Juve protiv Napolija – Pitanje emocije i estetike

Autor: Darko Mitrović
petak 08.12.2023.
09:30
Izvor: Sportske.net

Hoće li se Vlahović i drugovi revanširati Napoliju za prošlosezonske poraze?

EPA-EFE/Alessandro Di Marco
EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Povezane vesti

''Alegri se uklapa u moto Juventusa: 'Pobeda je sve što je važno'. Juventus ne može da pobegne od uloge favorita i beskorisno je da nosite šešir i lažnu bradu, ne postoji to četvrto mesto koje će zadovoljiti Juventus. Ovde u Napulju, svi se bavimo srcem i dušom. Maradona je igrao ovde i pokazao koliko lep fudbal može da bude. Ne možemo da igramo naš fudbal bez uvažavanja tog estetskog nasleđa''.

Tako je bivši trener šampionske ekipe Napolija Lučano Spaleti sredinom januara ove godine opisao razliku između svog tima i Juventusa pod vođstvom Masimilijana Alegrija uoči duela na stadionu ''Dijego Armando Maradona'' u Napulju.

Dan kasnije, Spaletijev tim je deklasirao Juve sa 5:1, priredio svojim navijačima nezaboravno veče za uživanje i pokazao svima da ga više ništa ne može zaustaviti na putu do istorijske titule na koju su u Napulju čekali od 1990. godine. Viktor Osimen je postigao dva gola uz jednu asistenciju, Kvaraškelija jedan gol uz dve asistencije, a potpunom debaklu ''stare dame'' doprineli su i Rahmani i Elmas svojim golovima, dok je Di Marija bio strelac počasnog pogotka za Juve. Bio je to najteži poraz "stare dame" u prethodnih 30 godina. Juventus je poslednji put primio pet golova u Seriji A davne 1993. godine, kada je Peskara slavila istim rezultatom kao i Napoli, a posebna zanimljivost je da je tada jedan od golova za Peskaru postigao sadašnji trener Juventusa Masimilijano Alegri.

Šampionski karakter Spaletijevog tima potvrđen je i tri meseca kasnije u Torinu, kada je bilo mnogo više rezultatske neizvesnosti, bila je mnogo ''tvrđa'' utakmica, ali je Juve opet ostao praznih šaka – Napoli je tada golom Raspadorija u nadoknadi vremena došao do nove pobede, a do kraja sezone je u velikom stilu overio šampionsku titulu sa ''plus 16'' u odnosu na drugoplasirani Lacio. Od tada se  Napoli i Juventus nisu sastajali, a novi susret zakazan je za petak od 20.45h, takođe u Torinu.

EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Nije Juve prošle sezone bio Napolijev glavni rival, možda taj epitet ne može da dobije ni vicešampion iz Rima, jer je Spaletijev tim bio toliko dominantan da nije ni imao pravu konkurenciju na putu do titule. U prilog tome i nedavni izbor idealnog tima Serije A u 2023. godini, gde se nalaze čak petorica fudbalera Napolija, a iz Juventusa nema nijednog. Svakako, godina koja će zlatnim slovima biti upisana u klupsku istoriju Napolija.

Juventus ima neuopredivo više osvojenih trofeja i tu je nedostižan za Napolitance, ali je i ovo jedan od primera rivalstva italijanskog severa i juga. Strast koju Napolitanci osećaju prema fudbalu i neizbrisiv trag koji je Maradona ostavio u ovom gradu daju ovom dvoboju mnogo veću dimenziju.

''Videti Napolitance kako se raduju, smeju, pevaju je najveća emocija. Oni me čine srećnim, sada sam opušteniji, uspeo sam sa igračima da ih usrećim", istakao je Spaleti posle osvajanja titule.

Sredinom prošle decenije je Napoli postao najveća pretnja Juventusovoj dugogodišnjoj dominaciji koja je tada bila u punom jeku. Transfer argentinskog napadača Gonzala Iguaina iz Napolija u Juventus postao je jedan od simbola ovog rivalstva, pošto su 'bjankoneri' platili klauzulu od 90 miliona za potpis argentinskog napadača u leto 2016. godine i razbesneli pristalice Napolija. Dve godine kasnije je Napoli odigrao sjajnu sezonu pod vođstvom Mauricija Sarija i završio je sa čak 91 osvojenim bodom, ali mu to nije bilo dovoljno za osvajanje titule, uprkos pobedi i u Torinu nad Juventusom golom Kalidua Kulibalija u finišu meča. Tom pobedom je Napoli stigao na samo bod zaostatka za ''starom damom'' na četiri kola pre kraja, ali je već u sledećem kolu sve prosuo ubedljivim porazom od Fiorentine sa 3:0 posle čega se Juve vratio na ''plus 4'' i tu prednost zadržao do kraja sezone.

I tada je Napoli pobrao simpatije zbog načina igre koji je forsirao Sari, ali je Alegri na kraju završio sa peharom u rukama.

''Sari je radio ovde pre nekoliko godina i, uprkos tome što ništa nije osvojio, sve što sam čuo otkako sam ovde je 'Saribal'. To nešto znači. To je ono čime se i ja vodim. Benitez je ovde osvojio par trofeja, ali nije imao isti uticaj kao Sari'', još jedna je upečatljiva Spaletijeva izjava iz prošle sezone, koja je možda i zasmetala Alegriju, s obzirom da je pokušao da izbegne rukovanje posle poraza od 5:1, ali je Spaleti bio uporan, pa je ostala upamćena i ona komična scena kada trener Napolija sa ispruženom rukom juri Alegrija kako bi se rukovali. Na kraju je i uspeo u tome.

A Sari je, poput Iguaina, ''izdao'' Napolitance, 2019. godine je preuzeo ekipu Juventusa i sa ''starom damom'' uspeo ono što nije uradio sa Napolijem – osvojio je Skudeto. Ta titula je bila poslednja za Juventus u tom fantastičnom periodu dominacije koji je počeo još 2012. godine. Šampionski niz ''bjankonera'' je prekinuo Inter, zatim je 2022. godine Milan došao do titule, a ove godine i Napoli.

Kako sada stoje stvari, i na proleće ćemo dobiti novog šampiona Serije A, jer Napoli posle letošnjeg odlaska trenera Spaletija ne liči mnogo na dominantnu ekipu iz prošle sezone, daleko je od prvog mesta, iako su tu i dalje najbolji igrači iz šampionske generacije – Viktor Osimen i Hviča Kvaraškelija.

Napolitanci trenutno imaju 24 boda iz 14 odigranih kola, Juventus čak devet više na drugom mestu, pa je situacija uoči ovog meča znatno drugačija u odnosu na prethodnu sezonu. Rudi Garsija nije uspeo da nastavi putem kojim je krenuo Spaleti, pa je nedavno došlo do nove promene na klupi Napolija i ekipu sada vodi iskusni Valter Macari, ali za sada nema nekih bitnijih pomaka nabolje u igri i rezultatima. Aktuelni šampion je u prošlom kolu ubedljivo poražen od Intera sa 3:0, pa će u petak u Torinu učiniti sve da makar podseti na prošlu sezonu i eventualno uhvati priključak za vodećima na tabeli.

A Juve k'o Juve. Otprilike u skladu sa Spaletijevom izjavom na početku teksta – pobeda je važnija od utiska. Ako pogledamo učinak Alegrijevog tima u poslednjih pet kola, videćemo četiri pobede i remi, što je na prvi pogled odlično, ali to su sve bile minimalne pobede, koje su se u par slučajeva ostvarivale i u dubokoj nadoknadi vremena, protiv Verone ili Monce u prošlom kolu. Zato i ima sumnji da li će izdržati trku za titulu do kraja sezone, a da li su te sumnje opravdane u Juventusovom slučaju, možda vidimo već protiv Napolija.

Ono što nas ipak najviše zanima kada je ekipa Juventusa u pitanju, svakako je forma i učinak naših reprezentativaca, Filipa Kostića i Dušana Vlahovića. Kostić je uglavnom standardan, upisao je tri asistencije na 12 nastupa u Seriji A od početka sezone, a Vlahović je na istom broju utakmica postigao pet golova, uz jednu asistenciju. 

Međutim, većinu tih golova postigao je u uvodnom delu sezone. Zatim je imao kraću pauzu zbog problema sa povredom, posle čega mu je trebalo mesec dana da se ponovo upiše u strelce. To je učinio u derbiju protiv Intera (1:1) i videlo se prilikom proslave tog pogotka da mu je pao veliki teret sa leđa, zbog kritika koje je sve više dobijao sa različitih strana. 

I, kada je izgledalo da Vlahović izlazi iz golgeterske krize, u prošlom kolu protiv Monce je loše izveo penal, pa je pokrenuta nova tema u italijanskoj javnosti da li srpski napadač uopšte treba ubuduće da izvodi penale za Juventus. Alegri mu je pružio podršku, pohvalio ga, a na Vlahoviću je sada da te pohvale i potvrdi u još jednom derbiju.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke