Kad ne pomaže ni Platini!

Autor: Milovan Longinov
subota 17.02.2024.
13:45
Izvor: Sportske.net

Sećanje šampionsku 1985. ne bledi u Veroni

Povezane vesti

Sa gorčinom nakon iznenađujućeg poraza u ponedeljak protiv Udinezea na domaćem terenu, fudbaleri Juventusa putuju u Veronu gde će u subotu od 18 sati igrati protiv istoimenog tima u meču 25. kola Serije A.

„Stara dama“ je napravila niz od četiri uzastopne pobede protiv kluba iz grada Romea i Julije, ali je poražena na pretprošlom gostovanju na „Bentegodiju“ kada je krajem oktobra 2021. godine domaćin slavio 2:1. Dvostruki strelac na tom meču bio je sadašnji as Napolija Đovani Simeone koji se nije proslavio nakon selidbe u Napulj.

Okrašaj u subotu popodne biće duel dva ranjena tima. Juventus se porazom od Udinezea praktično oprostio od Skudeta pošto je kolo ranije poražen i u derbiju protiv Intera, dok se Verona grčevito bori za opstanak.

Gostovanje Juventusa u Venetu uprkos slaboj formi rivala ima romantičarski prizvuk pošto sam odlazak u Veronu budi sećanje na šampionsku sezone ovog kluba 1984/85. To je i do danas ubedljivo najveći uspeh u više od veka dugoj tradiciji kluba sa severa Italije.

Bilo je to vreme najbolje forme Mišela Platinija iz Juventusa, strelca čak 18 ligaških golova, ali je to bilo dovoljno „Staroj dami“ tek za šesto mesto na kraju sezone u kojoj su postali prvaci Evrope na kravom “Hejselu”. Sa četiri boda više od Torina, Verona je osvojila svoj jedini Skudeto.

Sastav Verone je te sezone slavio na polovini ligaških mečeva, ostvarivši 13 remija uz samo dva poraza. Iz današnje perspektive Serije A zvuči nezamislivo da je najbolji strelac Verone te sezone Đuzepe Galderizi bio tek peti na listi u generalnom poretku šampionata.

Verona je sezonu ranije završila na sredini tabele. Uprkos tome što je u šampionsku ušla kao pravi spoj mladosti i iskustva, niko ni slutio nije da će na proleće doći do prvog Skudeta. Veliku ulogu u prvom i jedinom trofeju u istoriji kluba iz grada na reci Adiđe imali su nemački vezista Hans-Piter Brigel i danski golgeter Preben Elkjer.

Nekoliko antologijskih utakmica odigrala je Verona te sezone, a posebno će se pamtiti trijumf kod kuće protiv Juventusa 2:0 i neobičan gol spomenutog Elkjera koji je ostao bez kopačke u trenutku tog napada. U Torinu je protiv „Bjankonera“ bilo 1:1. Titula je obezbeđena remijem u Bergamu protiv Atalante 1:1 i veliko slavlje u najromantičnijem gradu u Italiji moglo je da počne.

Ipak, teoretičarima zavere pogled na finalnu tabelu ove sezone budi zebnju u regularnost šampionata budući da su najjači italijanski klubovi završili na mnogo nižim pozicijama nego što je javnost navikla. Razlog bi možda trebalo tražiti u potpuno neobičnom delegiranju sudija koji su nasumičnom metodom birani za određeni meč.

Već naredne sezone Serija A je vratila stari način delegiranja arbitara putem Sudijske komisije, a Juventus je vratio titulu u vitrine nakon godinu dana pauze. Verona je naredne 1986. godine završila tek na 10 mestu, slično kao i u sezoni pre šampionske pa je sasvim jasno da se u Italiji nešto čudno dešavalo sredinom ove decenije. Navijači manjih klubova će to pripisati tome da pojedine sudije nisu mogle da navijaju na terenu za velikane.

Kada je reč o ostalim utakmicama 25. runde italijanskog šampionata, kolo će početi već u petak utakmicom između Torina i Lećea od 19 sati, a dva sata kasnije lider Inter će ugostiti Salernitanu. Osim duela u Veroni, subotnji program obeležiće i utakmica u Bergamu između Atalante i Sasuola gde je domaćin veliki favorit, a zanimljiv sudar imaće na jugu Italije Napoli i Đenova. Od nedeljnog programa večernji termin rezervisan je za lokalni meč između Galijanijeve Monce i Milana, dok će u uvodnom od 12:30 Lacio dočekati Bolonju.

Od 15 sati mali derbi Toskane odigraće Empoli i Fiorentina.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke