Juventus - Kraj za Alegrija?

Autor: Milovan Longinov
subota 13.04.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Mnogo zanimljivija tema od Derbija dela Mole.

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Povezane vesti

U situaciji u kojoj je sve rešeno kada je "Skudeto" u pitanju (svedoci ste da nismo imali dilemu ni letos da je Inter prejak za ostale timove) mediji na Apeninima se više bave Juventusom, odnosno sudbinom Alegrija, nego tekućim šampionatom.

"Bjankoneri" su odagnali opasnost da ostanu bez Lige šampiona, pobedom protiv Fiorentine, treći su, po svemu sudeći i peti će u novi format evropske elite, pa se posle sezone pauze, po svemu sudeći, najtrofejniji italijanski klub vraća tamo gde pripada.

Bonus bi mogao da bude kup, Juventus će u Rim na revanš polufinala odneti velikih 2:0 protiv Lacija, i realno je da se bore za pomenuti trofej. Ali, ni to neće spasiti Alegrija.

On je u svom drugom mandatu koji traje evo već treću godinu propustio da se i približi rezultatima iz prošle decenije. Sada, neko će reći da je bilo nerealno, jer je ekipa mnogo slabija, a i ulaganja manja, ali EXOR, odnosno FIAT je uložio blizu milijardu evra u ovoj deceniji. Ono što je konsenzus je da je Alegrijev stil (il muso corto, odnosno za pobeđivanje za dlaku, uz ružan fudbal) prevaziđen. Često Juventus dobija sa 1:0, ali ne dovoljno često da bi se borio za prvo mesto. Takođe, u Ligi šampiona nisu ni blizu nekadašnjih visina (Alegri je izgubio dva finala od prejake Barse i Reala u drugoj polovini prošle decenije).

Kako rekosmo, povratak među najbolje evropske klubove, ali i SP za klubove, novo takmičenje u kome će Juventus takođe biti garantuje više novca za prelazni rok, ali to nisu stotine miliona. Biće teško osloboditi se nekih igrača, oni koji su na ceni poput Bremera, Vlahovića su stubovi tima. Kako tvrde upućeni, niko ne veruje da Alegri koji ima još sezonu ugovora može da od mladih igrača napravi tim. On im jeste pružao šansu, ali pod prinudom, tačnije usled velikog broja povreda. Čim su se redovi popunili, Mireti, Iling Džunior, pa i Jilmaz su se vratili na klupu. Juventus hoće da dodatno smanji plate, pogotovo kada su veterani u pitanju, neće to ići lako, niti mogu da naplate transfere, nekima od fudbalera kao Rabiou i Aleksu Sandru ističe ugovor.

Prošlog vikenda pred meč sa Fiorentinom lansirana je informacija da je dogovor postignut sa Tijagom Motom, sjajnim trenerom Bolonje. Brazilac koji je igrao za Italiju ("Orijundo") pravi čuda sa Bolonjom, on je pominjan kao kandidat za klupe bivšeg kluba Pari Sen Žermena, ali i neke PL timove. Mediji tvrde da nije puno razmišljao o ponudi Juventusa, to je veliki izazov, pa iako ima igračku prošlost iz najboljih dana Intera, biće dočekan raširenih ruku.

Njegov zadatak će biti da podmladi tim i za par godina vrati Juventus u vrh. Ide priča da će sa sobom povesti par igrača koji su se afirmisali u Bolonji poput Zirkzea, Kalafiorija...

Mota bi morao da napravi tranziciju od dosadnog Juventusa koji se povlači posle vođstva ka mnogo poletnijoj, bržoj, mlađoj ekipi. Da li će na tom putu žrtvovati recimo Kostića i još neke starije igrače? Verovatno, priča se i da će Kjeza biti prodat, da prostor postoji za povratnika Sulea iz Frozinonea, da će od starijih ostati samo Danilo koji je lider svlačionice. Naravno, takav tim nema ne šta da traži u Ligi šampiona, već ni u Seriji A, odnosno borbi za titulu, ali će Italo-Brazilac dobiti vreme.

Alegri?

Kao i u prvom mandatu, Maks bi mogao da odsedi poslednju godinu ugovora, uzme devet miliona neto i kasnije traži novi posao. Ali, ugovor neće biti dovoljan da preživi, klub je spreman da ga zadrži na platnom spisku, ali neće mu dozvoliti da ostane na klupi.

Izgleda da je direktor Đuntoli koji neumorno traga za klincima i želi "bis" onoga što je učinio u Napulju ubedio gazde Elkane, da je vreme da Alegrija pošalju u istoriju.

Za vikend Juventus igra "Derbi dela Mole" sa najbližim rivalom, pisali smo mnogo puta, u pitanju je gradski derbi, ali je meč mnogo značajniji za Torino koji obično da sve i ostane praznih šaka. Sećate se da uvek polazimo od toga da Juve dobija sa 1:0, jer je to najčešći rezultat torinskog okršaja u ovom veku. Istina, poslednja dva meča nisu tako završila, ali igralo se na "Alijancu". Kada je Torino domaćin na "Komunaleu", odnosno "Olimpiku", tri od četiri poslednja meča završena su pobedom Juventusa od 1:0. Za Torino sa rezultatske strane meč ne znači puno, završiće u sredini, iako su ponovo najavljivali borbu za Evropu. Ali, kako rekosmo, motiv je ogroman.

Novi prvak Inter ne bi trebalo da ima problem sa Kaljarijem, mada je i kod njih pitanje motiva, Roma ide u Udine, "Zebrete" se bore za opstanak, ako završi kao peti De Rosi će "Vučicu" vratiti u Ligu šampiona. Ne odustaje Atalanta, imaju meč manje, ali su pali u formi, što pokazuje poraz na Sardiniji, prošle nedelje. "Dea" će u ovom kolu dočekati Veronu koja se bori za opstanak.

Milan je komotno drugi, LE je cilj, kako bi osvojili jedini trofej koji im nedostaje u istoriji. Sa Sasuolom imaju interesantnu istoriju, svojevremeno su mnogo bolje prolazili na "Mapeiju" nego kod kuće. "Emilijani" su u zoni ispadanja, moraju na pobedu, preti im povratak u Seriju B posle 12 godina.

I Frozinone se davi, ali teško je vaditi se u Napulju. Oni su eliminisali ove sezone Napolitance iz kupa, moglo bi da bude dosta golova. Bolonja bi trebalo da cementira Ligu šampiona protiv Monce koja razmišlja o odmoru. Ko pobedi u duelu Lećea i Empolija napraviće veliki korak ka opstanku.

Kolo otvaraju Lacio i Salernitana, Lotito je nekad bio vlasnik oba kluba, dok se Amaranti nisu dokopali Serije A. Salernitana je već ispala, Lacio će teško stići petoplasiranu Romu, verovatno će dobiti nejakog protivnika, od koga su izgubili dva od poslednja tri prvenstvena meča, uključujući i onaj posle preokreta u novembru na "Arekiju".

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke