Kad je Đani Ćurčić “plesao” u Boltonu…

Autor: Ivan Cvetković
utorak 17.09.2024.
14:30
Izvor: Sportske.net

“Troteri” daleko od nekadašnjih visina…

Povezane vesti

U vreme kada se Premijer Liga "primala" na našim prostorima, Bolton je bio neizostavni deo kolorita. Čak i oni koji nisu tada pratili pomno engleski fudbal, čuli su za "Trotere" kada je Đani Ćurčić potpisao za tim iz šire okoline Mančestera.

Bilo je to 1995. godine, Ćurčić je debitovao protiv Arsenala krajem oktobra, Bolton je slavio sa 1:0. Od tada je prošlo tridesetak godina, mnogo toga se promenilo, "Beli" su daleko od elite, sada će se opet suočiti sa Arsenalom, ali u Liga kupu.

Šta se dogodilo sa Boltonom?

U vreme o kome pričamo, sredinom devedesetih, tim sa engleskog severozapada je bio u eliti, preskočili su dva ranga za tri godine i našli se u Premijeršipu.

Zanimljivo, taj tim je kao drugoligaš, u leto 1995. nekoliko meseci pre nego što će se Đani iz Besnog Foka zateći na ostrvu, stigao u finale Liga kupa. To takmičenje se tada po sponzoru zvalo "Koka-Kola" kup, izbacili su Ipsvič, Šefild Junajted, Vest Hem, Nori. Svindon i onda u finalu izgubili od Liverpula.

Na putu do trofeja, prvog od druge polovine pedesetih (tada su osvojili FA kup) zaustavio ih je Stiv MekManaman. "Maka" je dao dva gola, pa su "Spajs Bojsi" odneli trofej u Liverpul.

Te godine vodio ih je Brus Rioh, još jednom su pohodili Vembli, ovoga puta trijumfalno, tukli su Riding u finalu baraža i prvi put posle 15 godina zaigrali sa najboljima. Rioh je uspeh naplatio klupom Arsenala koji će kako smo rekli nekoliko meseci kasnije sa Đanijem Ćurčićem Bolton tući u prvenstvu. Ta sezona po povratku nije završila dobro, ispali su iz lige, Ćurčić je prodat Aston Vili, od stranaca de Freitas je završio u Osasuni, ali je tim odmah izborio povratak u PL. Ali "jo-jo" efekat je nastavljen, iako je tim bio osetno ojačan legendarnim Berdslijem, Ronijem Eliotom, Južnoafrikancem Fišom iz Lacija. Novo ispadanje je značilo i duži egzil iz elite.

Ipak, najuspešnije godine Boltona su vezane za naš vek. Naime, 2001. su se "Troteri" ponovo dokopali promocije, kada je Sem Alardajs stolovao na "Ribok Stadionu". On je prethodne sezone doveo tim do polufinala FA kupa (Islanđanin Eldur Gudjonsen je bio prva zvezda tog tima), da se kroz baraž domogli PL.

I onda počinje niz od 11 godina u PL. Bilo je sjajnih igrača u tim timovima Boltona, Đorkaef, Fredi Bobić, Džej-Džej Okoča, Mario Žardel, legendarni Jero, pa Hađi El-Diuf, Nakata, Anjelka, kasnije Klasnić, Džek Vilšajr, Markos Alonso, Šveđanin Elmander. Tim je bio tu oko polovine tabele, čak su igrali 2007. u Kupu UEFA, gostovali na "Marakani" i pobedili Zvezdu.

U Liga kupu su par godina ranije opet došli do finala, ni ovoga puta nisu uspeli. U Kardifu ih je tukao Boro...

Crne godine su usledile posle ispadanja, 2015 su dugovali oko 90 miliona evra, ispali u treću ligu prvi put nakon 1993.

Klub je čak bio pred gašenjem 2019. ali su našli nove vlasnike i klub se nekako stabilizovao. Samo, na terenu, ne uspevaju da se vrate u Čempionšip, "Beli" su čak završili u četvrtom rangu i odmah su se vratili. I prošle godine su bili jedan od favorizta, pali su u baražu, ove je ponovo procena da će biti u vrhu tabele. Ipak, ekipa je loše startovala i Liga Kup im je poslednji na pameti.

Gostovaće Arsenalu koji će sigurno izvesti kombinovani sastav, ali su i takvi veliki favoriti za pobedu.

Od zanimljivijih mečeva treće runde u kojoj su uključuju i preostali timovi, učesnici evrokupova, izdvojićemo sudar Liverpula i Vest Hema na "Enfildu". Ovo je repriza prošlogodišnje četvrtfinalne utakmice u kojoj su Redsi do nogu potukli goste iz Londona. Siti je veliki favorit protiv Votforda kome su u ligi pre pet godina spakovali osam komada, Junajted dočekuje Barnsli, od koga nikada nije primio gol, Palas će na zapad grada gde ih čeka KPR.

Totenhem ide u Koventri, Njukasl u Londono protiv četvrtoligaša Vimbldona, Vila gostuje Vajkombu, premijerligaški duel je između Evertona i Sautemptona, oba tima su loše startovala u PL...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke