Juventus i Mlan, okruglo 300!

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 23.01.2022.
15:15
Izvor: Sportske.net

Sudar dva najveća kluba u nedelju u Lombardiji…

Povezane vesti

Juventus i Milan imaju lepo rivalstvo, verovatno neočekivano za sve koji pomno prate regionalizme i sukobe u kalću koji često izlaze iz sfere sporta. Međutim, duel dva najuspešnija kluba na Apeninima, predstavlja sudar u kome ponekad lete teške reči, prozivke, ali se sve brzo stiša jer postoji respekt između klubova.

Juventus je kroz noviju istoriju imao više uspeha u prodaji igrača rivalu. Oni su nalazili način da zarade na Milanovim ambiicijama, ali i ostanu kompetitivni pogotovo u poslednjoj deceniji prošlog veka, kada su ulaganja Silvija Berluskonija bila veća od Anjelijevih.

Ako se vratimo u 1995. Juventus je prvi put, posle skoro decenije osvojio "Skudeto" i prekinuo vladavinu Milana. Tada je međutim načinio potez koji je podigao mnogo bure na Apeninima. Prodali su Roberta Bađa Milanu za rekordnu sumu, pravdajući to činjenicom da na scenu stupa mladi Del Pjero. Podsetimo, godinu dana ranije, "Mali Buda" je doveo sam Italiju do finala Mundijala, a onda u narednoj sezoni dao 14 golova, vukao je posledice letnje povrede, ali se očekivalo da posle slobodnog leta bude onaj stari.

No, priča se da je Lipi, koji će kasnije u Interu eliminisati Bađa, presudio, uz podršku "Trijade", Mođija, Đirauda i Betege koji su tek počeli da vuku konce. Navijači Milana su bili protiv ovog transfera, kao i kada je dolazio iz Fiorentine u Juve, ponovo nije bilo dobrodošlice. U početku je vukao povrede, ali nikada nije bio na starom nivou. Kapelo nije verovao, kao Sakijev učenik i sledbenik u Bađovu sposobnost da igra za tim, pa iako je osvojena titula, njegovo učešće nije bilo ključno, dao je sedam golova u Seriji A, Vea, Savićević i Marko Simone su ipak poneli teret. Ni naredne godine nije bio puno bolji, iako se očekivalo da ga Tavarez razigra, "Profesor" iz Urugvaja se kratko zadržao, dolazak Sakija iako su sarađivali u reprezentaciji nije bio dobra vest. Već sledeće godine, vratio se Kapelo ekspedovao ga odmah u Bolonju...

Kada je Pipo Inzagi odlazio iz Juventusa u Milan situacija je bila drugačija. Bio je potreban Juventusu, ali su njegovi odnosi sa Alesandrom Del Pjerom bili zaista očajni. To je počelo da smeta čitavoj grupi. Juventus je dve godine gubio titule od rimskih klubova, Inzagi je davao golove, ali je već bilo jasno da će kao i u slučaju sa Bađom (podsetimo da je Trezege već stigao i postao neprikosnoven već u prvoj sezoni), klub izabrao Del Pjera. Inzagi nije imao drugo rešenje, osim da krene sa Anćelotijem u Milan.

Ovo je bila, za razliku od Bađa dobra kupovina, Super Pipo je nastavio da postiže golove, osvojio je dve evropske titule, na kraju otišao u legendu iz dresa "Rosonera". Juventus je svoj novi pobednički niz počeo Milanovim olakim shvatanjem ugovora Pirla, koga su proglasili za bivšeg igrača, "Mocart" im se osvetio serijom titula u dresu Juventusa. Najveće kontroverze u prošloj deceniji ipak izazvao je odlazak Bonućija, a kasnije i Iguaina. Leo je zbog sukoba sa Alegrijem morao da ode iz Torina, ali se posle samo godinu dana vratio u klub. Juventus je opet dobio, poslali su Kaldaru i Iguaina i vratili štopera koji je nastavio gde je stao godinu dana posle. Sećate se verovatno i kontroverzi, nepriznatog gola Muntarija kada je lopta bila metar u golu, tada je došlo do sukoba Kontea i Galijanija, jedan drugog su optuživali za mafijaške metode na poluvremenu. U Juventusu će reći da su i oni oštećeni na istoj utakmici jer je Matriju gol poništen zbog ofsajda.

Milan je imao mnogo muka od kada je Juventus prešao na novi stadion, dugo nisu uspevali da postignu gol na "Alijancu", a onda su konačno prošle godine slavili sa 3:0. Uspeli su da ostanu neporaženi i tokom jeseni, ali je veliki udarac bio poraz od Specije u ponedeljak. Sada zaostaju za Interom par bodova, a samo su na +7 u odnosu na Juve koji igra loše, ali pobeđuje.

Juventus je klub koji je najviše puta pobedio Milan u istoriji, 113 puta, ovo će biti 300. utakmica u svim takmičenjima. Ali, takođe, niko više puta nije pobedio Juve od Milana. Jasno kakva je utakmica u pitanju i koji je ulog...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke