Junajted protiv Atletika - Uzdaj se u Ronalda?

Autor: Ivan Cvetković
utorak 15.03.2022.
13:50
Izvor: Boris Jovanović

Izgleda da je to jedina nada…

Povezane vesti

Bio je ljut, uznemiren, ostaće verovatno još neko vreme tajna, šta se sve dešavalo pred meč sa Sitijem i zbog čega je otputovao u Portugal, ali Kristijano Ronaldo je ponovo uskrsnuo.

Het-trik za vikend protiv Totenhema je produžio nadu Mančester Junajteda u četvrto mesto, ali i dao impuls timu koji će se suočiti sa Atletikom u Ligi šampiona u utorak. Sa "Vande" su doneli 1:1, gol u gostima više nije "zlatan", ono što plaši navijače je činjenica da su nadigrani u Madridu i da su imali puno sreće.

A opet, uz dozu sreće, imaju i Kristijana Ronalda. On je Atletikova noćna mora, torpedovao ih je i dresu Reala, i kada ih je izbacio gotovo sam u vreme dok je nastupao za Juventus. Podsetimo, tada je rezultat bio 2:0 za "Jorgandžije" u Madridu, ali je Portugalac postigao tri gola i odveo Italijane u četvrtfinale.

Kada se sve sabere, protiv Atletika je Ronaldo u 36 mečeva dao 25 golova i imao 9 asistencija. Kada je Liga šampiona u pitanju, skor je zastrašujući 11 utakmica, 7 golova i 3 asistencije. Dobio je dva finala Lige šampiona, jedno četvrtfinale, jedno polufinale, jednu osminu finala, tukao ih je u u grupi sa Juventusom. I nije osmina finala u dresu "Bjankonera" jedini put da im je dao tri gola u meču, isto je uradio i u polufinalu pre pet godina.

Ronaldo je het-trikom za vikend, prema zvaničnoj statistici UEFA postao najbolji strelac svih vremena. On je dao 807 golova u karijeri i pretekao Jozefa Bićana na večnoj listi. Mislilo se da je to učinio kada je postigao 760. gol u karijeri u italijanskom Superkupu protiv Napolija, ali su Česi to demantovali i pružili dokaze da je legendarni napadač dao 805 golova. Sada ponovo tvrde da nije računata 1952. kada je ovaj napadač igrao za Hradec Kralove u drugoj ligi i da je ukupno dao 821 gol. Ali, niko ne obraća pažnju, na kraju krajeva Ronaldo će svakako biti najbolji strelac u istoriji, on je to več i sada i sigurno je gotovo nemoguća misija da ga neko stigne u bližoj budućnosti.

Ali, bez obzira na sve podvige, ova sezona miriše na izgubljenu, ako se klub ne dokopa makar četvrte pozicije na tabeli ili eventualno ne napravi, mnogi bi rekli "čudo" u Ligi šampiona.

Ako pogledamo istoriju, Junajted je ispao samo dva puta u deset mečeva kada je na strani igrao 1:1. U poslednjoj Fergijevoj sezoni, Ronaldo im je dao gol na "Bernabeu", bilo je 1:1, ali iako su vodili autogolom Ramosa u revanšu u Mančesteru, za tri minuta su primili dva gola i ispali. Ipak, taj poraz je "skuvao" turski sudija Čakir crvenim kartonom Naniju čime su se stvari promenile iz korena...

Desetak godina ranije, Junajted je igrao 1:1 u drugom meču, ali to nije bilo dovoljno jer su dva puta ispuštali prednost protiv Leverkuzena, pa su Nemci dali dva gola u Engleskoj, dok je, i pored vodećeg gola Kina, na kraju na "Haberlandu" bilo 1:1, pa smo bili lišeni istorijske bitke Reala i Mančester Junajteda na Hempdenu u finalu te sezone.

Atletiko?

Izbacivali su Čelsi, Lester i Liverpul u nokaut fazama Lige šampiona, prošle godine su prvi put iskusili neuspeh u dva poraza od Čelsija.
I u drugim takmičenjima takođe su imali dosta uspeha protiv timova iz Engleske, Junajted su tukli u drugom kolu KPK 1992. bilo je 3:0 na "Kalderonu", revanš je bio formalnost 1:1. I u Kupu UEFA su izbacivali Lester, Vilu, Liverpul u polufinalu 2010. kada su osvojili LE, kao i Arsenal na istom nivou, 2018. kada su ponovo trijumfovali u pomenutom takmičenju.

Oni jednostavno znaju sa Englezima, doduše jednom im je Bolton uzeo meru, a ponizio ih je Totenhem i finalu KPK, ali to je bilo pre 60 godina. EL su osvajali protiv Fulama, a uzeli su i Superkup 2012. pre deceniju kada su rasturili Čelsi. Sve u svemu, neće im biti lako, ali po nama, jedina prednost Mančester Junajteda je Kristijano Ronaldo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke