Kadiz, Eibar, Granada, 4/9 umesto 16/18... ako je 2003. otišao Antić, mora i sada Kuman

Autor: Milovan Longinov
nedelja 09.05.2021.
08:57
Izvor: Sportske.net

Zašto mora da bude bivši?

EPA-EFE/Jose Manuel Vida
EPA-EFE/Jose Manuel Vida

Povezane vesti

Ronald Kuman je legenda Barselone, selektor Holandije koji je odlučio da propusti Evropsko prvenstvo da bi ostvario san i vratio se na "Kamp nou". Uradio je mnogo u prvoj sezoni, preuzeo je klupu u najtežem mogućem trenutku - posle poraza od Bajern Minhena i još gore, kada je Leo Mesi prvi put poželeo da ode i ušao u rat sa upravom. 

Kuman je iskorišćen kao mamac da se protera Luis Suarez, za njim su otišli Rakitić, Vidal i Semedo, došli su neki novi klinci - Pedri, Dest, Trinkao, u prvi tim su ušli Ronald Arauho, Oskar Mingeza i Ilaiš Moriba, koji su pokazali da će biti budućnost kluba. Kuman je pokazao karakter, hrabrost da dečacima od 18 godina omogući da igraju 40-50 utakmica u sezoni, što je od ogromnog značaja za njihov napredak i sticanje iskustva.

Ipak, to nije dovoljno za klub kakav je Barselona. Ronald Kuman je istovremeno pokazao da je zadrt i tvrdoglav i kada nekoga precrta, neće ga vratiti u tim čak i kada je to preko potrebno. Najbolji primer za to je Riki Puđ, koga je Kuman precrtao još letos, iako je mladi vezista bio najbolji uz Lea Mesija u finišu prošle sezone. Čak ni u trenucima kada je bilo jasno da je Pedri preumoran da igra toliko sa svojih 18 godina, Kuman nije davao šansu Puđu. Miralema Pjanića je precrtao u februaru, verovali ili ne, on nije odigrao niti jedan minut od prve utakmice sa Pari Sen Žermenom 16. februara, a nije povređen. 

Takođe, samo je Kumanu jasno zbog čega u trenucima kada Barsa juri pogodak uvodi Serhija Roberta. Zbog čega često maši izmene, loše čita utakmicu, ne ume da detektuje problem. Predvidiv je, Barsa se i sa njim na klupi previše oslanja na Mesija. 

I ono što je najgore od svega, u trenucima kada Barsa MORA, kada treba da opravda ulogu favorita, poptuno podbaci. Recimo, Kumanu je nekako najlakše bilo kada je bio "underdog", kada je Barsa bila u bunaru, kada je mogla da bude rasterećena, kada je delovalo da je pobeđivati nebitno, jer je Atletiko predaleko, baš kao i u Kupu kralja kada su jurili 0:2 protiv Sevilje.

S druge strane, kada je u poziciji da pokaže veličinu kluba kakav predstavlja, Kuman pokazuje da nije elitni trener najelitnijeg kluba.

Ovih primera tokom sezone bilo je nekoliko, ali, siguran sam da je jedan trenutak potpuno ugasio sve Barsine igrače, baš kao i sve navijače. 

Barselona je jurila Atletikovih +12 od Nove godine. Imala je nestvarnih 15-1-1 na 17 utakmica, posle šokantnog poraza u Kadizu početkom decembra. Real je kiksao, Atletiko je kiksao, Barsa je u međuvremenu osvojila Kup kralja na spektakularan način, posle preokreta nad Seviljom u polufinalu (0:2, 3:0) i pobedom od 4:0 nad Bilbaom u finalu.  

I onda je Barsa prvi put došla u situaciju da bude USAMLJENA na vrhu tabele. Real je kiksnuo sa Betisom, Atletiko je izgubio u Bilbau, a Barsa je svoju zaostalu utakmicu igrala u četvrtak, pet dana posle finala Kupa kralja. U tom trenutku, šest kola pre kraja, Barsa više čak nije morala ni da pobedi sve utakmice do kraja, već da osvoji 16 od 18 bodova i automatski bi postala šampion. Mogla je u tom trenutku da dopusti i onaj jučerašnji remi sa Atletikom... ali, Kuman je u tom, ključnom trenutku, kada treba da pokaže zašto je Barsa - Barsa  i da je on ipak trener za nju - izveo Roberta, Moribu i raspalog UMTITIJA, odigrao najgori meč i umesto da pojede Granadu i bude sam na vrhu tabele, izgubio je 1:2. 

Sve je palo u nepovrat. Bukvalno sve. Izvori bliski igračima i najbolje obavešteni novinari u Kataloniji otkrili su da su fudbaleri Barselone posle taktike u ovom meču bili najviše razočarani odlukama i taktikom Ronalda Kumana. Barsa je umesto da bude prva i da može da kalkuliše juče protiv Atletika, pala na treće  mesto i morala da čeka i kiks Reala i da pobedi sve do kraja. 

Atletiko je juče došao po bod i uzeo ga. Barsa je pokazala da nije dostojna da bude šampion, baš kao što je stigla i konačna potvrda da Kuman nije elitni trener, poput recimo - Tomasa Tuhela. I da, u trenucima kada je Tuhel postao slobodan, Barsa nije imala upravu koja je možda mogla da reaguje i smeni Kumana posle poraza u finalu Superkupa Španije od Bilbaa. Tuhel je u januaru mogao da dođe u Barselonu, umesto u Čelsi. Da vodi Barsu u dvomeču protiv Pari Sen Žermena, ali nije postojala osoba koja je bila ovlašćena ni da kupuje igrače u zimskom prelaznom roku, a kamoli da zameni trenera.

Kuman je ostao, preživeo je mnoge padove, od kraja oktobra do početka marta, dok Barsa nije imala upravu, odnosno Đoana Laportu, koji bi ga sigurno otpustio, Holanđanin je disao na škrge, baš  kao i njegov tim u svakom velikom derbiju.

Od mogućih 18 bodova protiv najjačih timova La Lige - Reala, Atletika i Sevilje, Barsa je osvojila pet bodova. Jedan osvojen bod na četiri utakmice sa Realom i Atletikom je najgori rezultat posle sezone 1964/65.

Kuman je izgubio od Juventusa 0:3 i prepustio mu prvo mesto u grupi, otišao je na PSŽ, dobio četiri komada na "Kamp nou". Izgubio je oba "El klasika". Izgubio je finale Superkupa Španije u kom je vodio. 

Nije pobedio Eibar, Kadiz i Granadu na "Kamp nou", nije pobedio Alaves, Hetafe, Kadiz u gostima. U trenucima kada je sa -12 došao u poziciju da sa 16/18 bodova osvoji titulu, on je do sada osvojio četiri od mogućih devet bodova. 

Đoan Laporta, jednostavno, ne sme da ga zadrži. U prvom mandatu, stigao je na mesto predsednika kada je Radomir Antić napravio čudo za šest meseci, ali ga je opet otpustio i doveo Franka Rajkarda. Kuman je uradio mnoge pozitivne stvari kao i Radomir Antić tog proleća 2003. godine. I Antić je tada pogurao Ćavija, Pujola, Inijestu, Valdesa, odigrao je spektakularno protiv Juventusa i nesrećno ispao u četvrtfinalu Lige šampiona, sa 14. mesta stigao do šestog i plasmana u Evropu. Ali, nije bilo dovoljno, baš kao što ni sve što je Kuman uradio nije dovoljno da ostane.

Hvala na tranziciji, hvala na klincima, dokazu da Barsa ima budućnost. Ali bez njega. 

Vreme je za Ćavija. Kada već nikog nije bilo u klubu da dovede slobodnog Tomasa Tuhela.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DRUG OSTOJA
Sunday, 09.05.2021
15:58

Dobar tekst, ali jedan profesionalni novinar ne bi trebalo da koristi reč "raspali."