KAN - Penali, pa opet penali, Nigeriji pripala drama protiv Južne Afrike za plasman u finale!

Autor: Ivan Cvetković
sreda 07.02.2024.
20:55
Izvor: Sportske.net

Južna Afrika Nigerija

AP Photo/Themba Hadebe
AP Photo/Themba Hadebe

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Nigerije prvi je finalista Kupa afričkih nacija pošto je posle penal serije pobedila selekciju Južne Afrike rezultatom 5:3 (1:1). 

Prvo poluvreme proteklo je relativno mirno, jedinu značajniju priliku imala je "Bafana Bafana" i to preko Makgope čiji je udarac uspeo da ukroti Nvabili.

Nigerija je preuzela veću terensku inicijativu, a takav im je pristup i omogućio da iskoristi veliku grešku Mvale koji je skrivio penal u 64. minutu.

Tri minuta kasnije, siguran sa penala bio je Vilijam Trost-Ekong.

Krenula je Južna Afrika na sve ili ništa, ponovo je zapretio Makgopa čiji je udarac završio pored gola, da bi u 85. na drugoj strani uspeo da pogodi Viktor Osimen, međutim pogodak je bio poništen naknadno zbog prekršaja tokom akcije.

Usledila je surova kazna, igrao se 88. minut kada je sudija dosudio penal za Južnu Afriku, a izjednačenje svom timu doneo je Teboho Mokoena.

U produžecima Nigerija je imala još nekoliko napada, opet je najopasniji bio Osimen, koji je imao najbolji pokušaj u 101. minutu, ali promene rezultata nije bilo. 

Novo uzbuđenje videli smo u 110. minutu kada je nastao višeminutni haos. Mofi, koji je zamenio Osimena koji minut ranije, pobegao je odbrani Južne Afrike i išao sam na golmana, a sa leđa ga je oborio Kekana. Sudija je najpre pokazao da je čista lopta, potom je dobio signal iz VAR sobe, i onda pokazao crveni karton za igrača Južne Afrike jer je bilo jasno da nije pipnuo loptu, ali nije ipak pokazao na belu tačku, jer je prekršaj bio pola metra pre kaznenog prostora.

Nigerija ipak nije uspela da iskoristi brojčanu prednost, pa su penali odlučivali o pobedniku. 

Penal serija: 

1. Mofi po sredini, Mokoena promašuje - 1:0 
2. Omeruo precizan, Majambela pogađa desni ugao - 2:1
3. Ajna šalje loptu preko gola, Makgopa očajno pravo u golmana - 2:1
4. Ekong snažno u levi ugao, Emvala ostavlja JA u igri - 3:2
5. Ihenaćo od stative za 4:2 i plasman Nigerije u finale!  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke