Juventusovo najveće pojačanje iz Napolija, čudotvorac za povratak na vrh?

Autor: Boris Jovanović
subota 13.05.2023.
09:11
Izvor: Sportske.net

Čovek oko koga se lome koplja u Seriji A!

EPA-EFE/MARIO TADDEO
EPA-EFE/MARIO TADDEO

Povezane vesti

Juventus želi svim silama Kristijana Đuntolija direktora Napolija i razumljivo je, pošto je intuicija prvog čoveka sportskog sektora Vezuvijana praktično napravila šampionski tim. Tačnije, on je za mali novac doveo veoma vredne igrače, pa će "Stara Dama" probati da sa manjim ulaganjima napravi veliki rezultat.

Đuntoli je bio prosečan fudbaler, nastupao je kao štoper po nižerazrednim timovima, a pre 15-tak godina je završio karijeru. Pohađao je trenersku školu u Koverćanu, stekao diplomu koja mu je omogućavala da vodi niželigaške i timove Serije B, ali nikada nije seo na klupu, umesto toga odlučio se za karijeru direktora. 

Posle kratkog početnog iskustva sa Specijom, otišao je u Karpi, prvo kao pomoćnik direktora Đandomenika Kostija. Već nakon par meseci gazda Emilijana Stefano Bonaćini ga je promovisao u šefa skautske službe. Politika transfera je bila tako uspešna da je za pet godina od četvrte lige ekipa iz okoline Modene stigla do Serije A. Đuntoli je doveo Galjola i golmana Sportijela iz Atalate, ali je kljuć bio kada je ubedio Andreu Nutija kondicionog trenera koji je radio sa Murinjom da ih Intera dođe u Karpi koji je bio trećeligaš. Drugi baraž je bio uspešan, dobili su Leće i prvi put ušli u Seriju B. Tada su stigli Vićenco Ingleze, Mbakogu iz Padove, Memušaj, uspeo je da sa malim budžetom preživi Seriju B, a onda je ubedio patrona Bonaćinija da je vreme da napadnu Seriju A, majstorski rad bilo je dovođenje Kevina Lazanje iz amaterskog tima Ćerea iz Venera. Kupio ga je za 25 000 evra, i prodao Udinezeu za 4.5 miliona i još završio da igrač ostane na pozajmici u Karpiju. Sa platama od ukupno 2.4 miliona osvojio je Seriju B i ostvario istorijski plasman u elitu. 

"To je kao da krenete u market da kupite hleb, a onda nađete u kesi 15 000 evra", prisetio se tih vremena. Posle promocije usledio je poziv De Laurentisa i nova avantura.

Đuntoli je u Napoli doveo Pepea Rejnu, Zjelinskog iz Udinezea za 15 miliona (odbili su duplo više novca prošlog leta za Poljaka). Zatim je "otkrio" Fabijana Ruiza koji je danas u PSŽ. Mnogi su verovali da je klauzula Betisa za Španaca od 30 miliona previsoka, Đuntoli je ubedio DeLaurentisa, vezista je odigrao četiri godine, nisu naplatili u punoj meri njegov kvalitet jer mu je isticao ugovor, pa su prihvatili oko 25 miliona od Parižana.

Italijanski reprezentativac Đovani Di Lorenco je došao iz Empolija za svega osam miliona, osvojio EP, danas vredi najmanje četiri puta više. Ne zaboravite ni Rahmanija, ali kada je odbrana u pitanju, Kim je još jedan majstorski posao. Naime, Korejac je plaćen manje od 20 miliona Feneru, danas bi mogli da ga prodaju za 60 Junajtedu. Angisa je ličio na promašaj Fulama, Napoli ga je uzeo za 15 miliona, sada imaju ponude od 40 za Kamerunca. Osimen je najveći transfer u istoriji, Nigerijac je koštao oo 70 miliona, sada su več odbili 100 jer će mu cena rasti.

I naravno nećemo zaboraviti Kviču Kvareškeliju, najboljeg igrača Serije A ove sezone. Gruzijac je doveden za 10 miliona evra, dugo su ga pratili, eksplodirao je, danas je njegova cena šest ili sedam puta veća, ali Napoli ga neće prodati.

Sve u svemu, jasno je što Juve svim simala želi Đuntolija, teško je odoleti pozivu najvećeg kluba, direktor ima ugovor do 2024. godine, DeLaurentis ne želi da ga pusti, videćemo šta će biti, tek odavno se nije vodila borba za jednog direktora u Italiji, kao što je u slučaju prvi čovek sportskog sektora Napolija. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke