Kada Ćolo pobedi Barsu, Atletiko postaje šampion!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 03.12.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Tradicija na strani Katalonaca, ali...

EPA-EFE/Enric Fontcuberta
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Povezane vesti

Fudbaleri Barselone i Atletiko Madrida igraju derbi kola u La Ligi.

Ovaj meč dolazi u pravom trenutku za Madriđane, i ne baš povoljnom po Katalonce, doduše, kad god da su igrali ove jeseni, ne bi bio najbolji za ekipu Ćavija Ernandesa. Jednostavno, Barselona se ove jeseni muči nakon odličnog starta sezone. Real Madrid i Đirona imaju četiri boda više, Atletiko ima isti broj bodova kao Katalonci, ali uz meč manje.

Atletiko igra svoj najbolji fudbal od dolaska Dijega Simeonea, a to potvrđuje i najbolji učinak od 45 golova posle 18 utakmica u svim takmičenjima, u proseku 2,5 po meču. U poslednjih 10 godina od kako je tu Ćolo, Atletiko je do sada bio blizu ovoliko efikasan još u šampionskoj sezoni 2013/14 kada je posle 18 mečeva imao 43 postignuta gola.

Ali, ono što je veoma zanimljivo jeste da Simeone ima očajan skor protiv Barselone u La Ligi, ali da - kada Atletiko pobedi Katalonce, te sezone osvaja - titulu! Tradicija kaže da Simeone protiv Barselone u 34 međusobna duela ima samo PET pobeda, 11 remija i čak 18 poraza. Međutim, kada je prolazio dobro protiv Barse, postajao je i šampion.

U prvoj šampionskoj sezoni 2013/14, verovali ili ne, Barsa i Atletiko su se sastali čak ŠEST puta! Najpre u Superkupu Španije koji je Barsa osvojila zbog gola u gostima, u prvom meču bilo je 1:1, u revanšu u Madridu - 0:0. Potom je usledio prvi ligaški duel u januaru koji je takođe završen bez pobednika - 0:0. A onda, šlag na torti, u četvrtfinalu Lige šampiona, istovremeno dok je trajala i borba za titulu, na "Kamp nou" je bilo 1:1, to je bio onaj meč kada je Dijego dao golčinu sa 30 metara, a Atletiku je minimalac od 1:0 golom Kokea u revanšu bio dovoljan za pobedu i polufinale Lige šampiona. Kruna skoro pa savršene sezone, bilo je poslednje kolo u odluci za titulu, Barsa je ugostila Atletiko koji je imao dva boda više i Madriđanima je bio potreban bod, Kataloncima sva tri za trofej La Lige. Aleksis Sančez je dao golčinu za 1:0, ali je početkom drugog poluvremena Dijego Godin glavom postavio konačnih 1:1. Sudija Mateu Lahoz je u finišu poništio čist pogodak Lea Mesija, godinama kasnije je priznao da mu je to bila najveća greška u karijeri, ali to se ne pamti - Atletiko je prvi put postao šampion još od Radomira Antića i sezone 1995/96. Kada se podvuče crta, na šest duela te sezone, Atletiko nije izgubio nijednom, pet remija i jedan trijumf najavili su da će Simeone biti Barsina rak rana.

Međutim, nije bilo baš tako. U narednim godinama, Barsa je redovno dobijala Atletiko. Nakon tog remija, Barsa je vezala čak SEDAM pobeda nad Atletikom u svim takmičenjima. Praktično, Ćolo je bio bez pobede nad Kataloncima u prvenstvu sve do nove šampionske sezone, 2020/21.

U jesenjem duelu, Atletiko je slavio 1:0, golom Karaska. To je bila čuvena sezona u kojoj je Barselona na sraman način proterala Luisa Suareza, a on se osvetio na najbolniji način. Bio je najbolji strelac Atletika sa 21 golom i najzaslužniji za drugu titulu u eri Dijega Simeonea. Drugi ligaški meč na "Kamp nou" završen je rezultatom 0:0.

Navijači Atletiko Madrida osete da bi ova ponovo mogla biti ta sezona. Antoan Grizman je pravi lider ekipe i deluje da igra svoj najbolji fudbal i da vuče svoju tim i čini ga boljim. Gostovanje Barseloni moglo bi da pokaže da li bi ovo mogla da bude ta sezona u kojoj će Atletiko po treći put postati šampion u eri Dijega Simeonea. Svakako da su po svemu prikazanom bliži tome od Barselone. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke