Juve i Čelsi bili na korak od senzacije, Ajaks je uspeo, može li i Liverpul?

Autor: Milovan Longinov
sreda 15.03.2023.
11:15
Izvor: Sportske.net

Liverpul mora da ponovi istorijski revanš kao protiv Barselone.

epa
epa

Povezane vesti

Čuda su moguća, a čuda je neretko u istoriji pravio Liverpul. Utakmica Real Madrid - Liverpul je centralna u ovoj nedelji u Ligi šampiona, uprkos činjenici da je aktuelni šampion Evrope slavio na "Enfildu" rezultatom 5:2.

Istorija nas je naučila da nijedan dvomeč nije gotov dok sudija ne odsvira kraj posle 180 ili 210 minuta borbe, a u toj istoriji učestvovali su i Real Madrid i Liverpul. Real Madrid je u novijoj istoriji često bio na ivici ambisa upravo u revanšima na svom terenu, ali je uspeo da se vrati i prođe dalje, kao protiv Juventusa u sezoni 2017/18 i Čelsija u prošloj, 2022/23. Ipak, Real Madrid je jednom uspeo i da izgubi tri gola razlike na svom terenu i to od Ajaksa, kada je Dušan Tadić zaplesao na "Santjago Bernabeu" i poveo "kopljanike" do istorijske pobede, kakva je u sredu uveče potrebna i Liverpulu.

U toj sezoni 2017/18 Real Madrid je po treći put u nizu osvojio Ligu šampiona. Ipak, u četrtfinalu je lako mogao da ispadne i to u revanšu na svom terenu, od Juventusa. U prvom meču u Torinu, Real Madrid je slavio rezultatom 3:0, dva gola je dao Ronaldo, a jedan Marselo i delovalo je da je sve gotovo. Ipak, usledio je neverovatan revanš. Mario Mandžukić je pogađao u drugom i 37. minutu, a kada je Matuidi postigao treći gol na isteku sata igre, Juventus je bio na ivici senzacije. U poslednjim trenucima meča, kada je delovalo da će meč otići u produžetke, sudija je pokazao na belu tačku, Đanluiđi Bufon je zbog protesta zaradio crveni karton, a Ronaldo u sedmom minutu nadoknade iz penala odveo Real u polufinale.

U narednoj sezoni, ponovo drama na "Santjago Bernabeu", ali ovaj put, Real Madrid nije uspeo. U osmini finala Real je naleteo na Ajaks i u gostima slavio 2:1. Serhio Ramos je odlučio da u finišu očisti kartone i to je do danas ostala kao jedna od najkobnijih grešaka koje je učinio. Nije trebalo tako lako i prerano otpisati Duću i drugove. Ziješ je načeo Madriđane u sedmom minutu, u 18. je Neres već preokrenuo u korist Ajaksa, a publiku na noge digao je Tadić evrogolom u 62. minutu. Asensio je na kratko vratio nadu Realu u 70. minutu, jer je samo dva minuta kasnije Lase Šene postavio konačnih 1:4. Ajaks je prošao dalje, a francuski list "Ekip" je Dušanu Tadiću dao ocenu 10, što se desilo svega nekoliko puta u istoriji.

Na korak od senzacije na "Santjago Bernabeu" prošle sezone bio je i Čelsi. Ponovo je Real upisao ubedljiv trijumf u gostima, na "Stamford Bridžu" je slavio 3:1, het-trik je postigao Karim Benzema, a gol Haverca je bio slaba uteha za "plavce. Ipak, šest dana kasnije u Madridu, Čelsi je zaigrao kao aktuelni šampion Evrope. Maunt, Ridiger i Verner su postigli golove za 0:3 i Real je bio na ivici provalije, opet. Usput, Markosu Alonsu je poništen sumnjiv pogodak zbog navodnog igranja rukom, što je održalo Real u životu. U 80. minutu Modrić je poslao nestvarnu loptu za Rodriga za 1:3, da bi Benzema u poslednjoj sekundi meča postavio 2:3 i odveo Real u polufinale.

Liverpul stiže u Madrid sa ambicijom koju su imali Juventus, Čelsi i Ajaks. Potrebno je čudo, ali takvo čudo novija istorija je pokazala da nije nemoguće. Ipak, postavlja se pitanje, ko može da bude Liverpulov "Tadić" na ovom meču i da li iko veruje da Klopov tim može da pobedi sa tri gola razlike?

Istina, Liverpul je pobedio Mančester junajted rezultatom 7:0 i pokazao svoje pravo lice, ali je već u narednom kolu poražen od Bornmuta (1:0) i tako pokazao i svoju definiciju ove sezone - niko ne može toliko da iznenadi i sve upropasti kao Liverpul.

Jirgen Klop nema mnogo izbora nego da izvede najjaču postavu i pokuša da dođe do čuda. Sigurno da je gledao i analizirao prošlogodišnje gostovanje Čelsija, istoj ovoj ekipi Reala, a možda mu je neko poslao i snimak Dućinog plesa od 5. marta 2019. godine kada je na "Bernabeu" bilo 1:4.

Da je Liverpul ipak sposoban za takvo čudo, možemo se prisetiti i istorijskoj preokreta protiv Barselone u polufinalu 2019. godine. Barsa je slavila u prvom meču na "Kamp nou" rezultatom 3:0, a Osman Dembele je u poslednjoj sekundi imao čist zicer da postigne i četvrti pogodak. Nedelju dana kasnije, "Enfild" je svedočio najvećoj pobedi u modernoj istoriji Liverpula. Oriđi i Vajnaldum su dotukli Katalonce, koji nisu ličili na sebe, poklonili su im četvrti gol iz onog čuvenog kornera i Liverpul je otišao u finale u kom je i slavio protiv Totenhema 2:0. Sigurni smo da se navijači Liverpula prisećaju i istorijskog finala iz Istanbula, kada je ekipa Rafaela Beniteza nadoknadila 0:3 protiv Milana, stigla do 3:3 i potom na penale osvojila evropski trofej.

Ipak, situacija je sada malo drugačija. Za početak, Liverpul ovaj put neće imati čitav "Enfild" iza sebe kao protiv Barselone 2019, a i kada ga je imao, i vodio 2:0, opet nije uspeo da odoli napadima Reala. Liverpul je i sam sebi dao golove, kumovao je sramotnom porazu rezultatom 2:5 i sada bi morao barem da pokuša da se iskupi. Da bi se uopšte nadao čudu, osim pogodaka, jednako je važno da Liverpul odigra defanzivno najbolju moguću utakmicu. Povratak Konatea je značajna vest u odnosu na prvi meč, ali je neophodno i da Virdžil van Dajk ne odigra nonšanlatno kao u Bornmutu, kada je bio i glavni krivac za primljeni pogodak.

Ono što može da raduje igrače Liverpule jeste činjenica da Real očekuje izuzetno teško gostovanje Barseloni, što je finale za Madriđane u La Ligi. Samo pet dana nakon revanša sa Liverpulom, Real gostuje na "Kamp nou" na kom mora da pobedi kako bi ostao u trci za titulu. Anćeloti nema toliko dugačku i snažnu klupu i umor bi mogao da utiče na izdanje njegove ekipe u ovako teškoj sedmici. 

Za kraj, valjalo bi podsetiti da Klop nikada nije pobedio Real Madrid, koji mu je rak rana na klupi Liverpula. Real je pobedio u oba finala LŠ, u Kijevu i Parizu, bio je bolji i u sezoni 2020/21 u četvrtfinalu (3:1, 0:0), tako da je tradicija na strani "kraljevskog" kluba.

Potencijalni sastavi:

Real Madrid: Kurtoa, Karvahal, Militao, Ridiger, Naćo, Čuameni, Modrić, Kros, Valverde, Vinisijus, Benzema.

Liverpul: Alison, TAA, Konate, Van Dajk, Robertson, Fabinjo, Eliot, Henderson, Salah, Nunjez, Gakpo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke