da možete i peške da stignete gde ste naumili ili kraćim putovanjem automobilom. Šume i zelenilo obiluju u ovom gradu, a od centra grada do ''Providens Parka'' može se stići za dvadesetak minuta.

Takođe, Portland ima i svoj ženski fudbalski tim, Portland Torns, osnovan 2012. godine, koji takođe izaziva veliku pažnju tamošnjih ljubitelja fudbala. Zastave i suvenirnice i za muški i za ženski tim vise na tremovima, izlozima i barovima, a na dan utakmice to bukvalno ''eksplodira''.

Interesovanje za utakmice Timbersa je ogromno, postoji lista čekanja za sezonske karte. I nema lošeg mesta na tribinama. Pretvoren iz bejzbol stadiona pre prelaska Timbersa u MLS, Providens park je rekonstruisan tako da bude specifičan za fudbal, sa strmim tribinama i sedištima postavljenim blizu terena, što dodatno doprinosi sjajnom akustičnom doživljaju. Pogotovo kada Timber Džoi uključi svoju ''motorku''.

U najkraćem, u Portlandu će vam reći: ''Ako strastveno volite sport, ako ste ponosni na 'Rouz siti' ako cenite ovu prelepu igru - vi ste 'Timbers Army'''.

Kompletnu  ponudu MLS lige u kladionici AdmiralBet pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke