Kad Ranijeri nije želeo Ćabija Alonsa…

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 19.04.2024.
12:15
Izvor: Sportske.net

Sećanje na Rimljaninovih par sezona u Juventusu…

Povezane vesti

 Klaudio Ranijeri voli Juventus, bez obzira na sve i pomenuće ih u memoarima kada završi karijeru. Očekivali smo da se to desi, ali je završio prošle sezone na Sardiniji, tačnije vratio se u Kaljari nakon nekoliko decenija i vratio ih u Seriju A. I dalje odoleva, Sardi se bore za opstanak, odoleli su protiv Intera nalaze se na četiri koraka iznad crvene zone. Bio bi ogroman uspeh da prežive, a ko zna možda Ranijeri i produži karijeru u Seriji A.

U petak mu dolazi Juventus koji nije više tako siguran u top četiri, ali i peto mesto će doneti Ligu šampiona. Sa tek par pobeda u poslednjih deset mečeva ovo je zaista loše proleće za Alegrija i "Staru damu", već se priča (pisali smo o tome prošle nedelje da će Tijago Mota biti naslednik i da Maks neće ostati poslednju godinu ugovora).

Ali, vratimo se Ranijeriju, da se prisetimo njegove gotovo dve sezone u Juventusu.

Juve je izbačen posle "Kalćopolija" iz Serije A, na klupu je seo legendarni Dešamp sadašnji selektor Francuske i bivši igrač "Bjankonera", iako je tim počeo sa kaznom u drugoj ligi, lagano su se vratili. Kolo pre kraja je Francuz dao otkaz zbog neslaganja sa direktorom Sekom, odnosno najavljenog budžeta za pojačanja, klub se dao u potragu za novim rešenjem. Ranijeri je bio logično rešenje, posle karijere u Engleskoj i nakon što je Parmu zajedno sa golgeterom Pepitom Rosijem spasao ispadanja, prihvatio je najveći posao karijere.

Stigli su Jakinta, Tijago Mendeš, Almiron, Grigera Salihamidžić, to svakako nije bio idealan prelazni rok, ali je sa starom gardom, Del Pjerom koji je te sezone bio najbolji strelac Serije A, Trezegeom, Nedvedom i ostalima Juve uspeo da osvoji treće mesto i vrati se u Ligu šampiona.

Naredne sezone ambicije su porasle, stiže kapiten Vile Melberg, Amauri kao veliko pojačanje iz Palerma, a pazite sada, između Ćabija Alonsa iz Liverpula i Kristijana Poulsena iz Sevilje, Ranijeri bira Danca! Juventus će mu to kasnije zameriti, on kaže da nije doneo sam odluku, da je ekipi više odgovarao skandinavski vezista koji je bio jači u duelu. Sa ove razdaljine zvuči smešno, ali tako je kako je. Te sezone vrhunac Juventusa u Ligi šampiona je bila dupla pobeda nad Realom i ovacije Del Pjeru na "Bernabeu" posle dva gola. U jednom trenutku se činilo da će Ranijeri uspeti da se uključi u borbu za titulu, no Murinjo se okitio titulom sa Interom. Juventus je ispao u osmini finala od Čelsija, Ranijerijevog bivšeg kluba. Ipak, sezona je bila uspešna, mada je u finišu tim naglo pao i po rečima tadašnjeg direktora Seka doveo plasman u Ligu šampiona u pitanje. Ranijeri je smenjen 180 minuta pre kraja sezone, zamenio ga je Ferara, dobio dva poslednja meča i na kraju je Juve završio kao drugi, ispred Milana.

"To bi svako dobio", kaže Ranijeri koji smatra da ga je klub smenio jer su znali da on neće ostati. Nije se slagao sa najavljenim u prelaznom roku, pre svega sa povratkom Kanavara koji je kao osvajač "Zlatne lopte" otišao u Real dok je Juventus ispao u Seriju B. Iako je prelazni rok bio zvučan, stigli su Dijego i Felipe Melo. sezona je bila očajna, Ferara je smenjen krajem januara, iskusni Zakeroni je završio sezonu. Sedmo mesto, veliki šok, naredna godina je bila još gora sa Del Nerijem na klupi, ali je Anjeli u svojoj drugoj sezoni na predsedničkom mestu angažovao Antonija Kontea i stvari su se vratile na željeno mesto, usledila je gotovo decenijska dominacija "Stare Dame".

Ranijeri je od tog odlaska iz Juventusa vodio Romu, Inter Monako, reprezentaciju Grčke, Lester, Nant, Fulam, opet Romu, Sampdoriju, Votford i od januara prošle godine Kaljari u koji se vratio kako rekosmo nakon više od 30 godina.

I ne ide mu loše, probaće da iznenadi Juve i napravi novi korak ka opstanku. Derbi ovog kola u Italiji je svakako "Madonina" u ponedeljak, obradili smo je u rubrici "Mešalica", od ostalih mečeva izdvajamo pobedu Sasuola nad Lećeom, a golove potražite u meču Salernitane i Fiorentine.

Čitavu ponudu italijanske Serije A pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke