Kad je Klose bio imperator Rima!

Autor: Aleksandar Golubović
sreda 14.02.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Nemački golgeter zajednički imenilac Bajerna i Lacija.

Povezane vesti

Tri godine kasnije nakon prvih međusobnih duela u istoriji klubova, Lacio i Bajern Minhen ponovo će igrati osminu finala Lige šampiona. Početkom 2021. godine bolji je bio nemački velikan i ukupnim rezultatom 6:2 rutinski izborio plasman među osam najboljih u Ligi šampiona.

Sada će italijanski predstavnik pokušati da načini čudo i eliminiše nemačkog velikana koji je u odnosu na spomenute utakmice ostao bez Roberta Levandovskog, najboljeg golgetera u novijoj istoriji kluba.

Prvi meč igra se na „Olimpiku“ u Rimu u sredu sa početkom od 21 sat, a pre nepune tri godine na istom stadionu Bajern je rutinski pobedio sa 4:1. Višestruki šampion Nemačke ulazi u mnogo boljoj formi u ovaj meč, za razliku od tima u nebeskoplavim dresovima koji ne briljiraju u italijanskom šampionatu.

Sa 34 boda nakon 22 kola, Lacio je bliži sredini tabele nego mestu koje vodi u Ligu šampiona naredne sezone, pa bi možda iz te rasterećenosti mogli da ostvare pozitivan rezultat protiv Bajerna, odnosno zadrže nadu pred revanš.

Gledano po tradiciji i uspesima u Ligi šampiona, Bajern je daleko dominantniji klub sa čak šest titula evropskog prvaka napram nijedne „Nebeskoplavih“ iz Rima, a i apsolutni je favorit za prolaz. Budući da su se u prošlosti sastajali svega dva puta i da dolaze iz različitih zemalja, retko šta povezuje nemačkog i italijanskog predstavnika kao nekadašnji golgeter Miroslav Klose.

Bajern i Lacio su dva kluba od pet za koje je u 18 godina dugoj karijeri igrao najbolji stelac u istoriji nemačkog fudbala i rekorder po broju golova na Svetskim prvenstvima.

Nekadašnji golgeter rođen u Poljskoj učestvovao je na čak četiri Mundijala i u rasponu od 2002. do 2014. godine postigao čak 16 golova na planetarnim reprezentativnim smotrama.

Pažnju na sebe Klose je privukao igrajući pola decenije za Kajzerslautern, ali je punu afirmaciju stekao nastupajući za Verder iz Bremena u eri kada je kluba sa stadion „Vezer“ bio u samom vrhu nemačkog fudbala.

To mu je donelo mnoga individualna priznanja i transfer u veliki Bajern iz Minhena na leto 2007. godinu, sezonu pre isteka ugovora sa timom iz Bremena. Klose je za vreme četvorogodišnjeg boravka na „Alijanc areni“ osvojio dve Bundeslige, a već u debitantskoj sezoni stigao je do „duple krune“. Isti uspeh ponovio je i dve godine kasnije, a 2010. godine bio je najzaslužniji za trijumf Bajerna u Superkupu Nemačke.

Prve dve sezone u Minhenu bile su neuporedivo bolje za nemačkog golgetera nego što je to bio slučaj u potonje dve, a iz Kloseovog mandata u Bajernu pamtiće se i duel protiv Crvene zvezde u Beogradu na jesen 2007. godine. Bilo je to u Kloseovoj debitantskoj sezoni kada je Bajern u grupnoj fazi UEFA Kupa slavio na gostovanju Zvezdi 3:2. Ovaj napadač je postigao dva od tri gola Bajerna koji je pobedu na „Marakani“ izvojevao zahvaljujući pogotku mladog Tonija Krosa u finišu utakmice.

Za mnoge neočekivano na leto 2011. godine usledila je seliba u Lacio, što je 33- godišnjem Kloseu prvi prvi inostrani angažman. U Italiji se zadržao narednih pola decenije i ispostavilo se da je dolazak Nemca na vrelo Apeninsko poluostrvo bio pun pogodak za obe strane.

Da će saradnja biti berićetna videlo se i po Kloseovom debitantskom nastupu za Lacio u Seriji A kada je početkom septembra bio strelac u remiju protiv Milana 2:2. Da ovaj gol neće biti samo izuzetak, već da je Klose stvoren za Lacio svedoči i gol u trećem minutu nadoknade utakmice rimskog derbija za pobedu protiv Rome 2:1. Kada srušite Romu, kultni status vam je među Lacijalima zagarantovan!

Pamtiće se iz debitantske sezone i Kloseov izvanredan nastup u Lećeu gde je na
gostovanju ovom timu bio dvostruki strelac uz jednu asistenciju.

U drugoj sezoni nemačkog golgetera u Laciju, dao je pobedonosni gol protiv Intera, ali i napravio pravi šou u utakmici protiv Bolonje kada se čak pet puta na utakmici upisao u strelce. Klose je tako postao prvi igrač u najjačem italijanskom šampionatu koji je postigao pet golova na jednoj utakmici još od polovine osamdesetih godina prošloga veka.

Krajem maja te 2013. godine Lacio je prvi put pobedio najvećeg rivala Romu u finalu Kupa Italije, a Klose je kao što mu je sudbina odredila i ovaj put bio svedok velike istorije u svetu fudbala. Bio je to šesti trofej Lacija u Kupu Italije, a prvi i ispostaviće se poslednji Kloseov u dresu rimskog kluba.

Za razliku od prve dve sezone, Kloseova treća u Laciju nije bila ni približno uspešna, ali je u četvrtoj uspeo da izjednači rekord po broju golova u jednoj sezoni u rimskom klubu. Naročito je ubojit bio na proleće 2015. godine kada je bio među najzaslužnijima za osvojeno treće mesto Lacija i plasman u plej-of kvalifikacija za ulazak u Ligu šampiona.

Sa 13 ligaških golova te sezone delio je deveto mesto na listi strelaca sa Paulom
Dibalom, Fabijom Kvaljarelom i Jagom Falkom. Sa čak 22 golova u Seriji A te sezone dominirali su Mauro Ikardi i Luka Toni.

Poslednju sezonu u Laciju Klose će pamtiti po tome što se izjednačio sa Goranom Pandevom na vrhu liste strelaca igrača u nebeskoplavom dresu koji nisu Italijani. Uz to, popeo na sedmo mesto lestvice najboljih strelaca u istoriji kluba. Klose je u Laciju za pet sezona postigao isto golova koliko u Verderu za tri, među “Orlovima” je definitivno bio najproduktivniji.

Premda ništa ne spaja Bajern i Lacio kao Klose, nekadašnji nemački golgeter nije jedini kada je reč o zajedničkim igračima dva kluba. Od poznatnijih fudbalera svako se ističe nekadašnji reprezentativac Italije Masimo Odo koji je nakon pola decenije u Laciju sezonu 2008/09 proveo u Bajernu kao pozajmljeni fudbaler Milana.

Dres dva kluba delio je i iskusni golman Pepe Reina, ali i nekadašnji holandski reprezentativac Edson Brafhejd.

Lacio inače ima dugu tradiciju angažovanja Nemaca, od devedesetih kada su Karl- Hajnc Ridl i Tomas Dol nosili nebesko plavo, preko "Hamer Hica", Tomasa
Hiclspergera. Posle Klosea, kratko je član kluba bio i Moric Lejtner koji se nije proslavio po dolasku iz Dortmunda.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke